Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

I. évfolyam

2. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Mára vizeinél

  9. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP - HÉTFÖ

A gonosz, kegyetlen fáraó üldözte Izrael gyermekeit. Az volt a terve, hogy visszaviszi őket Egyiptomba. Ám mi történt? (Ismétlés)

Tehát az izraeliták már szabadok voltak! Nem voltak többé rabszolgák! Sok aranyuk, ezüstjük és ékszerük volt. Drága kelméik és szép ruhájuk volt. Hogyan tettek szert ezekre a dolgokra?

Ki vezette Izrael gyermekeit Kánaán földjére? Mózes? Vagy Jézus volt az? Jézus volt az, aki Isten Fia. Jézus megígérte, hogy velük lesz. Ha bíznak Benne, Ő biztonságban vezeti őket az egész úton Kánaánig. Jézus volt abban a gyönyörű felhőben, ami vezette őket. Az a felhő nappal mindig velük volt, és éjszaka is mindig velük volt. Amikor a felhő megmozdult, ők lebontották és összecsomagolták sátraikat és követték a felhőt, amerre csak vezette őket.

Mit gondolsz, ki volt az, aki nem akarta, hogy Izrael gyermekei bízzanak jézusban? Természetesen Sátán! Sátán minden tőle telhetőt megtett, hogy Egyiptomban tartsa őket. Azt akarta, hogy rabszolgák maradjanak. D e Sátán nem győzött, ugye? Gondolod, hogy mostantól Sátán nem fogja kísérteni és háborgatni az izraelitákat? Ó, dehogynem! Sátán soha nem hagyja abba kísértésünket. Sátán arra csábította Izrael gyermekeit, hogy ne bízzanak Jézusban. Arra csábította őket, hogy minden bajukért és mindenért, ami nem tetszett nekik Mózest okolják. Mózesnek nagyon türelmesnek kellett lennie az izraelitákkal, mert hosszú-hosszú időbe telt nekik, hogy megtanuljanak bízni Jézusban és engedelmeskedni Neki.

Megmutatta már Jézus az izraelitáknak, hogy milyen hatalmas, és semmit sem lehetetlen megtennie? Igen! Még mielőtt elhagyták volna Egyiptomot már elkezdte megmutatni nekik. Tudták, hogy Jézus kezdte el, majd állította meg azokat a szörnyű csapásokat. Tudták, hogy az egyiptomiak, még maga a fáraó is látta, hogy Isten sokkal hatalmasabb, mint az általuk tisztelt haszontalan istenek. Minden egyes csapás egyre jobban bebizonyította, hogy az Isten, akit az izraeliták tiszteltek volt az egyetlen igaz Isten.

Mikor úgy tűnt Izrael gyermekei csapdába kerültek a Vörös-tengernél, Jézus újabb csodával segítette őket. Mi volt az a csoda? (hagyjuk, hogy a gyerekek mondják el)

Mi történt azután, amikor már mindnyájan biztonságban voltak a Vörös-tenger túlsó partján és az egyiptomiak megpróbálták követni őket?

Szerinted azzal a sok bámulatos csodával Jézus valóban bebizonyította, hogy népe bízhat Benne? Igen.

Néhány nappal azután, hogy átkeltek a Vörös-tengeren az izraeliták nézték, ahogy a szép felhő egyre magasabbra emelkedik és elmozdul abba az irányba, amerre majd menniük kell. Az izraeliták ismét útra keltek új otthonuk, Kánaán felé. Mit éreztek akkor? 2Móz 14:31.

KEDD - SZERDA

Izrael gyermekei ismét gyalogolni kezdtek. Úton voltak Kánaán felé. Kopár tájon át gyalogoltak, olyan volt, mint egy sivatag. A sivatagokban alig nő valami. A talaj homokos volt, néhol köves. Kopár, sziklás hegyek voltak a távolban is. Az izraeliták tudták, ha Kánaánba érnek, minden szép lesz. Boldogan kezdtek gyalogolni, és ami a legjobb volt, végre szabadok voltak!

Három napon át gyalogoltak a kietlen pusztaságban. Tudták, hogy már nem tart ki sokáig a magukkal hozott ivóvíz. Menet közben vizet kezdtek keresni, de nem találtak.

Mikor minden vizük elfogyott és az állataikat sem tudták már megitatni, nagyon szomjasak lettek. „Hol fogunk vizet találni?” Kérdezgették Mózest.”Szomjasak vagyunk, az állataink is innának már.”

Mózes abban a sivatagban őrizte Jetro juhait, és tudta, hogy nemsokára egy Mára nevű helyhez érnek majd. Márában lesz víz. De Mózes aggódott, mert tudta, hogy Márában a víz szörnyű rossz ízű. Senki nem fogja tudni meginni.

Mikor az elől haladó emberek Mára közelébe értek és meglátták a vizet izgatottak lettek. „Víz!” Kiáltották.”Közeledünk a vízhez!”

