Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

I. évfolyam

4. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Mit tesz a féltékenység

  13. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP - HÉTFÖ

Saul nagyon elégedett volt, hogy Dávid megölte az óriás Góliátot. Bár Dávid még fiatal volt, Saul a hadserege fontos tisztjévé tette őt. Mi történt azonban, amikor Saul látta, hogy a nép jobban szereti Dávidot, mint őt? 1Sám 18:8-9.

Sátán gonosz lelke most minden addiginál jobban megszállta Saul lelkét. Most már Dávid hárfajátéka és éneke sem segített. Saul csak arra tudott gondolni, hogyan szabaduljon meg Dávidtól. Kétszer is megpróbálta! 11. v.

Saul már bizonyosan tudta, hogy Jézus megáldja és oltalmazza Dávidot. Saul azt is tudta, hogy Jézus már nincs vele többé. Jézus Saullal akart lenni, de Saul az engedetlenséget választotta, így Jézus nem tudta megáldani őt.

Elhagyta Jézus Sault? Vagy Saul hagyta el Jézust? Saul hagyta el Jézust. Most féltékeny volt és félt. Nem csoda, hogy nem volt boldog. Akik Sátánnak engedelmeskednek, soha nem boldogok!

Saul továbbra is azt akarta, hogy Dávid harcoljon az ellenséggel. Bár nem akarta többé hárfajátékát és énekét hallgatni, katonái között továbbra is megtartotta Dávidot. Az emberek látták, hogy Dávid milyen bölcs, csodálták és szerették őt.

Saul féltékenysége egyre csak nőtt és meg akart szabadulni Dávidtól. Tudta azonban, hogy óvatosnak kell lennie, mert az emberek nagyon szerették Dávidot. Saul azt is tudta, hogy úgy kell viselkednie, mintha szeretné Dávidot, pedig valójában legszívesebben megölte volna. Abban reménykedett, hogy Dávidot megöli az ellenség valamelyik csatában. Milyen gonosz!

Saulnak újabb ötlete támadt. Úgy gondolta, hogy ha Dávid feleségül veszi az egyik lányát, ő majd rá tudja venni a lányt, hogy segítsen neki Dávidtól megszabadulni. Saul lánya, Mikál, akit Dávid feleségül vett inkább Dávidnak segített, mit az apjának.

Eközben Jézus egyre jobban megáldotta Dávidot, így ő továbbra is mindenben a legjobbat cselekedte.

Végül Saul már nem rejtegette tovább Dáviddal kapcsolatos szándékait. Összehívta a szolgáit és a fiát, Jonatánt. Mit mondott nekik? 1Sám 19:1.

Jonatán megdöbbent! Az apja minden ok nélkül meg akarja ölni a legjobb barátját! Jonatán tudta, hogy azonnal figyelmeztetnie kell Dávidot. És meg kell próbálnia rávenni Sault, lássa be micsoda bolondság volt, hogy megpróbálta Dávidot megölni.

Jonatán másnap beszélt Saullal. Emlékeztette rá, hogy milyen hűséges volt mindig is Dávid. Rámutatott, hogy megáldotta Jézus Dávidot. Hiszen Dávid most már a veje is! Mit mondott Saul Jonatánnak? 4-6. v.

Leckénk következő részében megtudjuk vajon Saul komolyan gondolta-e, amit mondott.

KEDD - SZERDA

Saullal folytatott beszélgetése után Jonatán bizonyára nagyon megkönnyebbült. Alig várta, hogy elmondhassa Dávidnak: biztonságban van! 1Sám 19:7.

Úgy nézett ki, hogy ismét minden rendbejön, igaz? Dávid ismét a család tagja volt. Továbbra is jó, hűséges katona volt.

Saul szívében azonban semmi sem változott meg igazán. Sátán még mindig ott volt, és ez hamarosan mindenki előtt világossá vált. 9-10. v.

Saul mérgében katonákat küldött Dávid után. Mi volt a tervük? Hogyan mentette meg Dávid életét Mikál, a felesége? 11-14. v.

Dávid elmenekült, de Mikál csalása nem segített sokáig. Saul annyira eltökélte Dávid megölését, hogy azt mondta a katonáinak, hogy menjenek érte és hozzák le, még ha az ágyával együtt kell is elcipelniük!

Saul megszidta Mikált, amikor rájött, hogy becsapta. Mikál olyasmit tett, ami a hazugságnak felel meg, ugye? Most ismét hazudott és Saul még dühösebb lett, mint valaha.

