Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

I. évfolyam

I. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Isten egy nagyon különleges ajándékot

szeretne adni neked

  5. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP - HÉTFÖ

Jézus befejezte a mi csodálatos világunk teremtését. Minden, amit oly nagy körültekintéssel megtervezett, most elkészült. Jézus, a mi csodálatos Teremtőnk készített mindent.

Minden egyes dolog készen állt arra, hogy Jézus megteremtse a következőt. Még mielőtt Jézus bármit is teremtett volna bele, a föld készen állt arra, hogy a benne lévő dolgok növekedjenek. A víz és az étel készen állt a halak számára. A levegő és az étel készen állt a madarak számára. És minden készen állt az állatok számára, amelyeket Jézus a hatodik napon teremtett. Ez a nap a péntek volt.

Pénteken már csak egy dolog hiányzott ahhoz, hogy a teremtés teljes legyen. Kit kellett még Jézusnak megalkotnia? Ádámot.

Miután Ádám elnevezett minden állatot, azt kívánta, bárcsak lenne még egy személy, aki olyan, mint ő. Mit tett Jézus azért, hogy Ádám vágya teljesülhessen?

Ádám és Éva otthona egy különleges, csodálatos kert volt. Emlékszel még a kert nevére? Édenkertnek hívták. Mit gondolsz Ádám és Éva boldogok voltak? Ó, igen! Ők olyan boldogok voltak, ahogy Isten elképzelte.

De Isten még egy különleges ajándékot tartogatott számukra. Ez egy csodálatos ajándék, amelyet a Föld minden lakója is megkaphat. És ez az ajándék az örökkévalóságnak szól!  Minden hét végeztével eljön. Teljesen mindegy, hogy az emberek hol élnek a Földön, minden hét végén megkapják az ajándékot.  Örökké emlékeztetni fog a mi csodálatos és hatalmas szerető Istenünkre, aki teremtette a világot. És mindig emlékeztetni fog minket az Ő tíz csodálatos „boldogság-szabályára”.

 Ki tudod találni, hogy mi ez az ajándék? Ez egy teljes, elkülönített nap! Hogy hívjuk ezt a napot? Szombatnak. A hetet záró szombat mindig is egy különleges nap marad.  Mindig emlékeztetni fog minket arra, hogy Jézus a mi szerető Teremtőnk, aki világunkat megalkotta és mindent, ami benne van, mindössze hat nap alatt (1Móz 20:11).

Sok ember azt gondolja, hogy ez több millió évig tartott, míg teljes egészében, az emberrel együtt létrejött a Föld. De vajon igaz ez? Nem. Mennyi időbe telt Jézusnak a mi világunk teremtése? Mindössze hat napba. Mi tudjuk ezt, mert a Biblia leírja. És azt is tudjuk, hogy amit a Biblia mond, az mindig igaz. Nem vagy boldog attól a tudattól, hogy ez igaz?

Olvassuk csak el a legelső péntek estéről szóló feljegyzést, amikor Isten befejezte a Föld teremtését (1Móz 2:1-3)!

Mit gondolsz Jézus azért pihent meg, mert elfáradt, éppúgy, ahogy mi is elfáradunk? Nem. Isten nem fárad el olyan módon, ahogy mi elfáradunk. Ő megpihent, vagy megállt a teremtéssel, mert végzett mindennel, amit eltervezett. És szombaton mi is megállunk azokkal a tevékenységekkel, amelyeket a hét többi napján végzünk? Igen megállunk.

KEDD - SZERDA

Kellett-e Ádámnak és Évának takarítani, port törölni, főzni azon a pénteken, amely a legelső héten volt a mi Földünkön? Nem.  Amikor eljött a szombat ideje, Jézus meggyőződött arról, hogy minden készen áll arra, hogy ez a különleges nap megkezdődjön. Mi a helyzet a mi otthonunkkal? Meg szoktunk győződni arról, hogy minden készen áll a szombat megkezdésére? (Beszélgessetek arról, hogy mit tehetünk ezért!)

Mikor kezdődik a szombat? Éjfélkor? Nem. Akkor, amikor szombat reggel feljött a nap? Nem. Nem akkor kezdődik, abban a percben, ahogy lement a nap péntek este? És egészen a szombat esti naplementéig tart. A szombat mindig péntek naplementétől szombat naplementéig tart. És bárhol élsz a világban, ezen a módon mindig tudhatod, hogy mikor van szombat. Milyen csodálatosan eltervezte Isten, az egész Földön mindenki tudhatja, hogy mikor van az Ő szent napja!

