Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

SERDÜLŐKNEK

I. évfolyam

2. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Isten csodálatos törvénye 2.

  10. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP

Tisztelni Istent a szavainkkal

Megtanultad kívülről az első és a második parancsolatot? Ma megnézzük a harmadikat és ezt is meg akarod majd tanulni. Azt mondja nekünk, hogy ne vegyük szánkra hiába az Úr nevét. 2Móz 20:7.

Mikor az emberek arra gondolnak, hogy hiába szólni az Úr nevét, leginkább a káromkodást értik ez alatt. Való igaz, hogy Isten nevét óvatlanul vagy haraggal kimondani, annyi, mint hiába kiejteni a nevét. Azok az emberek, akik jó kereszténynek tartják, magukat nem káromkodnak, ezért könnyen azt gondolhatják, hogy soha nem engedetlenek ezzel a parancsolattal szemben.

Azoknak, akik kereszténynek vallják magukat, természetesen szeretniük kell Istent. Elvárás velük szemben, hogy higgyenek a Tízparancsolatban, kedvesek legyenek másokkal és jót cselekedjenek.

Mi történik, azonban ha az ilyen emberek szavai és tetteti, sokkal inkább hasonlítanak Sátánéra, mint Jézuséra? Azok az emberek, akik nem akarnak, keresztény módon élni látják őket és ezt mondják:” Ha így viselkedik egy keresztény, én nem akarok az lenni!” Mondhatjuk, hogy kereszténynek tartani magunkat, de Sátánhoz hasonlóan viselkedni egyenlő Isten nevének hiába felvételével?

Sok keresztény nem tudja, hogy az elterjedt szleng kifejezések és értelmetlen szavak egy része a káromkodásokból származik. Az „Isten” és „Jézus” szavak helyett olyan szavakat használnak, amik „csak” majdnem ugyanúgy hangzanak. De attól az még mindig Isten nevének hiába felvétele.

El tudod képzelni, hogy Jézus ilyen szavakat használt volna? Használhatja ezeket Isten különleges népe? Tiszteljük-e Jézust, vagy hiába vesszük szánkra nevét, amikor népszerű szleng kifejezéseket, vagy káromkodás-rövidítéseket használunk?

Imáinkban is könnyen gondatlanul ejthetjük ki Isten nevét, többször, mint szükséges lenne. Hányszor szerepel Isten neve az Úr Imájában? Mt 6:7-13.

 Alkalmazd a gyakorlatban: Miután felvettük a „keresztény” nevet, meg kell próbálnunk úgy beszélni és cselekedni, hogy biztosak legyünk benne, nem vesszük szánkra hiába Isten különleges nevét.

HÉTFÖ

A legjobb nap

A negyedik parancsolat pontosan Isten törvényének a szívében van. Mindegyik törvény fontos, és Sátán mindet gyűlöli; de ennek megtartása jobban, mint a többié megmutatja másoknak, hogy mi azt választjuk, hogy szeretjük Istent és engedelmeskedünk az Ő egész törvényének – beleértve a negyediket is – még ha mások nem is ezt teszik.

Sátán azért gyűlöli a negyedik parancsolatot, mert ebben van Isten pecsétje. Valakinek a pecsétje három részből áll. Isten pecsétjének részei a következők: 1. az Ő neve – az Úr, 2. az Ő rangja - a Teremtő és 3. aminek az Alkotója – a mennynek és a földnek. Győződj meg róla, hogy felismered a következő versben ezt a három részt miközben megtanulod a negyedik parancsolatot: 2Móz 20:8-11.

A teremtés hetedik napján Isten három dolgot csinált: megpihent azon a napon, megáldotta azt, és megszentelte, vagyis elkülönítette a többi hat naptól. Ez tette azt a napot nagyon különlegessé, szent nappá. Olyan különleges áldás van rajta azok számára, akik megtartják, mint egyetlen másik napon sem.

