Főoldal

Az én első Bibliám

Bibliatanulmány minden napra gyerekeknek

 My Bible First!

 Copyright

Kezdő oldal
KOROSZTÁLY ÉS ÉVFOLYAM VÁLASZTÓ
    Ovodásoknak   4-6 év   Alsó tagozatosoknak  7-9 év   serdülő korúaknak  10 év felett
I. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
II. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed
III. Évfolyam 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed 1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed

ALSÓ TAGOZAT

I. évfolyam

I. negyed

 

1. tanulmány

2. tanulmány

3. tanulmány

4. tanulmány

5. tanulmány

6. tanulmány

7. tanulmány

8. tanulmány

9. tanulmány

10. tanulmány

11. tanulmány

12. tanulmány

13. tanulmány

 

 

Isten csodálatos teremtése

  3. tanulmány  

Nyomtatás

VASÁRNAP

Tanultunk egy keveset a mi csodálatos Istenünkről, aztán Luciferről, a legszebb és legerősebb angyalról a mennyben, aki az Isten boldogság-szabályaival szembeni engedetlenséget választotta.

Lucifer féltékeny lett Jézusra, Isten Fiára, aki a mi Teremtőnk. Megpróbálta elhitetni az angyalokat, hogy Isten nem szereti őket valóságosan, meg hogy nem is igazságos.

Végül azonban az angyalok, akik Sátán mellett döntöttek, rájöttek, hogy hazudott.

Isten a szeretet, és Ő kizárólag azt teszi, amiről tudja, hogy boldoggá tesz minket. De Isten sosem kényszerít minket, hogy engedelmeskedjünk Neki. Soha!

Ezen a héten azon fogunk elmélkedni, hogyan is teremtette Jézus a mi csodálatos világunkat, amelyet Isten tervezett réges-régen, amikor még Lucifer a mennyben lakott.

Olvassuk el a Biblia legelső könyvének legelső fejezetéből az első két verset. Emlékszel még az első könyv címére? Ez Mózes első, a Teremtés könyve.

Mózes első könyve világunk történetének legelejével kezdődik.

Az első nap előtt nem volt semmi, csak az üres sötétség. Ekkor Isten megteremtette a Földet, majd vastag víztakarót vont köréje. A Szentlélek Isten szeretettel őrködik minden fölött. Ekkor Isten kimondta a legelső szavakat. Melyek voltak ezek? Olvassuk el a 3−5 verset.

Azonnal világosság lett! Ettől fogva nem volt már állandóan sötét. Megalkotta a legelső napot. Hogy hívjuk ezt a napot? Vasárnapnak.

Úgy tűnhet, hogy egy-egy nap reggellel kezdődik, ám a Biblia szerint a nap végét a nap lemenetele jelezte, így a következő nap ekkor és nem reggel kezdődött.

 További elmélkedésre:  Szerinted tudta Isten, hogy a testünknek szüksége van pihenésre és alvásra az éjjeli időszakban, amikor sötét van, hogy mire kivilágosodik, frissek legyünk és készen álljunk az előttünk álló napra? Persze, hogy tudta. Amikor anya vagy apa azt mondja neked, hogy ideje ágyba menni, ezt segítségképpen teszik, hogy sok-sok erőd legyen és boldog légy a nap világos szakában. Hogyan engedelmeskedünk? Mosolyogva vagy nyafogva?

HÉTFÖ

Az első nap végén hogy nézett ki a Föld? Vastag vízréteg borította a Föld egész területét, jól gondoljuk?

Hogy hívjuk a második napot? Hétfőnek. Mit csinált Isten hétfőn? Olvassuk el 1Móz 1:6−8-ból.

Isten ismét csak szólt. Csak ennyit kellett csinálnia.  A Földet még mindig víz borította; de most valami még lett. Mi lett? Ég! Isten alkotott kék eget, friss levegőt és mindezek alatt kék víz volt.

Ő mindenre gondolt, amiről tudta, hogy szükséges ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyünk. Gondolt valami másra is még. Arra, hogy szükség lesz még sok csodálatos dologra az emberek mellett, akit nemsokára meg fog teremteni.

