Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

IFJAK

I. évfolyam

I. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Az idő megszentelt ajándéka

  4. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP

Majdnem kész!

A teremtés hatodik napja, miként a másik öt nap is, napnyugtával kezdődött. Az új világ már nagyon szép volt. Az éneklő madarak és a csodálatos tengeri élőlények mind megvoltak már. Mivel járult hozzá az első péntek, hogy még több örömben legyen részük az embereknek, akiknek Isten alkotta azt? 1Móz. 1:24-25

El tudod képzelni, mennyire élvezhették mind az állatok életük első napját? Mindnyájan teljesen kifejlettek voltak és ösztönösen tudták, hogyan viselkedjenek és mit egyenek. Mindegyikük szelíd volt és nagyon gyönyörű!

Képzeld csak el a hatalmas elefántokat és a hosszú nyakú zsiráfokat, amint felnyúlnak a fákra az ízletes falatokért! A zebrák és a lovak talán versenyt futotta egymással, a farkuk és a sörényük úszott a szélben. A tigrisek és a leopárdok a puha fűben hengergőztek és játszottak, míg a juh és a szarvas biztonságban legelészett mellettük.

Kutyák és macskák fogócskáztak. Egy kenguru a párjával ugrált keresztül a mezőkön. Mókusok kergették egymást a fák lombjai között, majmok hintáztak a gyönyörű kúszónövényeken, a hím és a nőstény oroszlán pedig egy kis simogatásért jelentkezett.

Elképzelni sem tudjuk, hány különböző állat lett azon a napon, de mindegyik kedves és szelíd volt. Mennyi rengeteg kedvenc, amiből válogatni lehet!

Amikor Isten végignézett mindazon, amit teremtett, bizonyára mosolygott. Minden pontosan olyan lett, amilyennek eltervezte. Egyetlen dolog sem hiányzott.

Földünknek azon szegletében, amelynek a neve Éden volt, Isten egy nagyon különleges, csodálatos kertet is létesített, amely az első emberpár otthona lesz, akiket Ő fog megalkotni.

És most volt itt az ideje az egész hat napos teremtés legizgalmasabb pillanatának. De ezúttal a mi szerető Istenünk nem egyszerűen szólt. Mi volt is másképpen? Holnap megtudjuk.

Gyakorlati alkalmazás: Hogyan kell bánnunk az állatokkal, amelyeket Isten teremtett? Szabad ártanunk nekik vagy kínoznunk őket?

HÉTFÖ

Ősszüleink

Mit gondolsz? 1. A többi világban élő angyalok és más teremtmények valóságosak? 2. Tudjuk, miből készült a testük? 3. Mit használt Isten Ádám, az első emberi lény megalkotásánál?

Az első kérdésre a válasz: „Igen”, a másodikra „Nem”. A harmadik kérdés megválaszolásához olvasd el 1Móz 2:7-et!

Isten addig, amikor életet teremtett, csak szólt és az élőlények előálltak, éspedig a földből − tökéletesen és teljesen kifejlett állapotban. Mit tett Isten másképp, amikor Ádámot, az első embert, teremtette? Olvasd el újra figyelmesen 1Móz. 2:7-et!

Gondold el: Isten, a világmindenség hatalmas Teremtője, letérdelt és a porból gondosan megformálta az első embert.

Amikor Isten elvégezte e munkát, és megformálta Ádámot a föld porából, minden készen állt arra, hogy megkezdje a működését − az agya, a szeme, a füle, a szája, a szíve és a tüdeje. Minden! Azután Isten bizonyára közel vonta magához Ádámot, amint életet lehelt belé. Próbáld elképzelni, milyen megindító lehetett látni, ahogy az első ember mély levegőt vesz, kinyitja a szemét és Teremtője mosolygó arcába pillant.

Ekkor Isten megmutatta Ádámnak új otthonát és beszélt neki arról a gyönyörű világról, amelyben ő lesz a király. És amikor látta a sok teremtményt, amelyeket Isten alkotott, Ádám azonnal egyenként nevet adott nekik. Bámulatos! Csodálatos elméje tökéletesen működött.

Amikor az utolsó állatnak is nevet adott, Ádám talán körülnézett, mintha keresne valamit. Isten tudta, hogy Ádám úgy érzi, hogy valami hiányzik. Ádám észrevette, hogy mindenfajta teremtményből kettő van. Minden hímnek volt egy nőstény párja. És neki vajon? Neki is szüksége volt egy társra, akivel megoszthatta a gyönyörű világot, amit Isten készített.

