Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

I. évfolyam

2. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Táplálék a Mennyböl

  10. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP - HÉTFÖ

Izrael gyermekei úton voltak új hazájuk, Kánaán felé. Követték a gyönyörű felhőt; de ki irányította a felhőt, ami vezette őket? Jézus irányította. Azon kívül, hogy vezette őket, mit tett a felhő napközben?  Mit tett éjszaka? Jézus volt velük minden pillanatban, ugye?

Emlékeztek, mi történt éppen három nappal azután, hogy elhagyták  táborukat a Vörös-tengernél? Az emberek kifogytak valami nagyon fontos dologból. Nekik is és állataiknak is vízre volt szükségük.

Mózes azelőtt hosszú évekig őrizte Jetro juhait azon a vidéken, ahol Izrael gyermekei éppen gyalogoltak. Aggódva figyelte, merre vezeti őket a felhő.

Mikor az Mára felé mozdult, Mózes szíve összeszorult. Miért? Tudta, hogy lesz víz Márában, de azt is tudta, hogy az milyen. „Mára” azt jelenti, hogy „keserű” és a víz keserű volt. Az emberek nem tudták meginni.  2Móz 15:22-23.

Mózes remélte, hogy a nép bízni fog Jézusban. Remélte, hogy emlékezni fognak a sok csodára, amit Jézus addig is tett értük. Ám a Jézusban való bizalmat választotta a nép? Nem. Helyette Mózest kezdték vádolni. De ki vezette valójában őket? Mózes, vagy Jézus? Jézus vezette őket! Mi történt, amikor Mózes azt tette, amit Jézus mondott neki? 24.-25. v.

Vándorlásukat folytatva Izrael gyermekei úgy gondolták, hogy nem lesz elegendő élelmiszerük maguk és a sok állatuk számára. Még volt eledelük és éhesek sem voltak még, de a magukkal vitt élelem már fogytán volt. Hamarosan aggodalmaskodni és panaszkodni kezdtek. „Honnan szerezünk élelmet?” Kérdezgették. „Mi lesz, ha nem találunk? Mi lesz, ha mindnyájan éhen halunk? Mi lesz, ha, mi lesz, ha mi lesz, ha?...” Sok minden miatt aggódtak. Aztán olyan dolgokra kezdtek gondolni, amiket Egyiptomban ettek és szerettek. 2Móz 16:2-3.

Jézus ismét adott egy esélyt a népnek, hogy bízzanak Benne. Ők azt hitték, hogy Mózes ellen zúgolódnak, valójában azonban Jézus ellen zúgolódtak.

Jézus mindent tudott, amit az izraeliták gondoltak, vagy tettek. Mit mondott Jézus, mit fog tenni, hogy legyen élelmük?  4.-5. v.

Hirtelen ragyogó fényesség támadt! Mindnyájan odafordultak, hogy lássák, honnan jön a fény. A felhő, amely vezette őket a napnál fényesebben ragyogott! Majd Jézus Mózeshez szólt.  10-12. v.

Jézus megígérte, hogy vacsoraidőre annyi eledelt ad nekik, amennyit csak meg tudnak enni! Megígérte azt is, hogy másnap reggel is küld ennivalót. Mindnyájuknak sok ennivalója lesz. Bizonyára kíváncsiak voltak, hogyan tud Jézus olyan gyorsan ezer és ezer ember számára elegendő ennivalót adni. Te is kíváncsi vagy?  Leckénk következő részében megtudjuk.

KEDD - SZERDA

Megtartja Jézus az ígéreteit? Igen! Jézus mindig megtartja az ígéreteit! Hamarosan gondoskodott róla, hogy annyi ennivalójuk legyen, amennyire csak szükségük volt. Jézus számára semmiről sem nehéz gondoskodni. Mi történt a táborukban akkor este, és másnap reggel?  2Móz 16:13.

Akkor este hirtelen mindenki szárnysuhogást hallott. Fürjek ezrei repültek pontosan a tábor fölé.  Olyan alacsonyan repültek, hogy az emberek könnyen elérték és meg tudták fogni őket.

Jézus azt is mondta, hogy kenyeret hullajt majd a mennyből.  4. v.

Senki nem halotta eső hangját akkor éjjel.  Ám amikor eljött a reggel és az emberek kinéztek sátraikból, mindenki izgatott lett.