Mielőtt az Úr nekiállt volna, hogy teremtsen, mindent gondosan megtervezett. Nem felejtett el egy apróságot sem. Tudta, hogy az élőlényeknek, amiket nemsokára megteremt, friss levegőre lesz szüksége.

Tudta, hogy szükségük lesz vízre is.  Tudta, hogy szeretünk majd úszni, de van egy ennél komolyabb ok, amiért megteremti a vizet. Tudta, hogy nagyon sok vizet kell majd innunk.

 További elmélkedésre:  Ki szoktál menni minden nap a friss levegőre? Ki szoktad nyitni az ablakodat éjszaka, hogy bejöjjön a friss levegő? Mennyi vizet kell inni naponta? Szervezetednek sok-sok vízre van szüksége két étkezés között, hogy jól működhessen a tested és egészséges maradj. Ehhez bizony vízre van szükséged. Nem üdítőre, nem gyümölcslére: két étkezés között vízre.

KEDD

Mit alkotott Isten az első két napon? Vízzel borította be a Földet, aztán világosságot, majd levegőt teremtett. És most eljött az ideje, hogy teremtsen különféle dolgokat a harmadik napon. Mi a neve a harmadik napnak? Kedd.

Isten készen állt arra, hogy újra szóljon. Mit mondott? Olvasd el 1Móz 1:9−10-et.

Nem jut eszedbe, hogy bár ott lehettél volna, amikor a szárazföld kezdett kiemelkedni a vízből az egész Földön? Hamarosan több lett a szárazföld, mint a víz.

Most a víz nagy és kis tavakból, folyókból és folyamokból áll. Talán voltak csodálatos homokos partok is. Köröskörül pedig barna hegyek, dombok és völgyek.

De Isten még nem végzett azzal, amit arra a napra tervezett. Ugyanis még nem volt fű, fa, virág, csak barna földek. Így Isten megint szólt. Mit mondott? 1Móz 1:11−12.

Milyen izgalmas! Most a barna földet a legszebb és legpuhább zöld pázsit borítja. Ez nem olyan, mint a mi pázsitunk, amely megbarnul és elhal. Ó nem! Rétek ezerféle pázsittal, szelíden hullámzó és fodrozódó zölddel.

És virágok! A virágok, amiket Isten alkotott, sokkal szebbek, mint amit te bármikor is el tudnál képzelni. Ezerféle alak és szín. Piros, kék, sárga és sok más szín. És milyen finom az illatuk!

És a fák! Különféle alakú és méretű fák, különböző árnyékkal. Voltak fák, amelyek roskadoztak a különféle fajta gyümölcsöktől, amiket le lehetett szakítani és meg lehetett enni. Mennyi-mennyi gyümölcs! Tudod a nevüket? Meg tudsz nevezni legalább tíz különböző gyümölcsöt? Isten nagyon sokféle gyümölcsöt alkotott azon a napon.

Szereted a dióféléket? Volt itt mindenféle diót termő fa is.

És hogy vagy a bogyós gyümölcsökkel? A Föld tele volt bogyós gyümölcsöt termő bokrokkal. Csodálatos szőlővesszők zamatos szőlőfürtöktől hajladoztak: piros, zöld, lila és talán más színű is volt, olyat, amilyet el sem tudunk képzelni.

És nem volt egyetlen megsárgult, holt levél sem, de egy elszáradt, kopasz ág sem. Nincs gyom és tövis. El tudod ezt képzelni?

El sem tudjuk képzelni az összes csodálatos dolgot, amit Isten azon a napon teremtett. Olyan lehetett, mint egy gyorsított film, amely a növények fejlődését mutatja; látod, ahogy a másodperc alatt az a pici növény kibújik a földből, és egyre növekszik. Mielőtt felfognád, már kifejlett példánnyá cseperedik. Akárhogy is csinálta Isten, csodálatos lett volna ezt végignézni.

 További elmélkedésre:  Tudsz örülni azoknak a csodálatos ételeknek, amiket Isten azért teremtett, hogy megőrizzék az erőnket és egészségünket? Sátán azt akarja, hogy egyél olyan ételeket, amelyek ártalmasak és beteggé tesznek. Melyek ezek az étkek? Miért ne határoznád el most, hogy ezután csak olyan dolgot választasz, ami a javadra van? Legközelebb, amikor elmész a zöldségeshez, számold meg hányféle gyümölcs és zöldség van nála? Szívesen kipróbálnál egy újfajtát? Ízleni fog!