Láthatott vajon azelőtt Ádám és Éva naplementét? Nem, ők azelőtt még soha nem láttak ilyen csodálatosat. Jézus biztosan mosolygott, ahogy Ádámot és Évát nézte azon az első péntek estén. El tudod képzelni, mennyire lenyűgözte őket a csoda, ahogy a színek váltakoztak az égen?

Jézus velük volt, amikor az első szombat kezdődött; és együtt kezdték meg a legelső istentiszteletet, megünnepelve csodálatos világunk születését. Talán eljöttek az angyalok is, és együtt énekeltek velük (Jób 38:4-7).

Mi nagyon szeretjük a péntek estét nem igaz? Senki sem rohan. Mindenki és minden tiszta, és készen áll a szombat megkezdésére.

Anyu valami különlegeset készített Szombat ebédre.  Áhítatot tartunk, ahol kedvenc énekeinket énekeljük, és megköszönjük Jézusnak, hogy vigyázott ránk egész héten. Hálát adunk Neki a szombatért, ezért a különleges napért, amelyet Ő adott nekünk. És Ő biztosított minket arról, hogy különlegesen megálld minket minden egyes Szombaton.

Amikor a nap lement azon az első péntek estén, az állatok és a madarak is lepihentek. Minden csendes volt. Ádám és Éva nézték az eget, amint a nap lebukik. „Ó, nézd!”  – mondták egymásnak, amint meglátták az esthajnalcsillagot az égen. És ahogy egyre sötétebb lett, milliónyi ragyogó csillag jelent meg az égen és az ezüst hold mosolygott le rájuk. Talán egy pici szentjánosbogár villant fel, majd itt is és ott is a kertben.

Mielőtt lefeküdtek volna, Ádám és Éva talán megálltak egy tavacskánál, amelyben különleges víziállatok világítottak a sötétben. És mielőtt nyugovóra tértek volna, egy fülemüle hangját hallották, ahogy elkezdte esti dalát. Milyen csodálatos dolgokat teremtett Jézus!

CSÜTÖRTÖK - PÉNTEK

Amikor Ádám és Éva felkeltek Szombat reggel, rögtön eszükbe jutott, hogy ez egy különleges nap. Jézus lesz velük reggeltől estig!

Mit gondolsz, hosszú ideig tartott, amíg elkészítették a reggelit? Nem. Rengeteg ízletes dolog állt rendelkezésükre, amiből választhattak. Valószínűleg még sok étkezésbe telik, mire minden ízletes dolgot megkóstolnak azok közül, amelyeket Jézus teremtett számukra. Ekkor Ádám és Éva meghallotta, hogy Jézus érkezik, hogy velük legyen. Siettek, hogy találkozhassanak vele. Ő volt az, szerető Teremtőjük. És milyen csodálatos napot töltöttek együtt! Csodálatos kertjük szolgált templomul. Talán az angyalok kórusa énekelt. És nem más, mint Jézus volt a szombatiskolai tanító.

Amint a kertben sétáltak, néha megsimogattak egy-egy állatot, szemügyre vették a csodálatos növényeket, virágokat, és közben ezernyi kérdést tettek föl Jézusnak. Újra meg újra megköszönték azt a sok gyönyörűséget, amelyet Ő azért teremtett nekik, hogy örömüket leljék benne. Tudták, hogy kedvenc napjuk mindig a szombat lesz. Neked is a szombat a kedvenc napod?

Melyek azok a dolgok, amelyeket megtehetünk otthonunkban, hogy péntek naplementére mindig készen legyünk a szombat kezdetére? Hogy tudsz tenni azért, hogy elkészülj szombatra?

Szeretnénk mi is egy különleges istentiszteletet tartani péntek este? Ugye tudod, hogy Jézus ugyanúgy szeretne velünk lenni, ahogy azon az első szombaton volt Ádámmal és Évával?

Mivel szeretnél foglalkozni szombaton? (Sétálni, meglátogatni a betegeket, szombati játékokat játszani, olvasni, kersztény zenét hallgatni, természet- és missziós filmeket, nézni stb.)

Szerinted a pihenés azt jelenti, hogy szombat reggel tovább alszunk, vagy ebéd után hosszan lepihenünk?

Melyek azok a dolgok, amelyek a család nem tesz szombaton? (Iskola, munka, takarítás és főzés, vásárlás, étteremben való étkezés, szerelés, újság vagy világi magazinok olvasása, a hírműsorok figyelemmel követése, világi játékok stb.)

