Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

II. évfolyam

3. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Velünk az Isten

  3. tanulmány  

Nyomtatás

Jézus, Isten Fia elhagyta gyönyörű mennyei otthonát és a tündöklő angyalokat, hogy velünk legyen. Nagyon szeret bennünket.

VASÁRNAP

A csecsemő Jézus kis jászol-ágyában feküdt egy betlehemi pajtában. József és Mária mellette voltak és együtt nézték kedves kis arcát. Milyen különleges kisbaba volt!

Jézus Isten Fia volt, a Menny királya! Magával hozta vajon minden szép holmiját Jézus, amikor kisbabaként világunkba érkezett? 2Kor 8:9.

Miért lett Jézus ilyen nagyon szegénnyé? Azt akarta vajon, hogy az emberek a gazdagságáért szeressék? Nem. Jézus azt karja, hogy szeretetéért, kedvességéért és jóságáért szeressék Őt az emberek.

Jézus ragyogó fényességét is elrejtette , amikor világunkba jött. Azt akarta vajon, hogy szépségéért és ragyogásáért szeressék? Nem, bizony! Jézus azt szeretné, hogy az emberek azért szeressék, mert Ő megmutatja, milyen Isten és segíteni tud nekünk a Bibliát szeretni és megtartani Isten szent törvényét.

Jézus születése előtt az angyalok figyelték, hogy Isten népe készen áll-e Jézus fogadására. Nagyon csalódottak voltak, mert még a templomban szolgáló papok is úgy viselkedtek, mintha nem is törődnének Jézus eljövetelével. A templomban felajánlott áldozatokkal és hosszú imádságok elmondásával voltak elfoglalva, és hogy az emberek figyelmét magukra irányítsák, de Jézus fogadására nem készültek fel.

Az angyalok tovább figyeltek. Találnak vajon bárkit is, aki kész Jézus fogadására?

HÉTFÖ

Az angyalok a mennyben nagyon izgatottak voltak Jézus születése miatt. Nagyon szerették volna megosztani a jó hírt világunk népével!

Az angyalok bejárták egész Izraelt, olyan embereket keresve, akik várták Jézust és vágytak eljövetelére. A legtöbb embernek azonban önző módon csak a pénzen járt az esze és azon, hogyan legyen még fontosabb személyiség. Még csak hallani sem akartak a jó hírről, amit az angyalok meg akartak osztani velük.

Az angyalok végül találtak néhány embert, akik nagyon vágytak már Jézus megismerésére. Szerény pásztorok voltak ők, akik Jézus születésének éjjelén, a mezőn őrizték juhaikat Betlehem közelében. Az éjszaka csendes, sötét óráiban Isten ígéretéről beszélgettek, hogy elküldi a Megváltót, és együtt imádkoztak Jézus eljöveteléért.

Hirtelen ragyogó fényesség tűnt fel a pásztorok közelében és Isten egyik angyala közelített hozzájuk. A férfiak nagyon megijedtek, amikor meglátták az előttük álló angyalt. Mit mondott az angyal? Lk 2:10-11.

Boldogság töltötte be a pásztorok szívét a csodálatos szavak hallatán. Jézus megszületett! Isten megtartotta ígéretét, hogy elküldi Fiát világunk megmentésére!

Az angyal azt mondta, hogy a Jézusról szóló jó hír „minden embernek” szól. Meg kell-e tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy másoknak is beszéljünk Jézusról?

KEDD

A mennyei angyalok el akarták mondani az embereknek, hogy Jézus megszületett Betlehemben, és találtak néhány pásztort, akik szerették volna hallani a jó hírt. Ezért Isten egyik angyala megjelent a sötét éjszakában és elmondta nekik, hogy Jézus éppen azon az éjszakán született meg Betlehemben.

A pásztorok valóban várták Jézus eljövetelét. Azonban, mint a legtöbb zsidó, ők is azt hitték, hogy hatalmas, erős királyként jön majd el. Nem tudták, hogy Jézus szegény, gyámoltalan csecsemő volt, és egy istállóban jött a világra.

Az angyalok segítettek a pásztoroknak felkészülni a Jézussal való találkozásra, és elmondták nekik, hogy tiszta rongyokba pólyálva egy jászolban fekszik.

Mi történt, amikor az angyal befejezte mondandóját? Lk 2:13-14.