Voltál már valaha annyira szomjas, hogy úgy érezted egy percet sem bírsz már ki víz nélkül? Ha már voltál, tudhatod mit éreztek azok az emberek. Mindnyájan siettek, hogy ihassanak. De mi történt azután? 2Móz 15:22-24.

Mózes tudta, hogy csak egyvalaki segíthet nekik. Mit gondolsz, ki az? Jézus volt az. És Jézus segített. Pontosan megmondta Mózesnek, mit tegyen.  25. v.

Micsoda megkönnyebbülés! Volt már az embereknek és az állatoknak is elegendő vizük. És milyen finom volt! Jézus ismét megmutatta népének, hogy bízhatnak Benne. A panaszkodás, zúgolódás és vádaskodás nem segített a gondjaik megoldásában, ugye? Ha azt tesszük, az olyan, mintha azt mondanánk, hogy nem bízunk igazán Jézusban.

Míg Márában voltak Jézus egy csodálatos ígéretet tett Izrael gyermekeinek. Azt mondta, ha azt választják, hogy Őbenne bíznak, és engedelmeskednek törvényeinek, akkor megőrzi őket azoktól a szörnyű betegségektől, amiktől az egyiptomiak szenvedtek. 26. v.

Az egyiptomiaknak ugyanazok a betegségeik voltak, amik ma is pusztítják az embereket, akik nem az egészségügyi törvények szerint élnek. Az egyiptomiak rákban, szívinfarktusban és sok egyéb rossz betegségben szenvedtek. Leckénk következő részében még többet megtudunk majd Jézus csodálatos ígéretéről.

Miután elhagyták Márát, az izraeliták egy Elim nevű oázisba mentek, ahol voltak fák és víz is. Egy darabig ott táboroztak.

A nyolc legjobb orvos, ezt senki nem tagadhatja: a napfény, a víz, a friss levegő, a testmozgás és az étrend, az alvás és a mértékletesség, bizalom Istenben - mindezek egészséget adhatnak neked -és ez, tudod, sokkal többet ér, mint bármilyen hírnév, vagy gazdagság !

A nyolc legjobb orvos, ezt senki nem tagadhatja:

a napfény, a víz, a friss levegő, a testmozgás és az étrend, az alvás és a mértékletesség, bizalom Istenben 

mindezek egészséget adhatnak neked

és ez, tudod, sokkal többet ér, mint bármilyen hírnév, vagy gazdagság

CSÜTÖRTÖK - PÉNTEK

Mielőtt Jézus megteremtette Ádámot és Évát, mindent előkészített, amire szükségük volt a boldogsághoz, az egészséghez és az örök élethez.  Nappal fényes napsütés volt. Éjszaka barátságos sötétség az alváshoz. Mindenütt friss levegő volt és elegendő víz, és zamatosabb, finomabb élelem, mint azt el tudnánk képzelni.

A legjobb az volt, hogy minden héten volt egy különleges nap, amit Jézussal tölthettek. Melyik nap volt az? A Szombat volt. Ha mindig Jézust választották volna, bíztak volna Benne és engedelmeskedtek volna Neki, akkor Ádám, Éva és gyermekeik mind egészségesek lettek volna és örökké éltek volna. Tanuljunk meg egy versikét, ami segít nekünk emlékezni, milyen egyszerűek a szabályok, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket! (lásd fönt)

Egyiptomi tartózkodásuk idején az izraeliták eltanulták az olyan ételek és italok fogyasztását, amik nem tettek jót nekik. De most Jézus megígérte, hogy ha mindig engedelmeskednek az egészségügyi törvényeknek, nem kapják el azokat a betegségeket, amiket az egyiptomiak. Meg fogja áldani őket.

Még mindig engedelmeskednünk kell az egészségügyi törvényeknek? Természetesen! Jézus azt akarja, hogy mi is boldogok és egészségesek legyünk. De Sátán akarja-e vajon, hogy engedelmeskedjünk az egészségügyi törvényeknek? Akarja-e Sátán, hogy boldogok és egészségesek legyünk? Nem! Sátán örül, ha megbetegszünk, vagy bajunk esik.

Ismersz olyan embereket, akik dohányoznak, vagy szeszes italt isznak? Iszik-e az emberek többsége feketekávét és kólát? Ismersz embereket, akik soha nem mozognak, vagy akik túl későn mennek aludni?

Ismersz embereket, akik rossz dolgokat néznek a TV-ben, és akik sok más rossz dolgot tesznek, amik nem jók a testüknek és az értelmüknek?