Gyakorlati alkalmazás: Amikor Isten megteremtette a férfit, „élő lélekké”, „élőlénnyé” vált. 1Móz 2:7 segít nekünk megérteni, hogy az emberek úgy, ahogy vannak, lelkek; de nincs lelkük, ahogy azt sokan hiszik. 

KEDD

Az első esküvő

Vajon tudta Isten, mi jár Ádám fejében? Természetesen. Elfelejtette volna, hogy Ádámnak szüksége van társra? Dehogy! Ám Isten azt is tudta, hogy ha Ádám először érzi, hogy szüksége van társra, jobban fogja értékelni, amit Isten mindjárt tenni fog.

Szereted a nagyszerű meglepetéseket? Voltál már úgy, hogy azt mondtad: „csípjenek meg”, hogy meggyőződhess arról, hogy a meglepetés valóság és nem álmodsz? Ilyen meglepetést készített Isten is Ádámnak. 1Móz 2:20-22

Amikor Ádám felébredt és körülnézett az ő csodálatos világában, talán még mindig volt egy furcsa, magányos érzése. De az is lehet, hogy még mindig aludt, amikor Isten hozzávezette gyönyörű társát és halkan nevén szólította, hogy felébressze. Akárhogyan is történt, Ádám azonnal tudta, mit tett Isten. Mindnyájuk arcán széles mosoly ülhetett, amint Ádám találkozott bájos társával. Most már minden teljes volt és tökéletes. Ádám talán mint egy menyegzői éneket énekelte a 23. vers szavait. Isten pedig a 24. verset mondta el nekik a házasság fontosságáról. Hogy szól ez?

Ádám több mint kétszer olyan magas volt, mint a mai emberek, és egészséges teste volt. Éva egy kicsivel alacsonyabb volt, de a válla fölé ért. Fényruhát viseltek, mint az angyalok.

Isten terve az volt, hogy a férjek és feleségek egymáshoz tartozzanak, amíg mindketten élnek. És soha ne engedjék, hogy bármi vagy bárki elválassza őket egymástól.

Ádám biztosan nagyon boldog volt, hogy megmutathatja Évának gyönyörű otthonukat és mindazt, amit Isten számukra alkotott. Szívesen simogatta az állatokat, nézte a tengeri élőlényeket és hallgatta a madarakat. Milyen teljes és csodálatos nap volt az az első péntek!

Nem tudjuk, milyenek a többi világban élő teremtmények, melyeket Isten alkotott, azt azonban tudjuk, hogy az embert ezen a földön nagyon különlegesnek teremtette (1Móz 1:27).

„Isten képmására…” Nem értjük pontosan, mit jelent ez, mivel az emberiség olyan nagymértékben megváltozott, amióta a bűn bejött e világba. De tudjuk, hogy Isten úgy alkotta meg az embert, hogy úgy nézzen ki és úgy cselekedjen, ahogy Ő − hogy nemes gondolkodású legyen, hogy okos és tiszta elméje legyen, és olyan nagy szeretet éljen benne, mint Istenben. Hát nem csodálatos? Isten úgy alkotta meg az embert, hogy, ahogy a jó angyalok, úgy ő is természetes módon engedelmeskedjen Istennek. Ez változott meg akkor, amikor az ember vétkezett. De Isten még e változás után is segíteni tud nekünk, hogy úgy gondolkodjunk és cselekedjünk, ahogy Jézus, a mi Teremtőnk (Fil 2:5).

Gyakorlati alkalmazás: Mit tett Isten azért, hogy Ádám és Éva boldog legyen? Mi mindent tesz Isten azért, hogy te boldog légy?

SZERDA

Születésnapi ünnepség

A teremtés ezennel elvégeztetett. A Biblia a teremtés hetével kapcsolatban hatszor ismétli el: „És látta Isten, hogy jó.” De amikor mindennel elkészült, ezt mondta. „íme minden igen jó” (1Móz 1:31). És amikor az el nem bukott angyalok látták ezt a csodálatos új világot, énekelni kezdtek és örömkiáltásokat hallattak (Jób 38:4−7).

Az angyalok éneke olyan lehetett, mint egy születésnapi ének. És amikor elérkezett a hetedik nap, az olyan volt, mintha a világ születésnapját ünnepelnék. Ez volt az a nap, amikor abba kellett hagyni a munkát és meg kellett emlékezni arról, hogy Isten megteremtette a világot és az embert. Mert Ő szeret minket! Ez volt a szombat.