Mialatt az angyalok gyönyörű, dicsőítő éneke szólt, az égbolt sugárzó mennyei fénytől ragyogott. Soha, senki nem hallott vagy látott olyan szépet és ragyogót azelőtt. Az egyszerű pásztorok le voltak nyűgözve.

Az ének végül abbamaradt. Ismét sötétség borította a mezőt, ahol a pásztorok álltak.

A pásztorok izgatottak voltak. Azonnal látni szerették volna a csecsemő Jézust. Juhaikat otthagyva futottak Betlehem felé, ahogy csak a lábuk bírta.

SZERDA

Jézus születésének éjszakáján angyalok látogattak meg néhány pásztort a mezőn, és elmondták nekik a jó hírt, hogy Jézus éppen megszületett Betlehemben. Azután sok angyal jelent meg, ragyogó fényükkel megvilágítva a sötét éjszakai égboltot és szép dicsőítő éneket énekeltek.

Miután az angyalok és fényük is eltűnt, a pásztorok Betlehembe siettek, amilyen gyorsan csak tudtak. Hol találtak Jézusra? Ott, abban az istállóban, rongyokba pólyálva egy jászolban, pontosan, ahogy az angyal mondta.

Mennyire örültek a pásztorok, hogy láthatják Jézust! Az istállót elhagyva dicsőítették Istent a drága gyermekért, a ragyogó angyalokért és a nemrég hallott gyönyörű énekért. Lk 2:20.

A pásztorok nem tudták titokban tartani a csodálatos hírt. Sok embernek elmondták, amit láttak és hallottak, így rövid időn belül nagyon sokan értesültek Jézus születéséről.

Amikor kisbabájuk nyolc napos volt, József és Mária a Jézus nevet adta neki, ahogyan az angyal mondta nekik.

Milyen csodálatos, hogy Jézus elhagyta szép mennyei otthonát és hajlandó volt egy jászolban feküdni kiságy helyett egy istállóban az állatokkal együtt! Milyen csodálatos, hogy Jézus olyan jó volt, hogy otthagyta az Őt dicsőítő, ragyogó angyalokat, hogy velünk legyen, és segítsen nekünk! Ó, mennyire szeret bennünket! Ugye, te is szereted Jézust?

CSÜTÖRTÖK

Jézus majdnem hathetes volt, amikor József és Mária elvitték a templomba, Istennek szentelni Őt, és áldozatot bemutatni. A törvény szerint a szülőknek egy tökéletes, egészséges bárányt kellett a templomba vinniük. Mit kellett az olyan szegényeknek, amilyen József és Mária volt, a bárány helyett vinniük? Lk 2:22, 24.

Apák és anyák vitték nap, mint nap újszülött fiaikat a templomba, így amikor József és Mária odavitték a csecsemő Jézust, a pap semmi különöset nem látott bennük. Azt látta, hogy nincsen sok pénzük, ezért nem is törődött nagyon velük.

A pap felemelte az oltár előtt a csecsemő Jézust, hogy Istennek ajánlja Őt, majd visszaadta Máriának. Azután felírta a „Jézus” nevet egy tekercsre, amelyen az elsőszülött fiúgyermekek neve szerepelt.

A pap nem tudta, hogy a karjában tartott csecsemő Isten drága Fia, mert Jézus elrejtette ragyogó dicsőségét, amikor világunkba jött. Pontosan úgy nézett ki, mint a többi kisbaba. A pap azonban tudhatta volna, hogy Jézus az a különleges gyermek, akit Isten megígért, hogy világunk megmentésére elküldi. Ha szerette volna Istent, és neki engedelmeskedett volna, akkor Isten elmondta volna neki, hogy ki az a különleges kisbaba.

Számunkra is fontos, hogy szeressük Istent, és neki engedelmeskedjünk?

PÉNTEK

A pap, aki Istennek ajánlotta Jézust a templomban, nem tudta, hogy a karjában tartott kisbaba Isten drága fia. Valaki azonban felismerte Jézust aznap. Simeonnak volt a neve.

Simeon idős ember volt, aki teljes szívéből szerette Istent. Isten megígérte Simeonnak, hogy mielőtt meghal, még megláthatja Jézust.

Simeon a templomban volt, amikor József és Mária odavitték Jézust Istennek szentelni. Amikor Simeon meglátta Jézust, a Szentlélek így szólt hozzá: „ez az a különleges gyermek, akit Isten megígért, hogy elküld.”

Simeon átvette Jézust Mária karjából, és Istenhez imádkozott. Az idős ember boldogabb volt, mint valaha. Mit mondott? Lk 2:29-32.

