Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

OVODÁSOK

I. évfolyam

I. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Egy nagyon szomorú nap

  6. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP - HÉTFÖ

Emlékszel még arra a kert középen álló két különleges fára? Az egyiket az élet fájának hívták, a másik pedig a jó és gonosz tudásának fája volt. Jézus nagy körültekintéssel hívta fel Ádám és Éva figyelmét erre a két fára. Elmondta, hogy amíg esznek az első fa gyümölcséből, örökké fognak élni. Mit gondolsz, Ádám és Éva szeretett volna örökké élni? Természetesen.

De mi a helyzet a másik különleges fával, melynek neve a jó és gonosz tudásának fája volt? Jézus arra intette őket, hogy tartsák távol magukat ettől a fától. Elmondta nekik, hogy soha, de soha ne egyenek abból a gyümölcsből, amely ezen a fán terem. Figyelmeztette őket, hogy ha mégis esznek a fa gyümölcséből, meg fognak halni. Ó, milyen borzasztó a halálra gondolni (1Móz 2:16-17)! Jézus beszélt nekik a csodálatos angyalról, Luciferről, aki szembeszegült Isten Boldogság Szabályaival. Beszélt arról, Lucifer hogyan lett árulóvá és hogyan hazudott a mi szerető Istenünkről. Elmondta, hogy Lucifer borzalmas ellenséggé vált. A neve is más lett, már Sátánnak hívják.

Jézus figyelmeztette őket, hogy Sátán a legjobb útját keresi majd annak, hogy rávegye őket is a Boldogság Szabályainak megszegésére. Ha ők azt választják, hogy hisznek és engedelmeskednek Sátánnak ahelyett, hogy hinnének és engedelmeskednének Istennek, ő képes lesz tönkretenni tökéletes és szép világukat. A növények, az állatok és minden csodálatos teremtmény, amelyet Jézus alkotott, idővel meg fog halni. Ádám és Éva is elveszíti romolhatatlan testét. Milyen borzasztó! De Jézus azt is elmondta nekik, hogy csak egyetlen hely van, ahol Sátán meg tudja kísérteni őket, ez pedig a jó és gonosz tudásának fája. Sátán nem is lehet más helyen, egyedül ott.

Jézus egyértelműen elmondta nekik azon a napon, hogy még a közelébe se menjenek annak a fának. Ne is egyenek a gyümölcsből, amely azon a fán nő. Maradjanak mindig közel egymáshoz, akármivel is foglalatoskodnak a csodálatos kertben.

Jézus mindent úgy alkotott meg, hogy Ádámot, Évát és gyermekeiket tökéletesen boldoggá tegye. Nagyon szerette őket, és tudta, hogy ha az engedelmességet választják, mindig boldogok maradhatnak, és örökké élhetnek.

Ha távol tartják magukat a jó és gonosz tudásának fájától, azzal megmutatják, hogy a szeretetet, a bizalmat és az Istennek való engedelmességet választják.

KEDD - SZERDA

Mit gondolsz, Ádám és Éva engedelmeskedni akartak Jézusnak? Igen! Szerették Jézust és engedelmeskedni akartak neki. Minden pillanatban boldogok voltak, mert soha nem szegültek szembe az Ő akaratával. Szerették azt a csodálatos világot, amelyet Jézus számukra teremtett. Az elbűvölő Édenkertet. Szép otthonukat, amelyet ez a kert jelentett. Az állatokat, a madarakat és a halakat. Az ízletes gyümölcsöket, amelyeket Isten azért alkotott, hogy örömüket leljék meg bennük. Minden, amit csak Jézus teremtett tökéletes és csodálatos volt.

Jézus minden este meglátogatta őket. Ők már alig várták, hogy beszélgethessenek vele, elmondhassák és megmutathassák mindazt, amit aznap felfedeztek és tettek. Sohasem fogytak ki a kérdésekből és a dolgokból, melyeket Jézustól tanulhattak. És mit gondoltok, melyik volt a kedvenc napjuk? Igen, a Szombat volt az. Hiszen szombaton egész nap Jézussal lehettek.

De tudjátok, ki volt az, aki állandóan azt leste és azt tervezgette, hogyan ronthatja el Ádám és Éva boldog és szép világát? Sátán volt az. De ugye emlékszel, hogy csak egy hely volt a kertben, ahol Sátán megkísérthette Ádámot és Évát. Hol volt ez a hely? Egyedül a jó és gonosz tudásának fájánál. Itt várt és figyelt.