Ha a gyerekek keltek fel előbb, és látták mi van földön, valószínűleg hívták a szüleiket. „Anya, Apa, gyertek gyorsan! Nézzétek, mi van a földön!”

Ha a szülők keltek fel előbb, biztosan így hívták a gyermekeiket:”Siessetek! Keljetek fel! Nézzétek, mi van mindenütt a földön! Jézus megtette, amit ígért! Ennivalót hullajtott az égből!” És a gyerekek gyorsan kiugrottak az ágyból, hogy lássák milyen csodálatos dolog történt. Körös-körül harmatot láthattak a földön. És mi volt a földön, amikor a nap hamar felszárította a harmatot? 14. v.

Hamarosan mindenki arról beszélt, hogy mi történt Képzeljük csak el! A Biblia „angyalok eledelének”nevezi. Zsolt 78:23-25. Az angyalok adták nekik. És nagyon finom volt! Olyan sok mindent készíthettek abból a csodálatos élelemből. Megsüthették, megfőzhették, megpiríthatták, vagy egyszerűen önmagában ehették. 31. v.

Nem kétséges, mindenki izgatott volt! Jézus ismét megmutatta, hogy népe bízhat Benne. Volt ennivalójuk, amennyire szükségük volt. Jobb volt, mint bármi, amit valaha is ettek. Jézus ismét megmutatta népének, milyen bolondság aggodalmaskodni. Ha Jézus ígéretet tesz, Ő képes megtartani azt. Soha nem kell aggódnunk.

Jézus elmondott Mózesnek néhány fontos dolgot a manna csodájáról. Az embereknek figyelmesen kellett hallgatniuk és megjegyezni, mit kell tenniük a mannával. Amit Jézus akkor réges-régen azoknak az embereknek mondott, azt nekünk is nagyon fontos megjegyeznünk. Leckénk következő részében megtudjuk,, hogy mi az.

CSÜTÖRTÖK - PÉNTEK

Amikor Jézus a mannát adta Izrael gyermekinek, nagyon fontos szabályokat is adott, amiknek engedelmeskedniük kellett. Elmondta nekik, hogy mikor kell a mannát összegyűjteniük. Azt is elmondta, pontosan mennyit kell naponta szedniük.

Minden családnak az összes családtag számára elegendőt kellett gyűjtenie. Némelyek, persze lehet, hogy többet ettek, mint mások, de mindenkinek elég volt. 2Móz 16:16-18.

Mózes elmondta nekik, hogy ne szedjenek többet, mint amire naponta szükségük van. Ha több van belőle, mint ami aznap elfogy, ne próbálják eltenni másnapra. Ha elteszik, meg fog romlani.

Néhány ember azt gondolta, hogy ez ostoba szabály. Úgy döntöttek, mégiscsak megtartanak a mannából egy keveset. Hamar rájöttek, hogy nem volt jó ötlet! Másnap reggel a manna szörnyen bűzlött! Nem kétséges, hogy Mózes megszidta őket, amiért nem hittek és engedelmeskedtek Jézus szavának. 19-21.v.

A péntek viszont más volt, mint a többi nap! Pénteken kétszer annyi mannát kellett gyűjteniük, mint más napokon. Miért? Mert Jézus azt mondta, hogy Szombaton reggel nem lesz manna földön.

Így pénteken kellett gondoskodniuk a szombati ennivalójukról is. Én pénteken éjjel nem romlott meg a többlet manna, mint más napokon. Jézus ezután minden pénteken csodát tett, hogy emlékeztesse őket, hogy a következő nap a Szent Szombat. Emlékeztette őket, hogy ne dolgozzanak szombaton. Ő azt akarja, hogy mindig pihenjünk szombaton. 22-26.v.

Emlékeztette ezzel Jézus az izraelitákat az egyik legfontosabb Szeretet Törvényre? Igen. Ez az a törvény, aminek Jézus akarata szerint nekünk is mindig engedelmeskednünk kell.

Minden ember azt tette, amit Jézus mondott nekik? 27. v.

Jézus szomorú volt. Úgy tűnt, az emberek egyszerűen nem hiszik el, hogy a Szeretet Törvénye valóban biztonságot és boldogságot ad nekünk. Úgy tűnt, nem értik meg, hogy Sátán az, aki azt akarja, hogy ne engedelmeskedjünk azoknak a törvényeknek, mert Sátán el akar pusztítani bennünket. Nem akarja, hogy boldogok legyünk. 28-30. v.