A Szombat egy különleges alkalom, amit Isten azért különített el, hogy minden héten velünk legyen, mert szeret bennünket és a közelünkben akar lenni. Azt mondja, hogy tegyünk félre mindent, amit máskor csinálnunk kell, hogy együtt lehessünk. Semmi kétség, azt akarja, hogy ezt megjegyezzük!

Az egyik ok, amiért Istent tiszteljük, hogy Ő a Teremtőnk, és a Szombat Törvénye erre emlékeztet bennünket. Ha nem hisszük, hogy Isten teremtette az embereket és a majmoktól származunk, nem lenne indokoltabb a majmokat tisztelni?

Mikor kezdődik, és mikor végződik a szombat? Mindig péntek naplementekor kezdődik és a szombati naplementével ér véget. Honnan tudjuk ezt? 3Móz 23:32. Mindegy, hogy a földkerekség melyik pontján vagyunk, mindig tudhatjuk, mikor kell a szombatot megtartani.

 Alkalmazd a gyakorlatban: Mit tehetünk azért, hogy a szombat mindig különleges legyen? Várjunk péntekig, hogy eszünkbe jusson a szombat? Nem! A szombatra való gondolás olyasmi, amit egész héten tennünk kell. Akkor nem marad minden előkészület péntekre.

A Biblia előkészület napjának nevezi a pénteket (Lk 23:54), de sok szombati áldástól elesünk, ha fáradtak vagyunk, mert pénteken végeztük el a felhalmozódott munkákat, amiket a hét folyamán kellett volna.

KEDD

A legkülönlegesebb nap

Nagyon fontos dolog észben tartani, hogy készen legyünk a szombatra, még mielőtt elkezdődne. Milyen dolgokat végezhetünk el a hét folyamán, hogy készen legyünk és áhítsuk a szombatot még péntek naplemente előtt?

Hét közben tanulmányozod ezeket a leckéket a Szombatiskolához, de tervezel-e valamilyen tevékenységet szombat délutánra?

Saját kedvtelésünk cselekvése helyett, boldoggá tehetjük a szombatot, ha Istennel töltjük az időt és az Ő tetteiről tanulunk. A szombat a teremtés emlékünnepe, és bár világunkat nagyban megváltoztatta a bűn, még mindig vannak csodálatos dolgok, amikből Isten művéről tanulhatunk. Ha nem is tudunk kimenni egy sétára a szabadba, könyvek és természetfilmek segíthetnek, hogy élvezzük a természetet, és tanuljunk róla.

Másik jó elfoglaltság szombat délutánra, ha a világ más részein élő emberek történeteit olvassuk arról, ők hogyan tanulják meg Jézust szeretni.

Mikor Jézus a földön járt, saját példájával mutatta meg, hogy a szombat egy különleges idő arra, hogy Istennel és a többiekkel legyünk. Tehát a szombati terveink között szerepelhet betegek, vagy más helyhez kötött emberek, magányosok, vagy elkeseredettek meglátogatása.

A legtöbb ember nem hiszi, hogy a hetedik nap szent. Milliók ünnepelnek vasárnap. Még több millióan pénteken. A legtöbb ember nem ünnepel egyetlen napon sem, de mindig voltak néhányan, akik a Szombat parancsolata szerint a hetedik napon ünnepeltek.

Mindenütt a világon tanulnak az emberek a szombatról. Hallanak róla másoktól, rádióban, TV-ben, vagy evangelizációs előadásokon. Könyvekben, folyóiratokban és bibliatanulmányokban olvasnak róla. A szombatról szóló igazság sok módon éri el az embereket. Mit gondolsz, örül ennek Sátán? Nem!

 Alkalmazd a gyakorlatban: Mielőtt Jézus visszajön a Szombat megtartása lesz Istenhez való hűségünk legerősebb próbája. Jézus azt akarja, hogy legyünk elővigyázatosak és ne feledkezzünk meg megtartásáról most. Ézsa 58:13-14. Majd, ha a nagy próba eljön, könnyű lesz emlékeznünk arra, hogy a szombat megtartása nagyon fontos módja, hogy Teremtőnk iránti hűségünket kimutassuk. Te mit fogsz tenni?

