Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

I. évfolyam

3. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Hogyan szeressük a többieket

  2. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP - HÉTFÖ

Az elmúlt hetekben Isten csodálatos boldogság törvényéről, a Tízparancsolatról tanultunk. Az első négy parancsolat segít nekünk megtanulni, hogyan szeressük csodálatos Istenünket. Sátán gyűlöli Istent és az Ő összes parancsolatát, de melyiket gyűlöli a legjobban? A szombat parancsolatát. Azért gyűlöli ezt a parancsolatot, mert ez elmondja, hogy ki teremtette a világunkat, és hogy kié a mi világunk; elmondja, hogy mennyi ideig tartott világunk megteremtése; elmondja, melyik napra helyezett Jézus különleges áldást; és elmondja nekünk, hogyan szenteljük meg a szombatot.

Négyről tanultunk már a Tízparancsolatból. Mennyi maradt hátra? Hat. Az utolsó hat parancsolat azt mondja el nekünk, hogy hogyan szeressük a többi embert. Most ismerjük meg az ötödik parancsolatot! 2Móz 20:12.

Hogyan tiszteljük a szüleinket? Azzal tiszteljük a szüleinket, ha szeretjük és megbecsüljük őket és engedelmeskedünk nekik. Mindig könnyű megtenni valamit, amit nem akarunk? Az engedelmeskedés nem mindig könnyű, ugye? Amióta csak a bűn megjelent világunkban, mi természettől fogva a saját utunkat akarjuk járni.

A szüleink azonban szeretnek bennünket és tudják, hogy mi a legjobb nekünk. Ha örömmel engedelmeskedünk szüleinknek, azzal kimutatjuk, hogy szeretjük őket. Mi több, ha megtanulunk a szüleinknek engedelmeskedni, azzal  a Jézusnak és az Ő szeretet törvényének való engedelmeskedést is megtanuljuk.

A hatodik parancsolat következik. 13. v. Még csak el sem tudjuk képzelni, hogy ne engedelmeskednénk ennek a parancsolatnak, ugye? De sokan végignézik filmeken, a TV-ben és videojátékokon, ahogy emberek meggyilkolnak másokat. A gyerekek játékfegyverekkel játszanak, és úgy tesznek, mintha harcolnának és ölnének. Rövidesen a gyilkosság nem is tűnik szörnyűségnek a szemükben. A gyilkosság és a gyűlölet Sátántól ered. Jézus azt mondta, hogy még a gyűlölködés is megszegése annak a parancsolatnak, amely azt mondja, hogy ne ölj. El tudod képzelni, hogy Jézus kisgyermekkorában mutatott volna az ujjával bárkire is, mintha fegyvert akarna elsütni? Gondolod, hogy mondta Ő bárkinek is valaha:”Gyűlöllek!” ?

Ám nemcsak puskával és karddal lehet embert ölni. Sok ember nem tudja, hogy apránként öli meg magát. Az emberek gyerekkorukban gyakran olyan szokásokat sajátítanak el, amik ártanak a testüknek. Ahelyett, hogy az egészséges ételeket kedvelnék meg, olyan ételeket és innivalókat szeretnek meg, amik nem hasznosak számukra. És még ha tudják is, hogy azok a dolgok nem jók, általában nem akarnak változtatni. Szeretik rossz szokásaikat.

Azon túl, hogy ártalmas élelmiszereket fogyasztanak, sok ember alkoholos italokat iszik és dohányzik is, ugye? Ezek a dolgok szörnyű betegségeket okozhatnak, amik megölik az embereket.

Szóval a felnőttek, de még a gyerekek is könnyen engedetlenek lehetnek a parancsolattal szemben, amely azt mondja: „Ne ölj!” Sátán nem akarja, hogy erősek és egészségesek legyünk azáltal, hogy megtartjuk a törvényeket, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében. Ez a rövid parancsolat nagy és fontos jelentőséggel bír mindenki számára, ugye? Meg akarod tanulni, hogyan engedelmeskedj neki megfelelően? Mi az a néhány dolog, ami árt nekünk? Mik azok, amik hasznosak?