Nem tudjuk, milyen hosszú ideig kellett várnia Sátánnak. De egy nap eljött az ő ideje. Éva nagyon elfoglalt volt azon a napon. Észre sem vette, hogy Ádám, ahogy az általában lenni szokott, nincs már a közelében.  És amikor körülnézett, az a jó és gonosz tudásának fájánál találta magát. Mit kellett volna azonnal tennie? El kellett volna szaladnia a fától és rögtön megkeresnie Ádámot. De Éva nem ezt tette. Ehelyett megállt és a kívánatos fát kezdte nézegetni. A szép gyümölcsöket, amelyek fán növekedtek. „Hogy lehet ártalmas ez a csodálatos gyümölcs bárkinek is?” – kérdezte magában. –„Miért mondta Isten, hogy ne együnk belőle?”

Éva láthatta, ahogy a teremtés egyik legszebb állata pihen a fa ágán. Ez az állat kígyó volt, amely éppen a fa gyümölcsét eszegette. De ez a kígyó nem úgy nézett ki, mint a maiak. Szárnyai is voltak! És úgy fénylett, mint az arany. Csodálatos volt! Hirtelen megszólalt, és lágy, csengő hangon feltett Évának egy kérdést. Mit kérdezett? (1Móz 3:1)

Éva bizonyára nagyon meglepődött, hiszen tudta, hogy nincs egy állat sem, amely beszélni tudna. Mit kellet volna tennie? Emlékeznie kellett volna Jézus szavaira, mely szerint Sátán ott lesz a fánál. Azonnal vissza kellett volna térnie Ádámhoz, mégis úgy döntött, hogy válaszol a kígyónak. Nem tudta ugyanis, hogy valójában Sátán beszél hozzá a kígyón keresztül (2.-3. v.).

Ekkor a kígyó megint megszólalt. Olvasd el, hogy szólt az asszonyhoz (4. v.)!

Ez ugyanaz, mintha azt mondta volna, hogy amit Isten mondott Ádámnak és Évának, hazugság, nem igaz? Isten azt mondta: „Azonnal meg kell halnotok”. De Sátán ezt tagadta: „Nem fogtok meghalni”. Kinek kellett volna hinnie Évának? Istennek vagy Sátánnak?

CSÜTÖRTÖK - PÉNTEK

Sátán, a kígyó képében, már hazudott Évának. Mi volt a második hazugsága? (1Móz 3:5)

Ez ugyanaz volt, mintha csak azt mondta volna, hogy Isten nem szereti igazából Ádámot és Évát, hanem csupán önző. Igaz volt ez? Nem! Mit mondott Sátán a kígyón keresztül, mi volt a másik szörnyű hazugsága? „Látod milyen csodálatos ez a gyümölcs?” – kérdezte a kígyó. „Mielőtt megettem volna ezt a gyümölcsöt, nem tudtam beszélni, de most már tudok. Vedd és kóstold meg, milyen finom. Ez boldogabbá tesz téged annál is, mint amilyen boldog most vagy!”

Minden olyan biztonságosnak tűnt. A gyümölcs nem ártott a kígyónak. És nyilvánvaló volt, hogy a kígyó tudott beszélni, miután evett a gyümölcsből. Éva semmi veszélyt nem látott abban, hogy kipróbálja. Így aztán vett a gyümölcsből, amelyet a kígyó kínált neki. Ránézett, és beleharapott. Rendkívül ízletesnek találta. Milyen izgalmas! Gyorsan magához vett egy keveset. Rohant, hogy megkeresse Ádámot és elmondjon neki mindent, ami csak történt.

Ó, milyen szomorú volt Ádám!  Azonnal tudta, hogy Éva Sátánal beszélt és hallgatott szavaira. Inkább neki hitt és neki engedelmeskedett, mintsem Istennek. Ádám tudta, hogy Évának meg kell halnia. Hogy döntött Ádám ennek ellenére? (6. v.)

Egy rövid pillanatig Ádám és Éva tényleg boldogabbnak érezték magukat. De ekkor észrevették, hogy fényruhájuk, melyet eddig viseltek, eltűnt. Jézus pedig lassan megérkezik, hogy este meglátogassa őket. Mindig türelmetlenül várták ezt az időt. Mit tettek azonban most? (7. v.)

Ahogy meghalották a lépéseit, elbújtak a fák mőgé. Mi volt az oka annak, hogy elrejtőztek? (8-10. v.)

Halottál már embereket, amint egymást vádolják, ha valami rossz történik? Vádoltál már úgy mást, hogy közben tudtad, a hibát valójában te követted el? Vádaskodás Sátántól ered. A mennyben Sátán Istent és Boldogság Szabályait vádolta mindazokért a szörnyű dolgokért, melyeket valójában ő okozott. Most pedig, mivel Ádám és Éva inkább Sátánnak engedelmeskedett, úgy is kezdtek viselkedni, mint Sátán. Maguk helyett másra hárították bűneik súlyát (11-13. v.).