SZERDA

A szülők tisztelete

Az ötödik parancsolat az első, amit úgy nevezünk „parancsolat ígérettel” (Ef 6:2). Fel fogod ismerni az ígéretet, ha megtanulod ezt a parancsolatot. 2Móz 20:12.

Az ötödik parancsolat egyben az első, amely azt mondja el, hogyan kell szeretnünk és elismernünk a másik embert, és szüleinket teszi az első helyre, akik megérdemlik ezt.

Közvetlen az után, hogy Istent szeretjük és tiszteljük, a szüleinket kell szeretnünk és tisztelnünk.

A szülők felelősek azért, hogy gyermekeikről gondot viseljenek, és a gyermekek felelőssége, hogy tiszteljék szüleiket, amíg csak élnek. Hogyan? Az engedelmesség áll a lista első helyén. Az egyetlen eset, amikor engedetlenek lehetünk szüleinkkel szemben az, ha olyasmit kérnek tőlünk, ami megsértené Istennek bármely más parancsolatát.

Milyen engedelmességgel tartozunk szüleinknek? Azonnal, szívesen és örömmel kell engedelmeskednünk. Így szoktak a gyerekek természettől fogva engedelmeskedni? Hányszor szólnak a szüleid, mielőtt engedelmeskedsz? Csak egyszer? Szoktál nyafogni, duzzogni, panaszkodni, vagy vitatkozni? Valódi engedelmesség az, ha az ötödik felszólításra teszed?

Az udvarias viselkedés és a megbecsülés kimutatása tiszteli a szülőket. Megköszönöd nekik azt a sok mindent, amit érted tesznek? Milyen gyakran kell emlékeztetniük téged, hogy rakd el a holmidat, hagyd abba a lustálkodást, csináld meg a házi feladatodat és vegyél részt a házi munkában?

Csecsemőkorunkban függnünk kell szüleinktől. Aztán ahogy az idő múlik, egyre több dolgot tanulunk meg egyedül csinálni, és nem mindig értünk egyet a szüleinkkel abban, hogy mi a jó nekünk. Ez különösen a kamaszkorban jellemző. Ám ha megtagadjuk a szüleink tekintélyét, valójában Isten tekintélyét utasítjuk vissza. A gyerekek olykor azt hiszik a szüleik nem értik meg őket. Mit gondolsz ki az, aki valójában nem ért meg és még csak nem is tud megérteni?

 Alkalmazd a gyakorlatban: Teljesen természetes azt gondolni: ”Én más vagyok.”, és igaz is, hogy nincsen közöttünk, kettő pont egyforma ember. De nem sokban különbözünk abban, hogy mennyi ideig tart kifejlesztenünk egy biztonságos, érett gondolkodásmódot.  És ez az időtartam majdnem mindig átvezeti az ifjú embert a kamaszkoron.

CSÜTÖRTÖK

Szeretni a többi embert - 1.

A hatodik parancsolatot könnyű megjegyezni, mert csak két szóból áll. a következő igehelyen találod: 2Móz 20:13.

Ez a parancsolat csak a gyilkosságról szól. Igaz? Nem igaz? Miért? Mert minden bűn magva az elménkben van.

A makk nem ugyanaz, mint a tölgyfa, de ha elültetjük, tölgyfává kezd növekedni. Hasonlóan működik ez a gondolatainkkal is. A gondolatainkban élő csírák növekednek cselekedetekké.

Mi lehet egy gyilkosság csírája? Rosszindulatú érzések, vagy rossz viszony valakivel, már a gyilkosság magvai lehetnek. Hogy meglepődtek az emberek, amikor Jézus azt mondta, hogy gyűlölni valakit egyenlő a gyilkossággal!