KEDD - SZERDA

Következő parancsolatunk a hetedik 2Móz 20:14.

Mikor az emberek összeházasodnak, megfogadják, hogy szeretni fogják egymást. Ez a parancsolat segít az apukáknak és az anyukáknak, hogy mindig hűségesek legyenek egymáshoz és mindig szeressék egymást. Jézus tudja, hogy amíg az emberek ezt teszik, boldog lesz az otthonuk.

Akarja-e Sátán, hogy boldog legyen az otthonunk? Sátán mindent megtesz, amit csak tud, hogy elrontsa otthonunk boldogságát. Pontosan tudja, hogyan kell rávenni az embereket, hogy megszegjék ezt a parancsolatot. Boldogok ott az emberek, ahol harc, veszekedés és vita van? Nem. Az ilyen viselkedés örömet okoz Sátánnak, de nagyon elszomorítja Jézust és az angyalokat.

Az egyik rossz dolog, amit Sátán tesz, hogy ráveszi a gyerekeket, sőt még a felnőtteket is, hogy a „barát”, vagy „barátnő” kérdéssel ugrassák a fiúkat és a lányokat. Szerinted rossz ezt tenni? Sátán az, aki azt akarja, hogy a gyerekeknek ilyen buta gondolataik legyenek? Soha nem szabad más gyerekeket ilyesmivel ugratnunk.

A nyolcadik parancsolat szintén rövid és fontos. 15. v.

Mindnyájan tudunk a tolvajokról, betörőkről – emberekről, akik ellopják azt, ami nem az övék. Örülünk, hogy vannak törvények és van rendőrség, hogy segítsenek megvédeni minket a rablóktól.

Ám elvenni valamit, ami nem a miénk, vajon a lopásnak csak az egyetlen módja?  Lopás vajon elcsenni egy sütit, amikor tudod, hogy nem lenne szabad?  Igen, az. Az is lopás, ha kölcsönveszünk valamit, aztán soha nem adjuk vissza? Igen, az is.

Hallottál már arról, hogy ellopni valakinek az idejét? Az idő nagyon drága. Ha megvárakoztatunk valakit azzal, hogy elkésünk, akkor lopjuk az ő idejét.

Most nézzük meg, milyen más módon tudunk még lopni. A Biblia szerint a hetedik nap az Úr, az Isten szombatja. A szombatnak minden perce Jézusé, ugye? Mikor kezdődik a szombat? Mikor ér véget a szombat? Ha nem készülünk el mindennel szombatra, vagy a szombat idejét rosszul töltjük, az valójában Jézus idejének ellopása, ugye?

Más módon is lophatunk Jézustól. Istené minden, ugye? És mindennek, amit tőle kapunk, a tizede is különleges módon az Övé. Soha nem tarthatunk meg semmit jövedelmünknek abból a részéből. Ezt a részt tizednek nevezzük, és minden fillérjét visszaadjuk Neki. Mit mond Isten arról, ha magunkra költjük azt a részt? Mal 3:8.

Annak ellenére, hogy ezek a parancsolatok rövidek, nagyon nagy jelentőségük van, ugye?

CSÜTÖRTÖK - PÉNTEK

Isten Tízparancsolatából nyolcról már tanultunk. Mennyi maradt hátra? Csak kettő. Olvassuk el a kilencedik parancsolatot! 2Móz 20:16.

