Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

IFJAK

I. évfolyam

I. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Csupán egy könyv a sok közül?

  1. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP

Az én különleges tulajdonom

Kérlek, vedd a kezedbe Bibliádat és szemléld meg. Egy könyv, nemde? Van borítója, vannak oldalai, amik fellapozhatók. A borítója lehet keménytáblás, és lehet kartonkötés. Lehet fekete, barna vagy fehér színű. Ha ajándékba kaptad, talán bele is van írva a neved, vagy rá van vésve a borítóra. De ha nincs benne vagy rajta a neved, miért ne írhatnád bele most?

Beleírhatod a címedet és a telefonszámodat is. (De ceruzával, hogy könnyen meg tudd változtatni, ha szükséges.) Ha véletlen elvesztenéd, akkor az, aki megtalálja, el tudja juttatni neked, ha benne vannak a szükséges adatok.

Mit gondolsz, ez a Biblia jóval több, mint egy könyv a sok közül? Igen. Ez a legértékesebb dolog, ami a te tulajdonodban van. Ha vigyázol a Bibliádra, akkor sok éven át kiszolgál; és napról napra jobban fogod értékelni. Ezen a héten elkezdünk tanulni a Bibliáról.

Miért a Biblia minden idők legfontosabb könyve? Elmondja nekünk annak a rettenetes háborúnak az igaz történetét, amit Lucifer, Isten tökéletes angyalfejedelme robbantott ki. Elmondja, hogyan lett belőle Sátán és hogyan robbantott ki háborút a Földön. Azt is elmondja, hogyan próbál a lehető legtöbb embert a maga oldalára állítani.

A Biblia arról is beszél, milyen Isten valójában. Szól Jézusról, a mi hősünkről, s az Ő szándékáról, miszerint lehetővé teszi nekik a Sátán rabságából való szabadulást. Elmondja továbbá, hogyan nyerte meg Jézus a háborút és hogyan segít jelenleg az embereknek, hogy a győztes oldalra álljanak.

Minden ember, aki e világon élt és él, részt vesz ebben a háborúban. Te is része vagy ennek a háborúnak. A Biblia az egyetlen könyv, amelyben megbízhatunk, mert megmutatja, hogyan kerülhetünk a győztes oldalra ebben a háborúban. Ebből is láthatod, mennyire fontos ez a könyv.

Alkalmazd a gyakorlatban: Mennyire vigyázol a Bibliádra? Miért fontos neked a Biblia? „mm ”

HÉTFÖ

Térkép, világosság, könyvtár

Hogy lehet hasonló a Biblia egyszerre három különböző dologhoz?

Ján. 14,6. Hasonló egy térképhez, mert megmutatja az egyetlen biztos utat, amelyen az emberek eljuthatnak a mennybe. Megmutatja, hogyan lehet ezen az úton maradni, és megígéri, hogy addig, amíg az úton maradunk, mi is a győztes oldalon lehetünk a Sátánnal vívott háborúban. Kit jelképez ez az út?

A Biblia hasonlít a világossághoz is, amely sok ideje világít a Földünkön. Ez a világosság egyre jobban ragyog, bevilágítja az utat mind a világ végezetéig. Az ellenség sokszor megpróbálta már kioltani; de valahányszor ezzel próbálkozott, a világosság mindjobban felfénylett, és egyre több ember találta meg a biztos utat. Keresd meg a Bibliádban és olvasd el Zsolt 109:105 és Péld 4:18 igéit.

A Biblia hasonló egy 66 könyvből álló csodálatos könyvtárhoz is. Némelyük érdekes történeteket írnak le emberekről, helyekről és réges-régen megtörtént dolgokról. Mások arról beszélnek, hogy mi fog történni a jövőben. Az egész könyv szól a nagy háborúról, amit Sátán vív Jézussal, és az emberekről, akiknek választaniuk kell a két oldal között. Szólnak arról az ígéretről, amit Jézus az Ő mellé álló embereknek tesz, és láthatjuk, miként figyelmezteti Isten azokat, akik Sátán mellé állnak. Valamennyi könyv segít megismerni Istent és a megmentésünkre irányuló tervét.