Jézus azt mondta, hogy Sátán emberölő volt a kezdetektől fogva. A gyilkosság magja volt az eszében, amikor irigyen kezdett gondolkodni. Hazudott Isten ellen és végül harcolt ellene és a hűséges angyalok ellen (Jn 8:44).

Mikor Jézus a világunkba jött, Sátán akkora gyűlöletre vette rá az embereket, hogy végül megölték Őt.  Sátán és angyalai napjainkban is megtesznek mindent, hogy az ő oldalára állítsák az embereket a Jézus ellen még ma is folytatott háborújában.

Gyűlölnünk kell a bűnt, de nehéz elválasztani a bűnt, attól, aki elköveti. Természettől fogva gyűlölni akarjuk a bűnt is és a személyt is, aki elkövette. Jézus azt akarja, hogy gyűlöljük a bűnt, de szeressük azt, aki a bűn csapdájában van. Ha így teszünk, szeretni fogjuk ellenségeinket, ahogy Jézus mondja nekünk a Mt 5:44.-ben.

A hetedik parancsolat az otthonunk és családunk védelmét szolgálja. Olvassuk el és tanuljuk meg! 2Móz 20:14.

Világunkban a legtöbb boldogtalanság abból ered, hogy a férjek és a feleségek megszegik ez a parancsolatot. És ismét: a szörnyű bűn magjai az elménkben növekszenek. Mt 5:27-32.

 Alkalmazd a gyakorlatban: Nem könnyű tisztán taratani a gondolatainkat, ha gonosz dolgokat látunk és hallunk mindenütt a környezetünkben. Még otthonunkban, a TV-ben is. Kikapcsolhatjuk a TV-t, de csak a bennünk élő Jézus tudja elménket tisztán tartani.

PÉNTEK

Szeretni a többi embert - 2.

Nyissuk ki Bibliánkat a 2Móz 20:15-17. igéknél és egyenként gondolkodjuk el az utolsó három parancsolaton.

A nyolcadik azt mondja: ”Ne lopj!”. Ez a tolvajoknak szól, igaz? Igen, és neked és nekem is, mert nagyon sokféle módja van a lopásnak! Elvenni valamit, ami nem a miénk, vagy amit nem szabad-például egy sütit –az valóban lopás.

Mi a helyzet azzal, ha kiveszünk valamit anya pénztárcájából, vagy fiókjából az engedélye nélkül? Mi az, ha „kölcsönkérünk” valamit, és soha nem adjuk vissza, ha csalunk az iskolában, a vizsgafeladatokban? Vagy raboljuk mások idejét azzal, hogy sokáig időzünk náluk? Ellophatjuk valakinek a jó hírnevét, ha olyan történetet terjesztünk róla, ami vagy igaz, vagy nem?

A kilencedik a hamis tanúságtételről szól, más szóval a hazugságról. Kiről mondja a Biblia, hogy a hazugság atyja? Jn 8:44.

Van a hazugságnak több módja is? Még ha meg sem szólalunk, csak ártatlanul nézünk, az is lehet hazugság. És ha csak az igazság egy részét mondjuk el, amikor az egészet kellene?

Egy hazugság általában megkönnyíti a következőt. Jákob nem akart hazudni, de miután egyszer hazudott apjának, vagy be kellett volna ismernie, vagy folytatni a hazudozást addig, amíg számos alkalommal hazudott. A legjobb soha egyetlen hazugságot sem mondani.

A tízedik parancsolat a megkívánásról szól. Olyasmit akarni, ami nem a miénk, vagy amit nem szabad birtokolnunk. Olyasmi ez, mint az irigység. Mindkettő akkor kezdődött, amikor Sátán megirigyelte a Fiú Istent, és meg akarta szerezni tisztségét. Önző vágyaink dédelgetése a többi parancsolat megszegéséhez vezet.

Kívánhatjuk azt, ami a másé, de a Biblia azt mondja, hogy elégedjünk meg azzal, amink van. Zsid 13:5. Isten mindig meg fogja adni nekünk, amire szükségünk van, és boldoggá tud tenni minket azzal, amink van.

