Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

III. évfolyam

1. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Egy család megosztja otthonát Jézussal

  3. tanulmány  

Nyomtatás

Jézus szeret olyan otthonokba látogatni, ahol kedves, szerető emberek élnek.

Szeret olyan családokkal időzni, akik imádkoznak, és együtt tanulmányozzák a Bibliát mindenden reggel és este.

VASÁRNAP

Ugye boldog vagy, hogy van otthonod? Egy otthonnak boldognak kell lennie. Van saját szobád, vagy a testvéreddel laksz együtt? Néhány ház olyan kicsi, hogy az egész család egyetlen szobában lakik. Mindegy, hogy nagy házban laknak, vagy kicsiben, boldog az az otthon, melynek lakói szeretik Jézust.

Házunk, vagy lakásunk az a hely, ahol minden holminkat tartjuk. vannak polcaink a könyveinknek, fiókok a szépen összehajtogatott ruháinknak, ruhásszekrényünk, ahová vállfán akasztjuk be holminkat, doboz a játékainknak és kényelmes ágyunk az éjszakai alvásoz.

A konyhában főzünk és mosogatunk. Ott tartjuk az ennivalót, a főzéshez használt tálakat és serpenyőket, a tányérokat és evőeszközöket. Mihez is kezdene Anya a konyha nélkül?

Egyes házakban garázs is van az autó és a szerszámok, meg a fűnyíró számára. Milyen helyiségek vannak még az otthonotokban?

Otthon mindennek megvan a maga helye. A legfontosabb azonban, hogy az otthon az a hely, ahol a családok örülhetnek egymás társaságának és békében együtt lehetnek. Beszélgetünk, együtt dolgozunk, játszunk és tanulunk. És együtt dicsőítjük Istent reggel és este. Énekelünk, felolvasunk a Bibliából és imádkozunk. Zsolt 95:6-7.

Milyen is lenne, ha nem lenne otthonod? Hálásak lehetünk Istennek az otthonunkért?

HÉTFÖ

Tegnap az otthonunkról beszélgettünk. Tudtad, hogy sok állatnak is van otthona? Láttál már hódfészket, a hódok otthonát, amit faágakból és sárból építenek maguknak? Egy része a víz felszíne felett van, másik fele pedig alatta. Milyen örömmel úszik be a hód az otthonába az ellensége elől!

Milyen lakást készítenek a madarak? Zsolt 84:3/a. Láttál már fészekrakó madarat? Egyes madarak fákon raknak fészket, mások a földön, vagy épületek eresze alá. Gallyakat, füvet, tollakat, mohát, hajat, sarat és még pókhálót is használnak fészkük építéséhez, ahol fiókáikat felnevelik majd. Mihez kezdene a madár mama fészek nélkül?

A medvék télen barlangban laknak, ami megvédi őket a hidegtől és a havazástól. Ahol nagyon hidegek a telek, a medvék az egész hideg évszakot barlangokban töltik. A medvebocsokat a barlangban hozza világra a mamájuk. Sokáig ottmaradnak, amíg csak nem lesz elég meleg odakint, hogy kimehessenek. A medvék is boldogok, hogy van otthonuk.

A rókafiaknak is van lakásuk. Lyukakban, vagy a sziklák között megbúvó kicsiny hegyi barlangokban élnek. A kis rókák ott játszanak és cseperednek.

Milyen jóságos Isten, hogy az állatoknak, madaraknak is saját otthont, lakást ad! Zsolt 104:17-18.

KEDD

Megismertük az emberek és az állatok lakásait is. De mi a helyzet Jézussal? Neki vajon volt saját otthona, vagy csak egy meleg ágya is, amiben éjszaka alhatott, miközben olyan sokat dolgozott az emberekért, gyógyította a betegeket, tömegeket lakatott jól és Isten szeretetéről tanított? Lk 9:58.

Nehéz elképzelni, hogy Jézus, aki Isten, aki világunkat teremtette, a menny hatalmas királya, akit az összes angyal tisztel, saját lakás nélkül élt e földön, de így volt. Miért volt Jézus ennyire szegény? 2Kor 8:9.

Néhány éjszakát Jézus a tanítványaival együtt a Gecsemáné kertjében töltött. Máskor egy barátja házában időzött. Nagyon sokszor azonban Jézus egyáltalán nem aludt, mert az egész éjszakát azzal töltötte, hogy az emberekért imádkozott.

Jézus gyakran egész nap keményen dolgozott és emberek nagy tömegein segített. A nap vége felé tanítványi már látták, mennyire kimerült és könyörögtek neki, hogy pihenjen egy kicsit. Jézus azonban nemet mondott. Folytatta a munkát egészen addig, míg mindenkin nem segített, aki ezért jött hozzá.

