Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

III. évfolyam

1. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

A gazdag ember választása

  11. tanulmány  

Nyomtatás

Kétféle gazdagság létezik, Jézus, vagy a pénz és egyéb értékes holmik.

Mindenkinek választania kell, hogy az egyiket, vagy a másikat szereti. Döntsünk mindig Jézus mellett!

VASÁRNAP

Jerikó városában élt egy Zákeus nevű ember. Az volt a munkája, hogy beszedte a rómaiaknak járó adót. Emellett a városban dolgozó többi vámszedő főnöke is volt.

Sok pénze volt vajon Zákeusnak? Lk 19:2. Sok más adószedő is nagyon gazdag volt. Divatos ruhában jártak és szép, nagy házakban laktak. Tudod, miért? Mert általában túl sok pénzt szedtek be az emberektől. Ha a római adó két arany volt, akkor ők hármat, vagy még többet gyűjtöttek be. Aztán a kettőt odaadták a rómaiaknak, a többit pedig megtartották maguknak. Ez helytelen volt, hiszen ez lopás. Nem csoda, hogy a népnek ez nem tetszett! A zsidók valójában gyűlölték az adószedőket. A leggonoszabb bűnözőknek tartották őket.

Már majdnem elérkezett a Húsvéti ünnepségek ideje, ezért Jézus is Jeruzsálembe tartott a tanítványaival, és más emberek tömegeivel együtt. Jeruzsálembe tartva Jézusnak éppen Jerikó városán át vezetett az útja, pont ahol Zákeus élt.

Amint Jézus és tanítványai a városba értek, gyorsan elterjedt a hír: „Jézus áthalad Jerikón!”. Sokan összegyűltek Jézussal találkozni, és az utcák tele voltak emberrel.

Zákeus izgatott lett a hír hallatán. Ó, mennyire szeretett volna találkozni Jézussal! Tudod, miért? Holnap megtudjuk.

HÉTFÖ

Jézus áthaladt Jerikón, a városon, ahol sok vámszedő, római katona és pap élt. Ki volt az, aki mindennél jobban szeretett volna Jézussal találkozni? Zákeus, a vámszedő.

Zákeus már hallott Jézusról. Még Keresztelő Jánosról is hallott, aki előkészítette a népet Jézus jövetelére. Mit mondott János az adószedőnek, mit tegyen? Lk 3:12-13.

János beszédétől a vámszedő rádöbbent, hogy bűnös. Helytelen volt tőle, hogy több pénzt követelt az emberektől, mint kellett volna. Később hallott Jézusról is, aki Mátét, a vámszedőt a tanítványai közé választotta. Zákeus elgondolkodott rajta, hogy ő is megváltozhatna. Isten örömmel segítené, hogy becsületes legyen.

Zákeus azonnal meg is változott. Abbahagyta a pluszpénzek követelését és elkezdte visszaadni a megkárosított embereknek, amit elcsalt tőlük.

Ezért érthető, hogy izgalomba jött, amikor Jézus érkezéséről hallott. Odaszaladt ő is az útra, ahol az emberek tömege várta Jézust.

Volt azonban egy nagy gond. Zákeus nem láthatta Jézust, vajon miért? Lk 19:3.

Zákeus gyorsan félreszaladt, oda, ahol egy nagy fa erős ágai nyúltak az út fölé, amelyen Jézus érkezését várták. Felmászott az ágak közé és várt.

Így már láthatja majd Jézust?

KEDD

Hová ült Zákeus Jézusra várva? Egy fára, és teljes szívéből remélte, hogy végre találkozhat Jézussal.

Zákeus kíváncsian figyelte az alatta elhaladó embereket. Vajon melyikük lehet Jézus? Zákeus végül észrevette Jézust a tömegben.

Zákeus biztos volt benne, hogy nem lesz lehetősége Jézussal beszélni. A sokaság olyan lármás volt, ráadásul ő egy vámszedő. Tudta vajon Jézus, hogy Zákeus szeretne vele szót váltani? Igen, természetesen!

Amikor Jézus a fa alá ért, amin Zákeus ült, hirtelen megállt és felnézett, egyenesen a vámszedőre. Mit mondott ezután? Lk 19:5.

Honnan tudja vajon Jézus a nevét? Valóban a házába akar menni? Milyen csodálatos! Zákeus örömteli izgalommal mászott le a fáról és boldogan vezette Jézust, a világ Megváltóját a háza felé.

Nem örült azonban mindenki. „Bűnös emberhez akar vendégségbe menni!” – panaszkodtak a tanítványok.

Ez bizony igaz volt. Jézus azért jött világunkba, hogy a bűnösöket megmentse, és tudta, hogy Zákeusnak szüksége van a segítségére.

A te nevedet is tudja Jézus? Tudja, hogyan segítsen rajtad? Szeretnéd, hogy segítsen neked?