Ádám és Éva biztosan nagyon boldogok voltak, amikor édeni otthonukban az első szombat reggelen felkeltek. Szerető Teremtőjük azt mondta, hogy szeretne eltölteni velük egy kis időt a kerti otthonukban; és amikor elérkezett a szombat reggel, valószínűleg ez jutott eszükbe legelőször.

Amikor reggeliztek, rengeteg ízletes étel, fogyasztásra kész eledel közül választhattak. Nagyon sok eledel közül lehetett választani, és talán azon morfondíroztak, hány reggelinek kell még lenni ahhoz, amíg minden ételt, amit Isten nekik étkezésre teremtett, végigkóstolhatnak.

Micsoda örömmel ünnepelhette Ádám és Éva ezt az első szombatot! Kerti otthonuk volt a templomuk, Teremtőjük volt a tanítójuk, és a szent angyalok énekeltek velük örömteli dicsőítő énekeket.

De a szombat nem csak azért van, hogy üldögéljünk a kertben. Jézussal együtt végignézhettek egy sor csodálatos dolgot, amit Isten formált a földből. Ó, mennyire szeretett Jézus velük lenni és megmutogatni azokat a dolgokat, amiket nekik készített.

Ádámnak és Évának nyilván nagyon sok kérdése volt azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyeket láttak. Elvégre csak egy naposak voltak. És minél több mindent megtudtak, annál inkább úgy tűnt, hogy minden egyes dolog azt hirdeti, hogy „soha nem fogjuk abbahagyni a tanulást Isten teremtett dolgairól; és minél többet tanulunk, annál inkább felismerjük, mily csodálatos a mi Teremtőnk, és azt, hogy mennyire szeret minket.” (Zsolt 9:1).

Gyakorlati alkalmazás: Mit tehetsz szombaton, hogy még többet tanulhassunk Istenről és az ő teremtett dolgairól?

CSÜTÖRTÖK

Isten különleges napja

Ádám és Éva valószínű azt kívánták, hogy annak az első Szombatnak soha ne legyen vége. El tudod képzelni, hogy mennyire meghatódtak az örömtől, amikor Isten mondta nekik, hogy ezentúl a hetedik napon mindig és örökké Szombatot fogunk ünnepelni?

Olvasd el 1Móz 2:3-at! A szombat olyan lett, mint egy hetenkénti ünnep. Szükség, hogy állandóan emlékeztetve legyünk arra, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot és mindent, ami abban van, a hetedik napon pedig megpihent.

De miért pihent meg Isten szombaton, a hét hetedik napján? Miért nem vasárnap, a hét első napján pihent meg? Sok ember nem akkor pihen és megy templomba?

Te mikor szoktál pihenni: mielőtt dolgoznál, vagy miután végeztél a munkával? Nemde akkor, miután végeztél vele. Így volt ezzel Isten is. Nem vasárnap pihent; ezen a napon kezdte a világ teremtését. Pénteken, a hatodik napon végezte be, amikor megteremtette Ádámot és Évát. A Földet és mindent, ami abban van, mindössze hat nap alatt alkotta meg.

Miért pihent meg Isten? Vajon elfáradt a teremtés munkájában? Nem, a Biblia azt mondja, hogy „…az Úr, aki teremtette a föld határait? nem fárad és nem lankad el” (Ézs 40:28).

Sokféleképpen lehet pihenni. Amikor a Biblia azt mondja, hogy Isten megpihent, ez azt jelenti, hogy abbahagyta vagy befejezte azt a munkát, amit addig végzett. Mindössze hat nap alatt megteremtette a Földet és mindent, ami abban van. A hetedik napon megpihent − nem azért, mert elfáradt, hanem azért, mert befejezte a teremtés munkáját (2Móz 20:8−11).

És Isten azt akarja, hogy hat napon át mi is végezzük munkánkat, majd a hetedik napon pihenjünk meg, ahogy Ő is megpihent. Nem gondolod, hogy Ő azt szeretné, hogy minden szombat olyan csodálatos legyen, amilyen az az első volt ott az Édenkertben?

Gyakorlati alkalmazás: Mit tehetsz ezen a héten, hogy fel tudj készülni a szombatra?

PÉNTEK

Szombati áldás

Voltál már úgy valamikor, hogy úgy érezted, hogy szombaton, vacsora után nem igazán tudsz mit csinálni? Szerinted Ádámnak és Évának volt valamikor is ilyen érzése az ő kerti otthonukban? Nem, soha. Nekünk sem kell így éreznünk.