Lapozz a tartalomjegyzékhez Bibliádban. Látni fogod, hogy a 66 könyv két csoportban foglal helyet. Az egyik az Ószövetség, amelyet Jézus születése előtt (Kr. e.) írtak, a másik az Újszövetség, amely Jézus születése után (Kr. u.) íródott. Mennyi könyv foglal helyet az egyikben és mennyi a másikban?

Mind a 66 könyv az Ó- és az Újszövetségben egyformán fontos. Mindegyik könyv segít a többi megértésében. És együttesen alkotnak egy könyvet, amely minden olyan dologról beszél, amit tudnunk kell a mi csodálatos Istenünkről. Abban is segít nekünk, hogy egyre inkább olyanokká váljunk, mint amilyen Ő.

Gyakorlati alkalmazás:

Miért kell tanulmányoznunk ezt a könyvet minden nap? Te tanulmányozod minden nap?

KEDD

Egy könyv, amit szeretnek, gyűlölnek, tanulmányoznak, illetve elfelejtenek

Négy tény, amit tudni érdemes a Bibliával kapcsolatban:

1. Nincs még egy ilyen könyv, amit ennyi ember szeretne, és amiért ennyi ember kész lenne meghalni.

2. Nincs még egy ilyen könyv, amit ennyi ember gyűlöl és meg akar semmisíteni.

3. Nincs még egy ilyen könyv, ami ennyi embernek megvan és mégsem olvassa.

4. Nincs még egy ilyen könyv, amelyről olyan sokan mondják, hogy hisznek benne, közben alig tudnak róla valamit.

Lapozz megint a tartalomjegyzékhez a Bibliádban. Immár tudod, mely könyvek íródtak Jézus születése előtt (Kr. e.), és melyek Jézus születése után (Kr. u.).

Amikor Jézus itt járt a Földön, volt az embereknek Újszövetségük?

Nem. Az ekkor még nem állt készen. Ekkor még csak az Ótestamentum volt meg. Az emberek, akik tanulmányozták az Ószövetséget, olvasták az ígéretet Jézus eljöveteléről. De amikor eljött, hányan hittek abban, hogy Ő az, amiről az ígéretek szóltak?

Gondolkodj el: Nekünk megvan mind az Ó-, mind az Újszövetség. És Jézus azt akarja, hogy tanulmányozzuk mindkettőt úgy, ahogy Ő is tanulmányozta az Ószövetséget, amikor gyermek volt. Biztos lehetsz abban, Sátán nem akarja, hogy tanulmányozzuk. Miért? Mert azok a gyerekek és felnőttek, aki hisznek a teljes Bibliában és engedelmeskednek neki, megtudhatja abból, hogyan csapja be Sátán az embereket. De azt is megtudják, Isten minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megmentse az embereket, akiket Ő végtelenül szeret.

Gyakorlati alkalmazás: Menjünk vissza az a mai lecke első bekezdéséhez. Melyik csoporthoz tartozol te? Légy őszinte magadhoz! Karikázd be, a négy közül melyik csoporthoz szeretnél tartozni.

SZERDA

A Biblia története

Ha megnézed a könyvespolcot a 2. oldalon, azt látod, hogy a 66 könyv különféle csoportokba vannak sorolva. Hány ilyen csoport van? Tíz. Hány könyv van az első csoportban? (5) Próbáld megnevezni őket anélkül, hogy lesnél.

Nézd meg most a 3. oldalon lévő időrendi grafikont. Az első öt könyvet Mózes írta, aki több mint 2400 évvel az után élt, hogy Isten megteremtette a világot. És minden, amit leírt, valóban meg is történt; és az emberek, akikről beszél, ugyanolyan valóságosak, amilyen te is vagy.

A Biblia első könyve, a Teremtés könyve, világunk történetének kezdetét beszéli el. Elmondja, hogyan keletkezett világunk, ki alkotta és ki számára alkotta. Elmondja, hogyan hazudott Sátán Istenről és hogyan tudta zsákmányul ejteni a Földet. Milyen jó azonban, hogy a Teremtés könyve beszél arról a tökéletes tervről is, amely segítségével megszabadít bennünket Sátántól, és Jézus mellett, a győztes oldalon, biztonságban lehetünk a Sátán ellen vívott háborúban.