 Alkalmazd a gyakorlatban: Isten Szeretet Törvénye minden gondolatunkban és tettünkben segít nekünk. Minél jobban megismerjük Jézust, annál jobban megértjük, szeretni fogjuk és megtartjuk törvényét. Ő fogja élni a törvényt bennünk. Milyen csodálatos!

 

 

Feladatok:

A Tízparancsolat megmutatja Isten jellemét - SZERETET

Egészítsd ki a táblázatot a lent található kifejezésekkel és igehelyekkel!

 

Jelöld meg a helyes válaszokat!

 

1. Milyen módon veheti valaki szájára Isten nevét hiába?

-----  szleng kifejezésekkel, vagy szitokszavakkal

-----  Isten nevének gondatlan kiejtésével

-----  visszaélve Isten nevével, vagy ismételgetve azt

2. A következőkben egy listát olvashatsz azokról a dolgokról, amikre a családoknak szükségük lehet hét közben a Szombatra való felkészülésben. Jelöld be azokat, amelyekben te is tudsz segíteni!

----- a ház kitakarítása                                                               

----- az autó kitakarítása                                                          

----- a szombati cipők kitisztítása

----- kimosni és kivasalni a szombaton viselendő ruhákat

----- elsimítani a nézeteltéréseket, bocsánatot kérni az elkövetett rosszért

----- kérni Jézust, hogy tisztítsa meg a szívünket

----- virágot szedni az asztal díszítéséhez

----- megfőzni a különleges ételeket a szombati étkezésekhez

----- kitakarítani és rendbe rakni a szobádat

3. Mit tudsz tenni, amivel kimutathatod szüleid iránti tiszteletedet? Húzd alá válaszaidat!

duzzogni                        nyafogni                             tekintetbe venni őket                szeretni őket

engedelmeskedni        gorombának lenni             vidámnak lenni                          visszabeszélni nekik

panaszkodni                 engedetlenkedni               vitatkozni                                    gyorsnak lenni és időben érkezni

udvariasnak lenni         segítőkésznek lenni          lustálkodni                                  megértést mutatni

jól megcsinálni a házi feladatodat és a házimunkát                                                 őrizni jó hírnevüket

 

4. Hogyan szegheti meg valaki a 6. parancsolatot?     

----- tényleges gyilkossággal

----- azzal, hogy titokban gyűlöl valakit      

----- ha olyasmit csinál, amivel megrövidíti valaki más életét

----- ha nem segít a szükségben lévőknek és a szenvedőknek

----- hazugságok és rosszindulatú dolgok szólásával

----- ha olyasmit tesz, ami megrövidíti a saját életét

 

5. Írj egy „L”betűt azok elé a meghatározások elé, amit valaki ellophat!

----- ceruza                  ----- 50 forint                 ----- gemkapocs                  ----- sütemény

----- játékok                 ----- egy alma                ----- könyvek                        ----- jó hírnév

----- idő (pl.elkésni)    ----- egy teszt megoldásai

----- valakinek a személyisége                        ----- emberek (eladni rabszolgának) 

 

6. Hogyan hazudhat valaki?      

----- azzal, amit mondasz                   ----- az arcodba nézve

----- azzal, amit nem mondasz           ----- kétszínű dicsérettel

----- igazat szólva                                ----- eltúlozva mesélni egy történetet

----- úgy mondani el az igazat, hogy félrevezető benyomást keltsen

----- bármilyen megtévesztési szándékkal

 

7. Bizonyára nem kívánod a szomszédod szolgálóját, ökrét, vagy szamarát, de mi az a következők közül, amit te is megkívánhatsz? Karikázd be a válaszaidat!

CD-k            DVD-k                     video-játék               Ipodok                  kerékpárok

lovak            népszerűség           osztályzatok             komputerek          ruhaneműk

ház               barátok                    könyvek                    nyaralások            kisállatok