Ádám és Éva természetesen dolgozott a hét hat napján. Szőlőt neveltek, felfuttatták az indákat és az ágakat, így készítettek kerti otthonuknak csodálatos mennyezetet és falat. Valószínűleg jó illatú virágok és ízletes gyümölcsök lógtak a szőlőtőről. De, amikor jött a szombat, Ádám és Éva mindenféle munkát abbahagyott.

Mi is végezzük a munkánkat a hét első hat napján. És, miként Ádám és Éva, mi is abbahagyjuk a munkát, mielőtt még kezdődne a szombat. Még ha minden nap töltünk is időt Jézussal, a szombat még több időt biztosít arra, hogy igazán megismerjük Jézust, a legjobb Barátunkat.

Isten adott nekünk két csodálatos könyvet, amely segít jobban megismerni Őt. Az egyik ilyen könyv a Biblia, és ebből még többet megtanulhatunk Jézusról a szombatiskolában és az istentiszteleteken minden szombaton.

A másik könyv a természet. A szombat délután nagyon jó alkalom arra, hogy többet megtudj Jézusról e könyv alapján is. Ha családod jól megtervezi, akkor szombatonként mindnyájan tanulhattok valami újat a természetből. Ha az időjárás engedi, menjetek ki a szabadba és fedezzetek fel egyet s mást abból a sok titokból, amelyek Isten alkotásaiban vannak elrejtve.

A szombat parancsolata emlékeztet minket arra, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot és mindent, ami abban van, a hetedik napon pedig megpihent. Az a tény pedig, hogy Ő a mi Teremtőnk, mindörökre elégséges ok arra, hogy megtartsuk a szombatot, mint egy jelet (2Móz 20:8−11; Ez 20:20).

A csodálatos és tökéletes Édenkert még az özönvíz előtt a földről a mennybe vitetett. És a Föld újjáteremtésekor az Édenkert újra ott lesz az eredeti helyén. Ádám és Éva pedig, Isten egész népével és a szent angyalokkal minden hetedik napon egybegyűlnek, hogy a mi szerető Teremtőnkkel együtt ünnepeljék a szombatot.

Gyakorlati alkalmazás: Miért olyan fontos ma a hetedik napi szombat megtartása? T miért szenteled meg a szombatot?

 

 

 Feladat

 

Az összes bibliaverset, amik az e heti leckében találhatók, kikerestem és elolvastam. (Minden jelzett igehelynek utána kell nézni.)

Mit jelent „megpihenni” szombaton? Írj ’P’ betűt (pihenni) azokhoz a jó dolgokhoz, amiket lehet szombaton művelni, illetve ’M’ betűt (munka) azokhoz, amik vasárnaptól péntekig végzendők.

_____            Főzés, házimunka

_____            Séta a természetben

_____            Bibliai történet olvasása

_____            Iskolába járás

     _____           Hangszeres gyakorlás hangversenyr

_____            Egy Jézusról szóló ének eléneklése

_____            Házi feladat elkészítése

_____            A hírekről és az időjárásról való tudakozódás

     tévén vagy interneten

_____             Hegyekkel körülölelt terület felkeresése

_____            Képeslapkészítés egy beteg embernek

_____            Takarítás

_____             Bibliai játékok játszása

_____             Vásárlás

 

 

Rajzold le vagy írd le a körökbe, hogy mi mindent teremtett Isten az adott napon.

Ha az emberek mindig megszentelnék a szombatot, lenne valaki is, aki úgy gondolná, hogy az ember evolúció útján fejlődött ki, s állatból lett emberré? Miért nem? Folyton emlékeztetve lennének arra, hogy egy szerető Isten teremtett minket és mindent a világon.

Ézs 58:13−14

„Ha megtartóztatod szombaton lábadat, és nem űzöd kedvtelésedet szent napomon, és a szombatot gyönyörűségnek hívod, az Úr szent és dicsőséges napjának, és megszenteled azt, dolgaidat nem tevén, foglalkozást sem találván, hamis beszédet sem szólván: akkor gyönyörűséged lesz az Úrban; és én hordozlak a föld magaslatain, és azt mívelem, hogy Jákóbnak, atyádnak örökségével élj; mert az Úr szája szólt!”

Igehelyek: 1Móz 1:24−31, 2:1−8, 18−25; PP. 44−51. o.