SZERDA

Eljött a negyedik nap is. Hogy hívjuk a negyedik napot? Szerdának.

Már ekkor is nagyon csodálatos ez a világ. Éjszaka sötét volt, nappal világos. De Isten csinált valami izgalmasat és különlegeset a nap sötét időszakában, a negyedik nap kezdetén. Amikor Isten szólt, mi lett a negyedik napon? Olvassuk el 1Móz 1:14−19-et.

Így most az éjszaka lett egy nagy, ezüst hold, amely lassan végigvitorlázik az égen; és csillagok milliói, mint megannyi ragyogó gyémánt, lettek az égen.

És reggel, a nagy, forró nap kukucskál ki a hegyek mögött keleten. Lassan emelkedik magasabbra és magasabbra; aztán elindul lefele nyugat irányába, majd végül lemegy a hegyek mögött. Amikor feljön és amikor lemegy, elképesztő színekben tündököl az égboltozat. Milyen csodálatos az, ahogy kezdődik és végződik egy nap!

Gondolkodtál már azon, hogy Istennek mibe se telt volna este egy hatalmas árnyékot lehúzni és azt mondani „itt a lefekvés ideje”? Reggel pedig egyszerűen feltolta volna azt az árnyékot és azt mondta volna, hogy „ébresztő!”? Ezzel szemben készített egy csodálatos napkeltét és egy csodálatos napnyugtát azért, hogy mi örüljünk.

 További elmélkedésre:  Tudod-e, hogy a hold mitől világít? A naptól. Neki nincs saját fénye. A Biblia azt mondja, hogy Jézus e világ világossága. Elolvasandó Ján 8:12. De arról is beszél a Biblia, hogy mi magunk is világosság vagyunk (Mát 5:14−16). És ahogy a holdnak, úgy nekünk sincs saját fényünk. De amikor őt választjuk és beköltözik szívünkbe, általa világítunk, mert Ő segít abban, hogy hozzá hasonlók legyünk. Szeretnél világítani Jézus által? Mondd el ezt neki és Ő segít neked fényesen világítani.

CSÜTÖRTÖK

És a negyedik nap végén a Föld tele volt csodálatos dologgal. De a víz csobogását, a levelek susogását, a fű zizegését leszámítva, ahogy a lágy szellőben mozog, az egész nagyon csendes volt.

Ekkor Isten megint szólt. Mit mondott vajon? 1Móz. 1:20−23-ből megtudjuk.

Hirtelen csodálatos hangokkal telt meg a levegő. Mindenféle vidám kismadár dicsőítette Istent a csodálatos énekével. És milyen csodálatos színekben tündököltek? Piros, kék, sárga, lila és narancssárga színűek voltak.

Voltak nagy és voltak picurka madarak. Némelyük magasan az égen repült, némelyük pedig a földön szaladgált. Volt, amelyik fészket épített a fákon és a bokrokban. Mindegyik szelíd volt; egyik sem félt.

Mit teremtett még Isten ezen a napon a Biblia szerint? Vízben élő teremtményeket. A tavak, a patakok és a folyók hirtelen a legkülönfélébb alakú, méretű és színű vízi teremtményektől pezsdült meg. Rájuk is igaz az, ami a madarakra: voltak közöttük nagyok, voltak nagyon picik. Egyik-másik úgy nézett ki, mint egy csodálatos virág. Olyan is akadt, amely nagyon mélyre alá tudott merülni a vízbe, de olyan is, amely ki tudott ugrani a vízből, hogy aztán visszaugorjon.

Minden, amit Isten teremtett, annyira csodálatos és érdekes volt, hogy nem tudnánk belefáradni a róluk való tanulásba.

Hogy is hívjuk az ötödik napot? Csütörtöknek.

 További elmélkedésre:  Meg tudsz nevezni legalább tíz madarat és tíz víziállatot? Mit tudsz elmondani róluk?