A Mózes által írt könyvek szólnak azokról a különleges emberekről, akiket Jézus választott ki, hogy misszionáriusai legyenek a Földön élő többi ember javára. Ezek a különleges emberek megígérték, hogy engedelmeskednek Isten csodálatos Tízparancsolatának. Szerinted ők tanították a körülöttük élő pogány embereket Isten megismerésére? Szerinted megtartották ígéretüket, hogy engedelmeskednek Isten Tízparancsolatának? Meg fogjuk tudni, mihelyt a történet azon részéhez érünk.

A Biblia többi része szól bírákról, királyokról, prófétákról, apostolokról és kivált Jézusról, abból az időből, amikor itt élt a Földön. Ezek a könyvek szólnak arról, hogyan próbálta Sátán számtalanszor meghiúsítani Isten csodálatos tervét, hogy megmentsen minket. De azt is elmondja, hogy vallott Sátán kudarcot újra meg újra. Ilyenkor csak még több ember ismerte meg Jézust és állt az ő oldalára a Sátán ellen vívott háborúban.

Most nézd meg az időrendi grafikont a lap tetején. Szerinted közel vagyunk már ahhoz az időszakhoz, amikor a háború véget ér? Igen. Jézus szól azokról a jelekről, amelyek az Ő eljövetelének közelségét mutatják, ezek közül már sok bekövetkezett.

A Biblia azt is elmondja, miként fog végződni a Sátánnal vívott háború. Jézusnak köszönhetően a bűn hamarosan el fog tűnni örökre. És minden ember, aki Jézus oldalán áll, együtt fog élni Vele örökké.

Ján 3:16

Gyakorlati alkalémazás: Ha még nem tudod a Biblia első öt könyvének címét, tanuld meg kívülről? (A teremtés, A kivonulás, A léviták, A számok, A törvényadás könyve.)

CSÜTÖRTÖK

A Biblia igaz

Említettük már, hogy a Biblia megbízható. A Biblia maga mondja, hogy ez az igazság. De hogyan tudhatjuk mindezt biztosan?

Némelyek szerint a Bibliának vannak részei, amelyek megbízhatók, és van olyan része, amely nem az. Például sok ember azt vallja, hogy a világ sokmillió év alatt lett megteremtve. Ezzel szemben a Biblia azt mondjam, hogy mindez hat nap leforgása alatt ment végbe.

A Bibliának minden szava igaz? Igen, így van, és ezt nagyon sokféleképpen bizonyíthatjuk.

A régészet is kiáll a Biblia mellett. Vannak emberek, akik szerint a Biblia kitalált történet, mert vannak olyan dolgok benne, amiket nem támasztanak alá a történelmi feljegyzések. De ahogy ásatásokat végeztek az ókori városokban és különféle feljegyzéseket találtak, mit gondolsz, mire jutottak? Arra, hogy a Biblia minden tekintetben megbízható.

A Biblia próféciái mindig beteljesednek. Az ószövetségi iratokat évszázadokkal Jézus születése előtt megírták. Mégis, ezekben a könyvekben sok mindent olvashatunk Jézus születésének körülményeiről: mikor, hol és hogyan születik, mennyi ideig él, mit fog majd cselekedni és mikor fog meghalni. És vajon beteljesedtek mind e próféciák úgy, ahogy a próféták megírták? Igen, beteljesedtek. Ezekről a próféciákról fogunk majd tanulni, de olyanokról is, amik még nem teljesedtek be. Ezek megerősítenek minket abban a hitben, hogy a Biblia teljes mértékben megbízható.

A Biblia írói közötti összhang azt bizonyítja, hogy Isten ihlette őket. Gondolkodtál már azon, honnan tudták a Biblia írói, mit és hogyan kell leírniuk. A Biblia 66 könyvét 40 különböző személy írta, akik különböző korokban és számtalan különböző helyen éltek. Mindezek ellenére összhangban voltak egymással.

Tud-e 40 különböző ember ugyanazon gondolkodásmód szerint írni? Hát persze, hogy nem! Honnan tudta tehát ki-ki, hogy mit és hogyan kell írniuk? Olvassuk el a Biblia válaszát! 2Tim 3:16; 2Pét 1:21

A Biblia mindenestől igaz. Hát nem boldogító a tudat ez a bizonyosság? Zsolt 119:160. 