Mikor leszállt az éj és az emberek hazatértek otthonaikba, a tanítványok remélték, hogy Jézus végre lepihen velük együtt barátaik otthonában. De nem így történt. Jézus gyakran elküldte őket pihenni, míg Ő maga egyedül felment a hegyre értük és értünk imádkozni. Mt 20:28.

Hát nem vagy hálás, amiért Jézus ennyire szeret bennünket?

SZERDA

Mivel Jézusnak nem volt saját lakása, örült, ha barátai, vagy tanítványai meghívták magukhoz. Jézus gyakran volt fáradt, éhes és magányos, barátokra vágyott és nyugodt pihenésre egy nyugodt otthonban.

Volt egy különleges otthon, ahol Jézus szívesen időzött. Egy férfi, Lázár élt ott két nővérével, Máriával és Mártával. Bethániában éltek, egy Jeruzsálemhez közel fekvő kisvárosban.

Lázár első találkozásuktól fogva teljes szívéből szerette Jézust. Figyelmesen hallgatta Őt, és minden szavát elhitte. Mária és Márta is nagyon szerette Jézust. Vendégül látták Jézust otthonukban, és befogadták Őt. Lk 10:38.

Jézus leginkább azért szerette Lázárt és nővéreit, mert náluk pihenhetett, felüdülhetett, békességre és igazi barátokra talált. Az irigy, haragos farizeusok csak vitatkozni akartak vele és kiforgatni szavait. Lázár, Mária és Márta azonban nem olyanok voltak. Ők őszintén szerették volna jobban megismerni Istent, ezért Jézus nyíltan beszélhetett velük és pihenésre lelt náluk. Lázár és nővérei nagy áldásban részesültek, amiért Jézust az otthonukba és a szívükbe befogadták.

Jézus szerette a nyugodt otthont és a figyelmesen hallgató embereket. Arra vágyott, hogy udvarias, kedves, jóságos, szerető emberek vegyék körül. Lázár házában megtalálta ezt. A ti otthonotokban is megtalálná mindezeket?

CSÜTÖRTÖK

Valami nagyon érdekes dolog történt, amikor Jézus először járt Lázár, Mária és Márta otthonában. Jézus és tanítványai nagyon fáradtak voltak aznap. Éppen akkor tették meg a felfelé vezető, meredek utat Jerikó felől.

Márta örömmel fogadta be Jézust és tanítványait a házába és azonnal nekiállt vacsorát készíteni számunkra. Várakozás közben Jézus leült és csodálatos igazságairól kezdett tanítani. Mária egy szót sem akart elszalasztani Jézus beszédéből. Mit csinált ezért? Lk 10:39.

Míg Mária figyelmesen hallgatta Jézust, Márta a főzéssel volt elfoglalva, és haragudott, amiért Mária nem segít neki. Mit mondott ezért Jézusnak? 40. v.

Jézus nagyon kedvesen és türelmesen válaszolt Mártának. 41-42. v.

Melyikük viselkedett bölcsebben, Márta, vagy Mária? Mária. Jézus örült, hogy Márta olyan lelkesen, valami különleges ételt akart készíteni számára, de akarta-e vajon, hogy annyit aggodalmaskodjon emiatt? Nem, bizony! Mi volt a fontosabb? A Jézussal töltött idő! Ehettek volna valami egyszerű ételt, és utána nyugodtan ott ülhettek volna mindnyájan Jézus szavait hallgatva.

Mi a helyzet a te családoddal? Ti is túl elfoglaltak vagytok, hogy sok időt töltsetek Jézussal? Van valami, amiről leszokhatnál, hogy több időd jusson Jézusra?

PÉNTEK

Emlékszel, milyen fontos dolgot tanított meg Lázár családjának Jézus, amikor először járt otthonukban? Minden tennivalónk közül a legfontosabb Jézus drága szavaira figyelni. Lk 10:42.

Jézus örült, hogy Mária azt választotta, Őrá figyel. Tudta, hogy Mária mindennél jobban szeretné elnyerni az örök életet, és Istennek tetsző életet élni. Mártának is ilyenné kellett volna válnia.

Első látogatását követően Jézus nagyon sokszor megpihent Márta házában. Minden alkalommal egyre többet tárt fel Istenről, és az Ő hatalmas szeretetéről. Jézus hálás volt a nyugodalmas pihenésért, ami ebben a bethániai otthonban jutott neki.

Most beszéljünk a mi otthonunkról! Szeretne Jézus velünk is időzni? Jel 3:20.

Valóban a házunk ajtaján kopogtat Jézus? Nem, de a szívünk ajtaján igen, amikor a Biblia szavai által szól hozzánk. A reggeli és esti családi áhítatok idején különösen szól hozzánk.

Fogadjuk be Jézust, nyissuk meg előtte szívünk ajtaját, azzal, hogy figyelmesen hallgatjuk szavait és örömmel engedelmeskedünk neki! Jézust ez nagyon boldoggá teszi!