Milyen szomorú volt Jézus! Milyen szomorú volt az Atya és a Szentlélek! Milyen szomorúak voltak az angyalok! Tudták, hogy minden csodálatos dolog, amelyet Jézus csak alkotott, végül meg fog halni. Ádám és Éva Sátánnak engedelmeskedett. Ha Istennek engedelmeskedtek volna, akkor ők, gyermekeik és a Föld minden csodálatos élőlénye örökké élhettek volna. Most azonban minden megváltozott. Fantasztikus és tökéletes világunk Sátán prédájává vált. Miért? Mert mostantól fogva Ádám, Éva és gyermekeik természetüknél fogva engedelmeskednek Sátánnak.

Sátán elrontotta azt a boldogságot, amelyet Isten a Föld embereinek szánt. De volt egy nagyon fontos  és különleges dolog, amit Sátán nem vehetett el az emberektől. Erről fogunk beszélni a következő héten.

 

 

 

Történet sarok

Az elveszett kiscsibe

Patti Lynn Guthrie történetei alapján

 

Lori nagynéni rozsdás aranyszínű kakasa büszkén ragyogott a reggeli napsütésben, miközben egy nagyot kukorékolt: „Kukurikú!”. Egy bokornál rakott fészket, közel Lóri néni házához. Tyúkanyó lágyan kotkodácsolt a nyolc kiscsibéhez, akik mindössze egy hetesek voltak. Hullámos, puha szőrruhácskájuk olyan bolyhos volt, mint egy kiscicáé. Néhány közülük világossárga volt, mások halvány krémszínűek barna csíkokkal és foltocskákkal.

A csibéket nehéz lett volna megfogni, mert rendkívül gyorsan tudtak futni. Tyúkanyó fejbe is kólint akárkit, aki el akar rabolni akár egyet is ennivaló bébijei közül. De ha szerencsés vagy és elkapod valamelyiket, a kiscsibe elégedetten ül majd a tenyeredben.

Egy napos nyári reggelen, mikor a csibék már megszülettek, Lori nagynéni szörnyű zűrzavarra lett figyelmes. Azonnal hátrarohant, hogy megnézze mi is történt.

Nikko, az öreg német juhászkutya elkapta a nyakánál fogva Tyúkanyót, az ijedt kiscsibék hanyatt-homlok menekültek mindenfele.

Lori nagynéni gyorsan megfogta Nikko fejét, szétfeszítette két állkapcsát, aki erre elengedte Tyúkanyót.

Tyúkanyó nem sebesült meg – de hol vannak a kiscsibék? Lori nagynéni letette a tyúkot egy biztonságos helyre, és elindult megkeresni az ijedtükben szétszéledt csibéket.  Összesen hetet talált meg belőlük, egy még mindig hiányzott. Hol lehet? – ezen tűnődött, miközben figyelmesen keresett. De nem találta sehol.

Talán meghalt? Esetleg elkapta egy héja vagy egy kígyó? Lori néni csak találgatni tudott.

Végül feladta a keresést. De nem tudta kiverni a fejéből az elveszett kiscsibét.

A következő napon is állandóan rá gondolt. Amint letérdelt a hátsó szobában, imádkozni kezdett:

– Kérlek, drága Jézusom, segíts megtalálni ezt a kiscsibét. Neked még a legkisebb fecskére is gondod van, ezért biztos vagyok abban, hogy azt is tudod, hol lehet ez a kiscsibe. Tudom, hogy segítesz megtalálni.”

Amint Lori néni imádkozott, egy hangra lett figyelmes.

– Csipi-csip…

Talán a kiscsibe hangja lehet? Lori néni befejezte az imát, kiment és újra körülnézett a ház mögött.

– Csip-csip…

Ugyanaz a hang volt. De honnan jöhet?

Amint egy nagy növény leveleit szétbontotta, Lori néni egy lyukat vett észre a földben.

– Csip – hangzott fel újra.

Amint belenézett a lyukba, látta, hogy valami sárgállik benne. A hiányzó kiscsibe volt.

Lori néni szinte ujjongott örömében Benyúlt a lyukba és szelíden kimentette a hiányzó kiscsibét. A kis állat több mint 24 órán keresztül üldögélt ott étel és ital nélkül. Ilyen hosszú ideig? Amint a pici csibe elhelyezkedett meleg kezében, még kisebbnek látszott; de Lori néni tudta, hogy él. Amikor visszavitte Tyúkanyóhoz, a kis csibe olyan jól érezte magát Lori néni kezében, hogy nem is akart kiszállni.

Bent a házban Lori néni letérdelt, hogy megköszönje a Mennyei Atyának azt, hogy legapróbb teremtményének is ilyen gyengéden viseli gondját.  Adjunk hálát neki mi is, amiért rólunk is gondoskodik.