Gyakorlati alkalmazás: Ha valaki megkérdezi tőled, hogy szerinted megbízható-e a Biblia, mit válaszolnál?

PÉNTEK

A Biblia mindenkié

Ha a Biblia csupán egyetlen nyelven szólalna meg, és te nem ismernéd ezt a nyelvet, el tudnád olvasni Isten üzenetét a Bibliában? Ha csak spanyolul vagy kínaiul, vagy franciául, vagy indiaiul beszélnél, de a Biblia csak angolul létezne, el tudnád olvasni? Bizony, hogy nem!

Azok a férfiak, akik a Bibliát írták, tudtak angolul, spanyolul vagy kínaiul? Nem. Mindegyik azon a nyelven írt, amit ismert (többnyire héberül vagy görögül). Mások ellenben, akik tudtak azokon a nyelveken, nagy gondossággal lefordították azt más nyelvekre. A Biblia, amit mi használunk, az a másolatok másolata, mert a Biblia egyetlen eredeti kézirata sem maradt fenn.

Amikor a Bibliát először magyarra fordították, a nyelv teljesen más volt, mint ma. A betűk kiejtése, valamint a szavak jelentése is megváltozott az idő múlásával. Így volt ez a legtöbb nyelvvel.

A magyar nyelvű keresztények többsége talán még ma is a Biblia első fordítását használja, ami több mint 400 évvel ezelőtt született. De ez is egy olyan változat, ami úgy száz évvel ezelőtt egy frissítésen esett át. És bizony azóta is annyit változott a nyelv, hogy már ez a fordítás is helyenként elavultnak tűnik. Kevesen ismerik már manapság a „mammon”, a „szövétnek”, a „fustély” szó jelentését. És az ilyen mondatot is nehezen értjük már: „Nem találkoztak, akik visszatértek volna dicsőséget adni az Istennek, csak ez az idegen?” Az újabb fordításban így hangzik ez a mondat: „Nem akadt más, aki visszatért volna, hogy dicsőítse Istent, csak ez az idegen?”

A mindennapokban használt szavakat könnyebb megérteni és egyszerűbb olvasni, tanulmányozni a Bibliát. Gyakran már nem is tudják, hogy mi a jelentése egyes szavaknak, amiket évszázadokkal ezelőtt használtak.

Neked milyen fordítású a Bibliád? (Ezt a Bibliád első vagy második oldalán tudod elolvasni.) A többi fordítás ugyanazokat a gondolatokat adják vissza, mint a tied, annak ellenére, hogy más szavakat használ.

De bármelyik fordítást használod is, jegyezd meg, hogy a legfontosabb fordítás az, ahogy mások látják Isten igéjét életre kelni a te életedben. 2Kor 3:2,3

Jövő héten kirándulni indulunk a Biblia lapjain. A legelső szótól indulunk el, az utolsó lecke pedig az utolsóval fog záródni. Remélem, semmit nem akarsz kihagyni ezen az úton. Jézus sok izgalmas és fontos tudnivalót hagyott ránk, ahogy ezt Ámos 3:7-ben is olvassuk. Sok mindenről fogunk tanulni, ahogy végighaladunk a Biblia időrendi egyenesén.

Gyakorlati alkalmazás: Te hogy fordítod le Isten Igéjét életedben? Hiteles vagy képmutató keresztény vagy? Kérd Istent, hogy segítsen neked abban, hogy jobb tolmács légy.

 

 

 

Feladatlap:

 

Írd be az alábbi szavakat a megfelelő helyre:  parancsolatát; Mózes; igaz; másolták; 40; a mennyben; Jézus; utat; nyelvekre; prófécia; Újszövetség; legértékesebb; ihletettek; könyvből.