Nyugodt, békés hely a ti otthonotok? Olyan, ahol Jézus szívesen időzik? Olyan lehet. Jézus segíteni fog boldoggá, békéssé tenni otthonunkat, ha minden nap időt töltünk vele és befogadjuk Őt. Jézus örülni fog, hogy úgy teszünk, mint Mária, aki a „jobb részt választotta”, az egyetlent, ami szükséges.

 További elmélkedésre:

   Volt Jézusnak saját otthona, amikor a Földön élt?

   Milyen otthonokat szeret Jézus, a zajos, veszekedéstől hangos, vagy a nyugodt, békés otthont, ahol egymást szerető emberek élnek?

   A bútorok, játékok, vagy könyvek tesznek vajon egy otthont békéssé és boldoggá?

   Mitől lesz boldog egy otthon?

   Ki tehet minket szeretettelivé és egymás iránt jóságossá, hogy boldog, békés otthonban élhessünk?

   Te mit tehetsz azért, hogy nyugodt, békés otthonban élj?

 Imádságom: Drága Istenem, szeretném, ha Jézus otthonunkba jönne. Kérlek, segíts, hogy figyelmesen tanulmányozzam a Bibliát. Segíts, hogy vidám legyek és kedves családom minden tagjával. Kérlek, gyere a szívünkbe és adj nekünk békés, boldog otthont. Jézus nevében, ámen

 

 

 

Történet sarok

(A kicsi Ellen című mű alapján átdolgozta: Amy Sherrard)

Isten különleges követe - 3.

Egy álom a Mennyről

 

Ellen és nővérei pénzt akartak keresni, hogy könyveket tudjanak vásárolni, amiket az embereknek adhatnak. Azt akarták, hogy mások is megtudják, amit a könyvek írtak Jézus közelgő eljöveteléről. Azt akarták, hogy az emberek felkészüljenek a Jézussal való találkozásra.

Harmon anyuka megtanította a lányait kötni és a kalapok elkészítésében is tudtak már segíteni.

„Köthetünk zoknikat eladásra, és segíthetünk Apának kalapot készíteni.”- határozták el a lányok. És úgy is tettek. Ellen nem volt túl jó erőben, de dolgozott, ahogy csak tudott és képes volt 25 centet keresni naponta. Ez nem tűnik túl soknak, ugye? Akkoriban azonban ez az összeg sokkal többet ért, így meg tudták venni az ajándékozásra szánt könyveket és újságokat.

Az egyik lelkész így szólt: „Szerintem Jézus nagy munkára készíti fel Ellent, amit majd érte fog végezni.”- és igaza is volt. Jézus nagyon különleges munkát szánt neki. A kislány az Ő prófétájává válik majd.

A próféta az a személy, akinek Isten a népének szóló fontos üzeneteket tartalmazó álmokat és üzeneteket ad. Következzen itt Ellen egyik álma, amit Jézus akkor adott neki, amikor a kislány kb. tizenöt éves volt.

Álmában Ellen szomorú volt. „Mennyire szeretném látni Jézust!” – gondolta. „Bárcsak itt volna földünkön, odamehetnék hozzá és elmondhatnám neki a gondjaimat. Tudom, hogy segítene rajtam.”

Álmában ezután látta, hogy kinyílik egy ajtó és egy angyal lép a szobába. „Jézust szeretnéd látni?” – kérdezte. „Itt van, láthatod, ha szeretnéd. Fogd az összes holmidat és kövess!”

Ellen gyorsan összeszedte a holmiját és követte az angyalt. Hamarosan egy nagyon meredek lépcsőhöz értek. Az angyal így szólt, amikor elkezdtek felfelé kapaszkodni: „Mindig csak fölfelé nézz! Mások is másztak már fölfelé ezen a lépcsőn. Voltak, akik lenéztek, elszédültek és leestek. ”

Ellen engedelmeskedett az angyalnak és továbbra is felfelé nézett. A legfelső lépcsőfokon az angyal ismét megszólalt. „Hagyd itt a holmidat!” – mondta.

Ellen letette a holmiját. Az angyal kinyitott egy ajtót, és szólt a kislánynak, hogy lépjen be. Egy pillanat múlva már Jézus előtt állt, akinek az arca szebb volt, mint bármely arc, amit Ellen valaha is látott. Kedves szemei jósággal telve, és szeretettel mosolygott a kislányra, miközben a fejére tette a kezét. „Ne félj!” – mondta neki. Jézus hangja boldoggá tette Ellent, és letérdelt elé. Amikor felállt, Jézus még mindig mosolyogva nézte őt. Aztán az angyal kinyitotta az ajtót és így szólt: „Most már újra magadhoz veheted a holmidat.”

Ébredése után Ellen megköszönte Istennek, hogy ilyen szép álmot adott neki, és imában kérte, hogy Jézus mindig mosolyogjon rá.