Jézus megmutatta, hogy a Szombat ugyanolyan fontos Izrael gyermekei számára is, mint volt Ádám és Éva számára az Édenkertben. A Szombat ma is ugyanolyan fontos, mint akkor volt. Néhányan azt gondolják, hogy a Szombat csak a zsidóké. Ám a Szombat a kezdetektől fontos volt, amikor még nem is voltak zsidók. A Szeretet Törvény egyetlen törvénye sem változott soha egy kicsit sem. Hogyan mutatjuk meg Jézusnak, hogy hisszük: a Szombat különleges? Mit teszünk pénteken, hogy mindig készen legyünk szombatra? Mit nem teszünk szombaton, amit más napokon teszünk? Mindig megmutatjuk Jézusnak és más embereknek is az, amit szombaton teszünk, hogy  megszenteljük azt a napot? (Beszéljük meg!)

 

 

 

Történet sarok

Jeremiás öszvérei 1. rész

Írta: Yvonne Durst

 

Jeremiás gazdálkodó volt. Családjával együtt több, mint száz éve éltek. Sokkal azelőtt, hogy TV, rádió, mosógép, elektromos világítás, vagy sok egyéb dolog, - ami ma már van - lett volna. Csak néhány embernek volt autója, de azok nem olyan kocsik voltak, mint a maiak. Inkább díszes lovas kocsira hasonlítottak motorral, ami a lovak helyett mozgatta őket. Sokan még éltükben nem láttak autót, csak néhány gazdag embernek volt.

Bár Jeremiás szegény volt, soha nem panaszkodott. Nagyon jó férj és apa volt. Ő, a felesége és a gyermekeik szerették Jézust. Még ha nem is esett elég eső és a szél ártott a gabonájuknak és kukoricájuknak, hálásak voltak, hogy az egész családnak elegendő élelmet tudtak termeszteni, és az állataikat is etetni tudták egész télen át.

Jeremiás mindig szeretettel bánt állataival. Soha nem verte, vagy hajszolta agyon őket. Mindig gondoskodott róla, hogy elegendő ennivalójuk legyen és tető a fejük felett. Különösen hálás volt két hűséges, öreg öszvérükért.

Az öszvéreknek köszönhetően Jeremiás, a gazdálkodó fel tudta szántani a földjét és szekerével be tudott menni a városba, hogy eladja a gabonát, amit termesztettek, ezzel is segítve családját. Az öszvérek gyönyörű állatok voltak és a gyerekek szerettek a hátukon lovagolni.

A család mindig buzgón várta, hogy Szombaton a gyülekezetbe mehessenek. A templom sok-sok mérföldre volt, és mert az öszvérek már öregek voltak, csak havonta kétszer tudtak elmenni.

Egyszer nagyon szomorú dolog történt. A két öreg öszvér súlyosan megbetegedett, és mindkettő elpusztult.

Szegény Jeremiás! Mi lesz velük a két öreg öszvér nélkül? Nem tudja  ezentúl felszántani a földet, hogy élelmet termesszen. Nem lesz elég pénzük, mert nem lesz mit a piacra vinni. Nem lesz pénzük, hogy megvegyék a család számára szükséges holmikat. Ami a legrosszabb, nem tudja majd elvinni családját a templomba, ami gyalog nagyon messze van.

Jeremiás és családja változatlanul bíztak Jézusban, ezért így imádkoztak, hogy megtudják, mitévők legyenek: „Drága Jézus, Te tudod, hogy már nincsenek meg az öreg hűséges öszvéreink, nem tudjuk, mi lesz velünk nélkülük. Nincsen pénzünk, hogy másik öszvéreket vegyünk. Kérünk, segíts nekünk, mutasd meg, hogy mit tegyünk. Ámen”.

Imádkozás közben Jeremiásnak eszébe jutott, hogy másnap nagyvásár lesz a városban. Mikor ezt elmondta a feleségének, mindketten úgy érezték, hogy oda kell mennie, annak ellenére, hogy nincsen semmi eladnivalója, és nincsen pénze vásárolni sem.

„Időpazarlásnak tűnik.” Mondta Jeremiás. „Inkább a kerítést, és a csirkeólat kellene megjavítanom, és sok egyéb munka is van itt a gazdaságban.” Mégis úgy döntöttek, hogy Jeremiásnak el kell mennie másnap a vásárba.

(Folytatása következik)