Dávid Sámuel otthonába ment és elmesélte neki, hogy mi folyik ellene. Bizonyára tudták, hogy Saul nem fogja feladni a Dávid megölésére szőtt terveit. Saul egészen biztosan megtudta, hogy hol rejtőzik Dávid.

Amikor Saul követeket küldött Dávidért a Szentlélek betöltötte a lelküket, és Dávid elfogása helyett Istent dicsőítő szavakat szóltak!

Sault azonban még ez sem tántorította el attól, hogy Dávid életére törjön. Mit tett?  20-21. v.

A makacs Saul nem adta fel. Végül személyesen maga ment, hogy elfogja Dávidot. Szegény, bolond Saul! Úgy tűnt, mintha soha nem hallott volna arról, hogy jézus sokkal erősebb, mint Sátán és hogy Jézus senkinek sem engedi bántani Dávodot. Mire késztette Jézus Sault, amikor a király Dávidot üldözte? 22-23. v.

Saulnak ezúttal fel kellett adnia. Dávid azonban még mindig nem tudott Saulban megbízni. Sámueltől Jonatánhoz ment beszélgetni. Megkérdezte Jonatántól, hogy miért akarja Saul megölni őt. Mit mondott Jonatán Dávidnak?  1Sám 20:1-2.

Mivel Dávid még mindig biztos volt abban, hogy Saul az életére tör, kitalált egy tervet, hogy megtudják, igaza van-e. Mi volt a terve? 3-7. v.

Amikor az ünnepség első napján Saul észrevette, hogy Dávid nincs ott, nem szólt róla semmit. Ám amikor Dávid a második napon sem jelent meg, Saul már tudni akarta távolmaradása okát. Mikor Jonatán kimentette Dávidot, Saul kimutatta, mennyire gyűlöli Dávidot, és Jonatán ebből láthatta, hogy végül is barátjának volt igaza. Saul emlékeztette a fiát, hogy amíg Dávid él, ő nem lehet király. Mit próbált tenni ezután Saul a saját fiával? 31-34. v.

Leckénk következő részéből megtudjuk majd, hogy mi történt Dáviddal.

CSÜTÖRTÖK - PÉNTEK

Dávid és Jonatán előre megbeszéltek egy jelet, amiből Dávid majd megtudja, hogy mi történt az ünnepség ideje alatt. Dávid elrejtőzött a mező egy bizonyos részén az ünnepség harmadik napján. Miből fogja Dávid megtudni, hogy mi történt? 1Sám 20:19-22.

Másnap reggel Jonatán kiment a mezőre. Milyen szomorú volt! Most már biztosan tudta, hogy az apja meg akarja ölni Dávidot. Jonatán közel ment Dávid búvóhelyéhez, ahonnan jól hallhatja majd, amit a vele tartó kisfiúnak mond. 35-42. v.

Milyen magányosnak érezhette magát Dávid aznap, amikor Jonatántól elvált! Úgy érezhette agát, mint az oroszlántól, vagy medvétől elragadott reménytelen bárány. Tudta, hogy Saul folytatni fogja az üldözését. Pontosan ez történt, hosszú éveken át!

Dávidnak sok barátja volt, akik sajnálták és segíteni akartak neki. Nemsokára több száz férfi csatlakozott hozzá. Saul mindahányszor megpróbálta elfogni Dávidot, amikor csak megtudta, hogy merre van. Jézus azonban mindig segített Dávidnak biztonságba kerülni. Annak ellenére, hogy Saul megpróbálta elhitetni az izraelitákkal, hogy Dávid ellenség, ők tudták, hogy ez nem igaz.

Mindig volt azonban valaki, aki szívesen kémkedett Dávid után és értesítette Saul t ő és emberei hollétéről. Dávid aggódott a családjáért, félt, hogy Saul őket is bánthatja. Ezért, amikor talált egy barlangot, ahol lakhatnak, örült, hogy az övéi is odaköltöztek hozzá.1Sám 22:1.

Később, amikor Dávid egy hatalmas erdőségben élt, örült, hogy Jonatán rátalált. Még egyszer beszélgethettek kettesben. Jonatán azt tanácsolta Dávidnak, hogy továbbra is bízzon Jézusban. 1Sám 23:16-18.

Egy alkalommal, mikor Saul Dávidot kereste, felfelé kapaszkodva a hegyoldalban megpillantott egy barlangot. Katonáit kint hagyta és egyedül bement a barlangba. Saul nem tudta, hogy Dávid a barlang mélyén rejtőzik emberivel együtt!