Melyik fontosabb szerinted: hétköznap pontosan megérkezni az iskolába, a munkahelyre, vagy pontosan érkezni a szombatiskolára szombaton, Isten különleges napján? Ugye elhiszed, hogy Jézus és az angyalok időben megérkeznek a szombatiskolába? Mit gondolsz, mit éreznek, amikor késünk?

Hogy tudsz segíteni családodnak abban, hogy pontosan ott legyetek a szombatiskolán?

(Korábban fekszem le, szombat reggel korán felkelek, előkészítem a ruháimat, gyorsan felöltözöm és fogat mosok stb.)

Mondjunk hálát Jézusnak a szombatért és kérjünk tőle segítséget, hogy szombatot megszentelhessük. Nem szeretnénk ki maradni egyetlen áldásából sem, amelyet Ő ránk szeretne árasztani szombaton, nem igaz?

 

 

 

Történet sarok

Viktor és az ugráló bot

Patti Lynn Guthrie történetei alapján

Viktor nagyon szeretett játszani az ő ugráló botjával. „Egy, kettő, három…” – számolta az ugrások számát. Néha még háromszázat is tudott ugrani, mielőtt felborult volna. Miután már jól megtanult ugrálni, Viktor szívesen hajtott végre különféle meglepő mutatványokat a botjával. Mivel rendkívül élvezte ezt a sportot, egy nap elhatározta, hogy valami olyat fog megpróbálni, amit azelőtt soha.

– Zsanett, légy szíves tedd ezt a frizbit elém! – mondta kishúgának.

Zsanett alig két méterrel Viktor elé tette le a frizbit. Viktor azt mérlegelte, miközben az ugráló botot markolta, hogy vajon bele tud-e ugrani a közepébe. Megpróbálta, ugrott és pontosan a frizbi közepén ért földet.

De arra, ami a következő pillanatban történt, nem is számított. A frizbi csúszni kezdett a betonon, és Viktor hátraesett az ugráló bottal együtt. Igen beütötte a fejét a hideg betonba, és egy kis ideig eszméletlen volt. Amikor felkelt, Zsanett kiáltását hallotta:

– Anyu! Gyere gyorsan!

Viktor térde remegett, amikor felkelt a földről. A feje fájt, és szédült. Amikor kezét a fejére tette, valami nedveset és meleget érzett. Vérzett.

Amikor édesanyja odaért, egy mély vágást látott Viktor fején. Gyorsan megtöltött jéggel egy tasakot és a sebre helyezte. Kicsivel később már úton voltak az orvos felé, hogy az megvizsgálja Viktort és gondoskodjon a gyógyulásáról.

Mire az orvoshoz értek, Viktor feje már nem vérzett. A fiú megörült, amikor a doktor mosolyogva mondta: 

 

 

 

 

– Nincs szükség varrásra, mert a vérzés megállt.

De megvizsgálta Viktort, hogy meggyőződjön arról, nincs semmi más sérülése.

– Rendben is vagy – mondta a doktor miután végzett –, de kérlek, ne próbálkozz újabb mutatvánnyal az ugráló botoddal!

Amint hazaértek, Viktor a meleg vérre gondolt, amely a vágásból jött ki a baleset után.

– Miért állt el vérzés a vágásban? – kérdezte anyukáját, miközben óvatosan megérintette a fején lévő kötést.

– Isten úgy alkotta a vért, hogy az a levegővel érintkezve megalvadjon. Megalvad, majd elkezd varasodni, hogy így megvédje a vágást – felelte anyukája. – Máskülönben addig véreznénk minden egyes sérülés után, amíg meg nem halunk.

– Ez még nem minden – folytatta az anyukája. – Ha Isten nem védte volna meg agyunkat egy sisakkal, mi történt volna vele, amikor elestél?

Viktor tudta, hogy úgy széttört volna a cementen, mint egy tojás. Uh! Elgondolni is szörnyű.

Amikor hazaértek, Viktor elrakta az ugráló botját. Tudta, hogy pár napig egyáltalán nem lesz kedve az ugráláshoz. És hogy az orvosnak igaza volt abban, hogy nem szabad kockázatot vállalnia felelőtlenül.

Az esti családi áhítaton apa megköszönte Jézusnak, hogy vigyázott Viktorra. És mielőtt lefeküdtek volna, Viktor azt is megköszönte a Megváltónak, hogy ilyen csodálatos testet adott neki.