 

1.         A Biblia 66 __ __ __ __ __ __ __ __ áll.

2.         A Bibliában elolvashatjuk Isten 10 __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.

3.         Megbízhatunk a Bibliában, minden egyes __ __ __ __ __ __ __ __ igaz.

4.         A Biblia az összes könyv közül a __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.

5.         A nyomtatás feltalálása előtt rendkívül elővigyázatosan, kézzel __ __ __ __ __ __ __ __ a Bibliát.

6.         A Bibliát __ __ különböző személy írta.

7.         A Bibliát görög és héber nyelvről fordították más __ __ __ __ __ __ __ __ __ .

8.         A Biblia olyan térkép, amely megmutatja a biztonságos __ __ __ __ __ __ __ __ __ a mennybe.

9.         A Biblia egy háború történetét mondja el, amely a __ __ __ __ __ __ __ __ kezdődött.

10.     Az Ószövetség __ __ __ __ __ születése előtt íródott.

11.     Az  __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ Jézus születése után íródott.

12.     A Biblia első öt könyvét  __ __ __ __ __ írta.

13.     A Bibliában minden __ __ __ __.

14.     A Biblia írói Istentől __ __ __ __ __ voltak. __ __ __

 

A Biblosz: magyarul könyveket; könyvtárat jelent. Hogyan csoportosítjuk a Biblia egyes könyveit?

 

Ószövetség Újszövetség

Mózes öt könyve

1) Mózes első könyve (A teremtés k.; 1Móz)

2) Mózes második könyve (A kivonulás k.; 2Móz)

3) Mózes harmadik könyve (Léviták k.; 3Móz)

4) Mózes negyedik könyve (Számok k.; 4Móz)

5)Mózes ötödik könyve (A törvény elismétlése; 5Móz)

Történeti könyvek

6)        Józsué k. Józs)

7)        Bírák k. (Bír)

8)        Ruth k. (Ruth)

9)        Sámuel első k. (1Sám)

10)        Sámuel második k. (2Sám)

11)        Királyok első k. (1Sám)

12)        Királyok második k. (2Kir)

13)        Krónika első k. (1Krón)

14)        Krónika második k. (2Krón)

15)    Ezsdrás k. (Ezsdr)

16)    Nehémiás k. (Neh)

17)    Eszter k. (Eszt)

Költői művek

18)    Jób k. (Jób)

19)    Zsoltárok k. (Zsolt)

20)    Példabeszédek k. (Péld)

21)    Prédikátor k. (Préd)

22)    Énekek éneke (Én)

23)    Jeremiás siralmai (JerSir)

Nagy próféták

24)    Ézsaiás k. (Ézs)

25)    Jeremiás k. (Jer)

26)    Ezékiel k. (Ezék)

27)    Dániel k. (Dán)

Kis próféták

28)    Hóseás k. (Hós)

29)    Jóel k. (Jóel)

30)    Ámos k. (Ám)

31)    Abdiás k. (Abd)

32)    Jónás k. (Jón)

33)    Mikeás k. (Mik)

34)    Náhum k. (Náh)

35)    Habakuk k. (Hab)

36)    Sofóniás k. (Sof)

37)    Aggeus k. (Agg)

38)    Zakariás k. (Zak)

39)    Malakiás k. (Mal)

Az evangéliumok

1)    Máté ev. (Mát)

2)    Márk ev. (Mk)

3)    Lukács ev. (Lk)

4)    János ev. (Jn)

Történeti könyv

5)    Apostolok cselekedetei (ApCsel)

Pál apostol levelei

6)    Rómabeliekhez írt (Róm)

7)    Korinthusiakhoz írt első (1Kor)

8)    Korinthusiakhoz írt második (2Kor)

9)    Galáciabeliekhez írt (Gal)

10)    Efézusiakhoz írt (Ef)

11)    Filippibeliekhez írt (Fil)

12)    Kolossébeliekhez írt (Kol)

13)    Thesszalonikabeliekhez írt első (1Thessz)

14)    Thesszalonikabeliekhez írt második (2Thessz)

15)    Timóteusnak írt első (1Tim)

16)    Timóteusnak írt második (2Tim)

17)    Titusznak írt (Tit)

18)    Filemonnak írt (Filemón)

19)    Zsidókhoz írt (Zsid)

Egyetemes levelek

20)    Jakab lev. (Jak)

21)    Péter első lev. (1Pt)

22)    Péter második lev. (2Pt)

23)    János első lev. (1Jn)

24)    János második lev. (2Jn)

25)    János harmadik lev. (3Jn)

26)    Júdás lev. (Júd)

Prófétai iratok

27)    Jelenések könyve (Jel)