Mit jelent hamis tanúbizonyságot tenni? Hamisan tanúskodni ugyanaz, mint hazudni. A parancsolat azt mondja, hogy ne hazudjunk a szomszédjainkról. Jézus vajon csak azokról az emberekről beszélt, akik a közelünkben laknak? Nem . Világunk olyan min egy nagy család. Jézus azt mondta, hogy mi mindnyájan felebarátok vagyunk. És senkinek nem szabad hazudnunk. A hazugság bűn. Van több módja is a hazugságnak? Vannak kis hazugságok, amik nem számítanak? Hazudhatunk úgy is, ha egyetlen szót sem szólunk? Mi az, ha amikor Anya nem figyel oda, mi szófogadatlanul valami csintalanságot teszünk; utána pedig úgy teszünk, mintha jók lettünk volna és szót fogadtunk volna? Tényleg ez is hazugság? Igen, az.

KILENCEDIK PARANCSOLAT

Írjál igen-t, vagy nem-et az üres helyekre!

-        Egy „kis” hazugság engedetlenség ezzel a parancsolattal szemben? ________

-        Hazudhatunk, anélkül, hogy egyetlen szót is szólnánk? ________ Hogyan? Mondjunk egy-két példát!

-        Ha csalunk az iskolában a dolgozatírás közben, az is hazugság? ________ Miért?

-        Meg tudsz bízni olyan emberekben, akik nem mindig az igazat mondják? _________

-        Szereted azokat az embereket, akik mindig igazat mondanak? ________

-       Mindig igazat akarsz mondani? _________

A tizedik parancsolat azt mondja, hogy ne vágyakozzunk az után, ami nem a miénk. 17. v. Ez azt jelenti, hogy olyasmit szeretnénk, ami nem a miénk, vagy amiről Isten tudja, hogy nem lenne jó nekünk. Megkívánni annyi, mint olyasmire vágyni, ami nem a miénk és azt hisszük az boldoggá tenne bennünket. Ez féltékennyé és iriggyé tesz minket azokkal szemben, akiknek megvan az, amire mi vágyunk.

Soha nem vagyunk boldogok, ha olyasmire áhítozunk, amink nincsen. A gyerekek sokszor olyan ruhákért, játékokért, vagy más dolgokért könyörögnek, amilyen a barátaiknak már van, vagy amit a TV-ben láttak. Jézus tudja, hogy az igazi boldogság egyetlen módja, ha megelégszünk azzal, amink van. Fil 4:11.

Sok „dolog” birtoklása soha nem tesz senkit hosszú időre boldoggá. Mindig újabb és újabb, több és több dolgot akarnak.

Szerinted akarja-e vajon Sátán, hogy megtanuljuk a tíz boldogság törvényt? Akarja-e Sátán, hogy megkérjük Jézust, segítsen nekünk a parancsolatoknak engedelmeskedni? Nem! Sátán hazugságokat szól, és azt akarja, hogy az ő hazugságainak engedelmeskedjünk. Ugye örülsz, hogy választhatunk? Nem kell engednünk Sátánnak, ha kísért bennünket. Választhatjuk azt, hogy Jézust szeretjük, benne bízunk, és neki és csodálatos szeretet törvényének engedelmeskedünk. Saját erőnkből nem tudunk a Tízparancsolatnak engedelmeskedni, de Jézus mindig segít nekünk, ha megkérjük rá.

Mindenekelőtt Jézus segít nekünk, hogy jobban szeressük Őt bárki vagy bármi másnál. Ez az első négy parancsolatnak való engedelmesség. És ha igazán szeretjük Jézust, akkor a többieket is szeretjük, ami az utolsó hat parancsolat megtartása. Segítőkészek, és kedvesek akarunk majd lenni. Veszekedés és önfejűsködés nélkül tudunk majd együtt dolgozni és játszani.

Mondjuk el újra a parancsolatokat. Majd köszönjük meg őket Jézusnak, és kérjük Őt, hogy segítsen nekünk megtanulni, hogyan tudjuk mindig megtartani őket.