PÉNTEK

Ez az összes közül a legizgalmasabb nap. A jövő héten tanulunk majd róla.

 További elmélkedésre:  El tudod mondani fejből, melyik napon mi történt? Szerinted bevégezte Isten a munkáját az ötödik napon?

 

 

 

Történet sarok

Én vagyok az első

Patti Lynn Guthrie történetei alapján

 

Nézd, apa! Vilmos a konyha ablakához helyezett madáretetőre mutatott. Egy, kettő, három, négy, öt, hat …. nyolc tengelice van az etetőben!

Minden reggel, mialatt Vilmos a reggelijét csipegette, a tengelicék a kis magocskákat csipegették az ő kis különleges etetőjükben. A madarak megkapaszkodtak az etetőből kiálló kicsi kakasülőn, és így nyúlnak be csőrükkel a lyukon az etetőben lévő magvakért. De a lyukak a kakasülő alatt vannak, így a madaraknak le kell nyúlniuk a lyukakba. Néha meg fejtetőn lógnak a kakasülőn és így élvezik reggelijüket, a magok csipegetését.

A sárga Vilmos kedvenc színe. A tengelice egy szürke kis kabátkát is visel (tollazata) télen. De nyáron tolluk világossárga, szárnyaikon fekete-fehér csíkozással. Vilmos szereti nézni őket, ahogy szárnyaikkal csapkodnak előre-hátra az etetőn.

Ma reggel valami nem stimmel, gondolta magában. Az egyik tengelice nem volt boldog. Ő azt akarta, hogy az egész etető az övé legyen. Amikor egy másik madár közeledett hozzá, felemelte szárnyait és elkezdte lengetni, hogy elijessze amazt. De amíg ezt el akarta ijeszteni, addig egy másik elkezdett eszegetni egy másik lyukon. Először odafordult ehhez, de addig az előbbi madár visszarepült az ő lyukához.

„Milyen kis buta ez a madár!” Vilmos nevetett, miközben figyelte, hogyan próbálja a madár elijeszteni a többieket.

Apa is figyelte őket. „Ez a madár hatalmaskodik,” mondta Vilmosnak. „Azt akarja, hogy a többi madár féljen tőle, így akarja birtokolni az egész etetőt.”

Ekkor apa feltett Vilmosnak egy kérdést: „Mikor teremtette Jézus az első madarat?” Vilmos tudta a választ. „ Az ötödik napon,” mondta. „Jó. Látom, emlékszel.” Apa mosolygott. „Gondolod, hogy amikor Jézus a madarakat teremtette, voltak közöttük ilyen hatalmaskodók?” Vilmos a fejét rázta. Biztos volt abban, hogy nem volt ilyen madár. „Mit gondolsz, miért vált ilyenné ez a madár?”, kérdezte apa.

Vilmos gondolkodott egy darabig. „Ez a bűn miatt van?”, kérdezte. Apa bólintott.

„A bűn bejöttével minden megváltozott. Az emberek, az állatok, a madarak, a növények, de még az időjárás is. Isten szeretete azonban nem változik.” Amíg beszélt, apa egyre csak a Hatalmaskodó Madarat nézte. Aztán egyszer csak Vilmos felé kacsintott egyet.

„Ismersz olyan gyereket, aki néha ugyanolyan, mint ez a buta kismadár?” kérdezte. „Lökdösődnek, tolakodnak, elsők akarnak lenni, az autóban a legjobb helyet akarják elfoglalni, a desszertből ők akarják mindig a legnagyobb adagot.”

Vilmos szélesen elmosolyodott, apukája szintén. „A bűn bejövetele óta néha szükségünk van emlékeztetésre, hogy természetünknél fogva önzőek vagyunk. Természetünkből fakad, hogy az ’én’ áll az első helyen. Szükségünk van arra, hogy megtanuljuk az önzetlenséget, illetve azt a gondolkodást, amelyben mások állnak az első helyen”, folytatta apa.

„Büszke vagyok rád és anyára azért, hogy tanítotok minket az önzetlenségre,” mondta Vilmos, miközben egyre a hatalmaskodó madarat nézte. „Én nem akarok olyan lenni, mint ez a ’konok zsarnok’!” És ő ezt komolyan is gondolta!