Dávid katonái izgatottak lettek, amikor meglátták Sault! Arra gondoltak, hogy itt a nagyszerű lehetőség Dávid számára, hogy megölje Sault. De vajon ezt tette Dávid? 1Sám 24:4-7.

Mit tett Dávid, amikor Saul elhagyta a barlangot és már biztonságos távolságban volt? 8-9; 16-18. v.

Mennyire szeretett volna Dávid megbízni Saulban! Ám tudta, hogy Saul milyen gyorsan meg tudja gondolni magát, ezért nem mert bízni benne.

Dávid nagyon szomorú volt, amikor Sámuel halálhírét megtudta. Szerette Sámuelt, aki úgy bánt vele, mintha az apja lett volna. A temetésére azonban, nem mert elmenni, mert tartott attól, hogy Saul esetleg az életére törne. A tudattól, hogy Sámuel már nem él többé, Dávid még magányosabb lett, mint valaha. Jézus viszont egyetlen pillanatra sem hagyta el Dávidot. Minket sem hagy el soha.

 

 

 

Történet sarok

A léggömb

Átdolgozta: Amy Sherrard

 

Tóni szeretett anyukájával vásárolni. Szerette a sorok között tologatni a bevásárlókocsit, míg Anya beszerezte az ennivalókat.

Egy napon meglátott valami különlegeset, ami nem ennivaló volt. Egy nagy láda tele volt állatfejek mintájára festett lufikkal. Tóni nevetve mutatott rájuk.

„Anya, kérlek, kaphatnék egyet?” – könyörgött, bár tudta, hogy anyukájának nincsen pénze léggömbre.

Anya gondolkodott egy pillanatig, majd ezt kérdezte: „Melyiket szeretnéd?” Tóni izgatottan és jó alaposan megnézegette a különböző léggömböket. Végül egy aranyos nyuszifejet ábrázolót választott. Édesanyja segített Tóninak kiszedni a lufit a többi közül, majd a bevásárlókocsi fogantyújára kötötte. „Tudod, amíg nem fizettük ki, még nem a miénk.” – emlékeztette kisfiát.

A pénztáros hölgy megkérdezte: „Szeretnéd már most vinni, kisfiú?” Tóni udvariasan megköszönte és mohón kapott a lufi után.

„Tartsd erősen!” – figyelmeztette az anyukája – „Nagyon szeles az idő odakint.”

Tóni nagyon óvatosan tartotta a léggömböt, de a szél valahogy mégis kikapta a kezéből, amikor a kocsiba beszálltak. A lufi egyenesen az úttest irányába kezdett lebegni. Tóni futásnak eredt utána, de anyukája elkapta és visszatartotta. Tudta, hogy könnyen elüthetné egy autó.

Tóninak sírhatnékja támadt, miközben a lufit figyelték, ahogy az autók fölött bukdácsol a szélben, és végül az úttest túloldalán köt ki.

„Anya, kérlek, most meg tudnám fogni!” – könyörgött Tóni. Így Anya arra kanyarodott az autóval és látták, ahogy a léggömb a töltőállomások között táncol egy benzinkútnál. Ám mire begördültek a benzinkúthoz, a lufi ismét felemelkedett. Keresztülszállt egy másik utcán és végig egy fasoron.

Anya behajtott a fasorba ahol Tóni kiugrott az autóból és futott a lufija után. Aztán pont, amikor Tóni már majdnem elkapta átrepült egy kerítésen valakinek az udvarába. Tóni a kapuhoz szaladt, majd be az udvarba, amikor egy kisfiú éppen elkapta a léggömböt. Széles mosoly ragyogott fel a kisfiú arcán. „Nézd, mi pottyant ide, egyenesen az égből!” – mondta Tóninak óvatosan magához szorítva a lufit.

Tóni majdnem azt mondta: „Ez az én lufim!” , de valami elnémította.

„Még soha életemben nem volt lufim, és ez egyenesen a Mennyből jött!” – lelkendezett a kisfiú Tóninak. –„Megyek, megmutatom a Mamámnak.” – majd csillogó szemmel így szólt: „Ugye, milyen szép?”

Tóninak furcsa érzése támadt. „Igen, nagyon szép.” – mondta. Mély levegőt vett, és hozzátette: „Remélem, jót fogsz játszani vele!” Az autó felé menet még hátrafordult és mosolyogva integetett a kisfiúnak.  Édesanyja boldog volt, amikor elmesélte, hogy mit tett. Ki volt még boldog, szerinted?