Megtanulhatnak a gyerekek rossz szokásokat, amik ártanak a testüknek? Mondj néhány dolgot a gyerekek szokásai közül, ami ártalmas a testüknek. Mi a helyzet a túl sok cukorka, fagylalt, sütemény, lekvár és müzli szelet fogyasztásával?  És az édesített szénsavas üdítőitalokkal, vagy más cukros innivalókkal? A jó minőségű tiszta víz az, amire a szervezetünknek valójában szüksége van. Ha megszeretjük az egészségtelen ételeket és italokat, akkor ilyeneket mondunk: „Gyümölcslét, vagy üdítőt kérek! Nem szeretem a vizet,” vagy „Nem szeretem ezt az ételt, nem akarom megenni”.

És mi a helyzet a késői lefekvéssel, vagy azzal, ha keveset tartózkodunk a szabad levegőn? A szervezetünknek sok alvásra és friss levegőn való mozgásra van szüksége ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Ha nem alszunk és levegőzünk eleget, könnyen ingerlékenyek és zsémbesek leszünk, nyafogunk és panaszkodunk.

És mi a helyzet a lelkünkre káros dolgokkal? Soha ne nézzünk olyan TV műsort, videót, vagy bármi mást, amiről tudjuk, hogy Jézus soha nem nézné őket!

Jézus törvénye, amely segít nekünk egészségesnek maradni, soha nem változott meg.  Kérjük Őt, hogy segítsen nekünk megtanulni, hogyan engedelmeskedjünk mindig ezeknek a törvényeknek.

 

 

 

Történet sarok

Julcsi Istennel beszél

Írta: Amy Sherrard

 

Julcsi nyolc éves volt, és egészen kicsi kora óta részt vett a Szombatiskolai órákon. Megtanulta a 23. Zsoltárt, és sok más igehelyet is a Bibliából. Tudta az Úr Imáját is és szerette azt a többi gyerekkel együtt elmondani. De Julcsi nem tudta, hogy máskor és más módon is lehet imádkozni. Nem tudta, hogy mi magunk is szólhatunk Jézushoz, és Ő örül, ha ezt tesszük. Nem tudott a családi áhítatról sem. Azt sem tudta, hogy étkezések előtt megköszönjük Jézusnak az eledelt, és kérjük, hogy áldja meg.

Bár Julcsi szülei jártak templomba, soha nem tartottak reggeli és esti áhítatot és nem köszönték meg Jézusnak az étel, mielőtt megették volna.

Julcsinak volt egy Anna nevű barátnője. Egy nap Anna édesanyja megkérdezte Julcsi anyukáját, hogy Julcsi velük tölthetné-e a napot. Julcsi anyukája tudta, hogy a két kislány nagyon jól fogja érezni  magát együtt, ezért beleegyezett.

Julcsi magával vitte a kedvenc babáját is, és milyen jól érezték magukat! Olyan gyorsan szaladt az idő, hogy meglepődtek, amikor Anna édesanyjának hangját hallották. „Ideje ebédelni, lányok!”

Az asztalnál Anna édesapja megköszönte Jézusnak a finom ételt, és kérte Őt, hogy áldja meg. A délután is gyorsan elrepült.

 Aztán vacsora után Anna apukája így szólt:”Tartsunk áhítatot, mielőtt Julcsit hazavinnénk!” Énekeltek, felolvastak a Bibliából, majd letérdeltek és imádkoztak. Anna is imádkozott. Megköszönte Jézusnak a szép napot, amit együtt tölthettek és kérte Jézust, hogy áldja meg Julcsit és a családját.

Az áhítat után Anna mutatott Julcsinak egy új könyvet, amiben távoli országokban dolgozó misszionáriusokról szóló történetek voltak. „Anya minden este felolvas nekem egy történetet, mielőtt imádkozom, és aludni megyek.” Mondta Julcsinak.”Alig várom minden este!”

Hazatérve Julcsi a saját kicsi ágyában ébren maradt és gondolkodott. ”Az én anyukám és apukám is jár templomba, és ők is jó emberek, mint Anna szülei. Vajon miért nem imádkoznak úgy, mint Anna szülei?” Mielőtt elaludt, Julcsi elhatározta, hogy megkérdezi őket.

Másnap a reggelinél Julcsi elmesélte szüleinek, milyen jókat játszottak Annával. Aztán hozzátette: „Anna szülei evés előtt mindig kérik Jézust, hogy áldja meg az ételt, és minden reggel és este áhítatot tartanak és imádkoznak, mielőtt lefekszenek. Miért nem csináljuk mi is ezt?”

Julcsi szülei egymásra néztek. Édesapja így szólt:”Julcsi, sajnálom, hogy eddig nem tettük ezeket a fontos dolgokat. Szeretjük Jézust, de a szüleink nem tartottak családi áhítatokat, és nem köszönték meg Jézusnak étkezéskor az eledelt. Azt hiszem, mi csak gondolkodás nélkül követtük az ő példájukat. De a mai naptól változtatunk ezen.” És úgy is tettek.

Anna és családja segítettek Julcsinak, hogy többet megtudjon arról, hogyan beszélgethet Jézussal.

Ne feledd, Jézus téged is tud használni, hogy másoknak segíts!