SZERDA

Zákeus, a gazdag vámszedő egy fán ülve várt az út mellett Jézusra. Legnagyobb meglepetésére Jézus megállt a fa alatt és szólt hozzá. Zákeus házába akart menni még aznap.

Útközben Zákeus meg sem tudott szólalni. Csak azt tudta, hogy szereti Jézust, mert olyan kedves vele. Zákeus váratlanul, az egész embertömeg előtt megvallotta bűneit Jézusnak. Mit mondott? Lk 19:8.

Jézus szerette Zákeust, és örömmel megbocsátott neki. „Ma lett üdvössége ennek a háznak” – mondta.

Így tehát Zákeus vendégül látta aznap Jézust és az egész családja áldásban részesült. Zákeust és családját nem engedték be a zsinagógába Istent dicsőíteni, mert a tanítók túl gonosznak tartották őket. Most azonban Jézus náluk volt vendégségben és hallgathatták a Bibliáról szóló magyarázatait és tanítását Isten szeretetéről és a helyes életvitelről.

Zákeus és családja nagyon boldog volt, hogy Jézussal lehetnek. Különleges nap volt, amit soha nem feledtek.

Jézus velünk is együtt szeretne lenni. Jel 3:20.. Hogyan fogadhatjuk be Őt a szívünkbe és otthonunkba?

CSÜTÖRTÖK

Egy másik napon Jézus a tanítványait oktatta, és nagy tömeg gyűlt köréjük Őt meghallgatni. Jézus szavaiban erő volt, mert igazságokat szólt és a Szentlélek felhasználta a mondanivalóját, hogy segítsen az embereknek felhagyni bűneikkel és inkább Istent szeretni.

Sok embert azonban sajnos nem érdekelt a bűneik bocsánata és az Istennek való engedelmesség. Azt szerették volna, hogy Jézus hatalommal bíró szavaival segítsen nekik megszerezni azokat a dolgokat, amikre önző módon vágytak.

A hallgatóság soraiban volt egy férfi, akinek vitája volt a fivérével. Apjuk halála után megosztoztak a vagyonán. A férfi viszont úgy gondolta, hogy a testvére többet vett el, mint ami igazságosan járt volna neki, és szerette volna megkapni, ami még szerinte járt volna neki. Ha Jézus szólna a fivérének, akkor engedelmeskednie kellene neki, ugye? Ezért hangosan közbekiabálva félbeszakította Jézust: „Mester, mondd meg az én testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!”

Jézus tudta, hogy melyik fivérnek van igaza, de azt is tudta, hogy azért vitatkoznak az örökségen, mert mindketten önzők és pénzsóvárak. Jézus tehát nem mondta meg nekik, mit tegyenek. Ő nem azért jött, hogy pénzről és örökségről szóló vitákat döntsön el.

Jézus ezután a kapzsiság veszélyeire figyelmeztette az embereket. Mit mondott nekik? Lk 12:15.

Mire van a legnagyobb szükségünk? Még több holmira, vagy egy új, önzetlen szívre? Melyiket akarja Jézus nekünk adni?

PÉNTEK

Jézus meg akarta mutatni az önző férfinak és a többieknek, micsoda bolondság az önzés és a kapzsiság. Ezért elmondott egy gazdag emberről szóló történetet.

Egyik évben sok magot vetett a földjén ez a gazdag ember. Isten esővel öntözte meg a magokat, hogy kikeljenek és napfényt adott, hogy növekedjenek. A gabona szépen növekedett és aratás idején a gazdag embernek több ennivalója volt, mint amire éveken át szüksége lett volna. Még a csűrjeiben sem fért el a felesleg!

Tudod, miért adott Isten a gazdag embernek ennyi fölösleges ennivalót? Mert sok szegény, éhes ember élt a közelében, akiknek élelemre volt szükségük. Ha megosztotta volna velük a fölöslegét, azzal segített volna rajtuk, megtanulhatta, és gyakorolhatta volna az önzetlenséget. A gazdag ember tudott azokról a szegényekről. Mire készült mégis? Lk 12:18-19.

Az önző férfi rosszul döntött. Ahelyett, hogy csak magára gondolt, először Istenre kellett volna gondolnia, aki ennyire megáldotta. Arra is kellett volna gondolnia, hogyan segíthet másokon. Mit mondott Isten a férfinak? 20. v.

A férfi tehát még aznap éjjel meghalt. Hasznára vált akkor a vagyona vagy a felhalmozott élelmiszerkészlete? Nem, mind másoké lett.

Többel áldotta meg Isten a családotokat, mint amennyire szükségetek lenne? Vajon miért? Kivel tudnátok megosztani a felesleget?

 További elmélkedésre:

  • Hogyan gazdagodott meg olyan nagyon Zákeus?