Simeon azt is elmondta Máriának, hogy Jézus sok embernek fog segíteni bűneiket megbánni és engedelmeskedni Istennek. De vajon mindenki szeretni fogja Őt? Nem, bizony. Egyes emberek a bűneiket jobban szeretik majd, mint Jézust.

Miközben Simeon Máriához beszélt, egy Anna nevű idős asszony lépett a templomba. Anna is nagyon szerette Istent. Mit csinált, amikor megpillantotta Jézust? 38. v.

Simeon is, Anna is Istennek engedelmes életet éltek, és tanulmányozták a Bibliát, ezért készen álltak Jézus eljövetelére.

Jézus hamarosan ismét világunkba jön. Ezúttal nem kisbabaként, hanem királyként jön majd. Hogyan készülhetünk fel fogadására?

 További elmélkedésre:

-   Jézus elhagyta szép mennyei otthonát, hogy velünk lehessen. Szeret vajon téged?

-   Rossz dolog szegénynek lenni? Semmibe vehetjük a szegényeket, vagy minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy segítsünk nekik?

-   Rosszul kell éreznünk magunkat, amiért szegények vagyunk?

-   Sokan készen álltak Jézus fogadására, amikor eljött? Jobban szereted Jézust, mint a játékaidat, vagy állatkáidat?

-   Készen akarsz állni Jézus második eljövetelére? Hogyan készülhetsz el?

-   Meg szeretnéd köszönni Jézusnak, hogy világunkba jött, hogy velünk legyen?

 Imádságom: Drága Istenem, köszönöm, hogy Jézus elhagyta szép mennyei otthonát, hogy velünk legyen. Szeretném, ha Jézus minél hamarabb eljönne, hogy Veled lehessek a Mennyben. Kérlek, segíts nekem engedelmeskedni és meghallani a bibliai történetek tanulságait, hogy elkészülhessek Jézus eljövetelére. Jézus nevében, ámen.

 

 

 

Történet sarok

Írta: Amy Sherrard

Isten oly sokféle színt alkotott

 

 

 

 

 

A narancsszín

Melyik az a narancsszínű állat, ami vízben él és sokak kedvenc háziállata? Az aranyhal! Az emberek színpompás külseje miatt szeretik az aranyhalat, és mert nem túl válogatós az ennivalót és a víz hőmérsékletét illetően. Talán neked is van otthon néhány egy nagy, átlátszó üveggömbben, vagy akváriumban.

Nem az aranyhal az egyetlen narancsszínű teremtmény, amit Isten alkotott. Létezik más állat is, amit valószínűleg láttál már az állatkertben. A tigrisek szőre sötét narancsvörös, fekete csíkokkal. A tigrisek óriási vadmacskák. Néhány házimacskának is vörös a szőre. Legközelebb, ha a szüleiddel elmentek kacsát etetni, figyeld csak meg a csőrüket és a lábukat! Sok kacsának ragyogó narancssárga a csőre és a lába.

Mikor ettél utoljára narancsszínű ételt? Valószínűleg nem túl régen. A sárgarépa, az édesburgonya, a narancs, a sütőtök, a mangó és a papaya is általában narancssárga.

Tudod, mitől narancssárgák egyes ennivalók? Egy béta-karotin nevű anyagtól. Testünk egy fontos vitamin, az A-vitamin előállításához használja a béta-karotint.

 

Mindenképpen elegendő mennyiséget kell fogyasztani ebből a vitaminból, mert nagyon fontos a szemünk jó működéséhez, és sok más dologban is segíti szervezetünket.

Isten sok más narancsszínű dolgot is alkotott. Egyes gombák, gyíkok, és pillangók is, csak, hogy néhányat említsünk. Az utolsó narancssárga dolog, amitől ma beszélünk, egy pipacsfajta, aminek kaliforniai kakukkmák a neve. Más virágoktól eltérően nagyon tövid ideig virágzik. Szirmai reggel kinyílnak, és este becsukódnak. Néhány nap után a szirmok lehullanak. Szomorú, hogy egy ilyen szép virág oly hamar meghal, de Jézus az ilyen virágokkal is fontos tanulságokra mutatott rá. Ha Isten ilyen gyönyörűre alkotta a még oly rövid életű virágokat is, akkor biztosak lehetünk bene, hogy rólunk is csodálatosan gondoskodni fog, amíg csak élünk. (Lásd Máté 6:28-30!)