 

 

 

Történet sarok

Pál pici kanárimadara - 2. rész

Írta: Amy Sherrard

 

Mikor Anya aznap belépett szobájukba, megijedt a takaróba burkolózott Pali láttán. „Pál, beteg vagy?”- kérdezte aggodalommal teli hangon és hozzásietett.

Pali kinyitotta a szemét és elmosolyodott,amint eszébe jutott a vihar, és ami történt. „Ó, nem, Anya! Nézd csak mit fújt a szél az ablakpárkányunkra, aztán egyenesen a szobánkba!”- válaszolta.

Édesanyja figyelte, ahogy Pali kihajtogatja a takarót. Mosolyogva nézte a kismadarat mialatt Pali elmesélte neki a történteket. „Petinek fogom hívni. Ugye, milyen szép?”- örvendezett Pál.

Anya szerint is nagyon szép volt, annak ellenére, hogy az egyik szárnya megsérült és lógott egy kicsit. Azt is észrevették, hogy két apró lábujja hiányzik. Kicsi Peti Anyára nézett és csicsergett. Jól érezte magát szárazon és melegben, és amíg Pali és édesanyja róla beszélgettek felborzolta puha sárga tollait majd gondosan a helyükre rendezgette őket.

„Biztosan nagyon éhes.” – mondta Anya. „Az egyik szomszédunknak volt egy madara, megkérdezem, hátha tud kölcsönadni pár szem magot Peti számára.”

Anya nemsokára visszatért a magokkal és mindketten nevettek, ahogy Peti mohón enni kezdett. Egy pici csésze egy kis vízzel pont megfelelt, hogy inni is adjanak neki.

Mikor eljött a lefekvés ideje Pali gondosan kiegyensúlyozva két szék közé tett egy fadarabot Peti számára éjszakai ülőrúdnak.

A kismadár egyik szárnya alá hajtotta a fejét és hamarosan már mélyen aludt is.

Attól a naptól fogva Pali már soha többé nem volt magányos.

Ám nemsokára rájött, hogy Petinek még több madáreledelre lesz majd szüksége, és tudta, hogy édesanyjának nincsen fölösleges pénze a magvásárlásra. „Hogyan tudnék egy kis pénzt keresni, hogy magokat vehessünk Perinek?” – tanakodott magában Pali.

Aztán eszébe jutott Zsanett, aki a szomszédjukban lakott. Zsanett szobájának ablaka egy kiszögellésben volt, ezért gyakran látták egymást az ablakból. Zsanett sajnálta szegény sánta kisfiút. „Szia, Pali!”- szokta köszönteni. Palinak most eszébe jutott, hogy időnként látta őt az ablakban ülve, amint a kezével dolgozik valamin. Biztos volt benne, hogy olyasmit csinál, amivel pénzt keres. Talán Zsanett tudna neki segíteni, kigondolni valamit, amit a kezével dolgozhatna.

Pali lábai nem működtek jól és a teste görnyedt volt, de a kezei teljesen rendben voltak. Az ujjai egyenesek voltak és erősebbek, mint néhány olyan gyereké, akinek jó lábai és egyenes testfelépítése volt.

Pali az ablakhoz vonszolta magát. Megörült, amikor látta, hogy Zsanett épen az ablakához közel ülve serényen kézimunkázik.

Zsanett mosolyogva felnézett, amikor Pál a nevén szólította.

„Mit készítesz, Zsanett?” – kérdezte Pál.

„Olyasmit csinálok, ami csipkére hasonlít.” – felelt neki Zsanett.

„Nagyon nehéz?”

„Ó, nem! Könnyű! Te is meg tudnád tanulni.”

„Tudnék vele elég pénzt keresni, hogy Petinek madáreledelt vehessünk?”

„Persze, hogy tudnál! Megtanítsalak rá?”

„Ó, igen, légy szíves!”

„Este átmegyek.” – ígérte Zsanett a lelkes kisfiúnak. Pali pedig alig győzte kivárni.

(Folytatása következik)