  • Szeretett volna Zákeus Jézussal találkozni? Hová ment, hogy láthassa Jézust? Jézus is akart Zákeussal találkozni?

  • Hogyan mutatta ki Zákeus, hogy valóban megbánta, hogy pénzt lopott az emberektől? Miből tudják meg mások, hogy tényleg sajnáljuk a helytelen dolgokat, amiket elkövettünk?

  • Boldoggá tesz, ha olyasmire vágysz, ami a másoké? Tud Jézus segíteni abban, hogy örüljünk annak, amink már megvan?

  • Örül Jézus, ha megosztjuk másokkal, amink van? És mi, boldogok leszünk?

  • Igaz a mondás, hogy annál boldogabb leszel, minél több holmid van?

 Imádságom: Drága Istenem, köszönöm Zákeus történetét! Szeretni akarlak Téged, és helyesen cselekedni, ahogyan ő tette. Kérlek, segíts, hogy örömmel megosszam mindenemet másokkal. Jézus nevében, ámen.

 

 

 

Történet sarok

(A „Prófétaság lelke, jelentős történetek” című mű, 1. kötet 114-116. o. alapján átdolgozta: Amy Sherrard)

Isten különleges követe - 11.

Amikor egy ló meghajtotta fejét

 

Bates kapitány nagyon örült, amikor James és Ellen White a hetednapi szombatot kezdték ünnepelni. Gyakran utaztak együtt, hogy más gyülekezeteket meglátogatva prédikáljanak nekik.

Egyszer egy fiatal és nehezen kezelhető ló húzta a kocsit, amivel utaztak. White presbiter úrnak szorosan kellett tartania gyeplőt, mert a ló olyan vad volt, hogy ha éppen csak a hátsójához értek rúgkapálni kezdett és menekülni próbált. Két férfit már megölt, akik vezetni próbálták. Nem csoda, hogy White presbiter nagyon óvatos volt!

Menet közben White asszony váratlanul felkiáltott? „Dicsőség!” Férje, és Bates úr tudták, hogy Jézus éppen egy látomást adott neki.

A ló abban a pillanatban megállt, és lehajtotta a fejét. Ellen White megérintette a ló farát, miközben leszállt a kocsiról.

„Ez a ló még halálra rúgja!” – kiáltott fel Bates kapitány.

A ló azonban nem rúgott. Továbbra is nyugodtan állt lehajtott fejel, amíg White asszony fel s alá sétált az út szélén, és hallgatta, amit Jézus mondott neki.

„Kipróbálom, hogy tényleg szelíd-e a ló.” –szólt White presbiter és finoman megérintette a lovat az ostorral. Amikor a ló nem rúgott, erősebben megütötte. A ló azonban továbbra sem mozdult meg.

Amikor White asszony visszalépett a szekérre, ismét a lóra tette a kezét, de az továbbra is tökéletesen nyugodtan, fejét még mindig lehajtva állt.

Amint White asszony leült, a látomás véget ért. A ló azonnal ügetni kezdett, anélkül, hogy White presbiter egy szót is szólt volna hozzá, és még kezelhetetlenebb volt, mint valaha.

Mindnyájan tudták, hogy egy angyal tartotta szelíd állapotban a lovat, mialatt Jézus látomást adott prófétájának, pontosan úgy, ahogyan angyalok zárták be az oroszlánok száját, amikor Dánielt a vermükbe vetették.

White presbiter és Ellen White hosszú éveken át utaztak egyik helyről a másikra. Sokszor fáradtak voltak, de mindenképpen prédikáltak az embereknek.

White asszony szerette a gyerekeket és a gyerekek is szerették őt. Mindig örültek, amikor gyülekezetükbe, vagy otthonukba látogatott. Mennyire élvezték, amikor csodálatos látomásairól beszélt nekik!

A gyermekek különösen a Mennyről szerettek hallani, és arról, milyen lesz világunk, amikor Jézus újjáteremti azt. Tudták, hogy örömmel játszanak majd mindenféle állattal, és az összes állat szelíd lesz és gyengéd. Látni szerették volna a soha el nem hervadó virágokat, érezni az illatukat, és megkóstolni az ott termő finom gyümölcsöket.

Tudták, hogy ott majd beszélgethetünk azokkal az emberekkel, akikről a bibliai történetekben tanultunk. És ami a legjobb, látni fogjuk Jézust és beszélgethetünk is majd vele.

Már a gondolata is, hogy milyen csodálatos lesz, arra késztette őket, hogy felkészüljenek Jézus eljövetelének idejére. Ahogy minket is ösztönöz, hogy felkészüljünk arra, hogy Jézussal a Mennybe menjünk, amikor eljön, ugye? Minden nap kérjük Jézust, segítsen mindenkor készen állnunk.