tanító melléklet

13. tanulmány   −  2008  December 20 - 26.

Az engesztelés és egyetemes harmónia

A lecke rövid áttekintése

                                ALAPIGE: Jelenések 21:3-4

A TANULÓ CÉLJA:

A TANULMÁNY VÁZLATA

I. Isten rendet tesz (Dán 8:13-14; Zsid 9:23-28)

  1. Amikor Lucifer elbukott, a bûn probléma lett a mennyben, majd Ádám bukása után a földön is. A tanulmányban említett négylépéses módszer ötleteit felhasználva hogyan vezethetünk valakit Jézushoz? Miért fontos mindenkinek megérteni, hogyan tünteti el Isten a világegyetembõl a bûnt?

  2. Az ítélet ezer esztendeje: Isten a megváltottaknak elegendõ idõt ad arra, hogy megismerjék a kárhozatra jutók döntéseit. Miért fontos ez az egész világegyetemnek? Az áldozat, a közbenjárás és az ítélet folyamata mit árul el Isten béketûrésérõl és türelmérõl? Hogyan használhatjuk ezt fel arra, hogy Jézusról beszéljünk?

II. Áldott reménység

Amikor Krisztus visszatér, követõi örvendeznek majd. Az adventisták a történelem során ezt tartották áldott reménységüknek. Miért nem beszélünk napjainkban többet errõl? Mi minden tompíthatja el a reménységünket? Hogyan hozhatjuk vissza és õrizhetjük meg a reményt még akkor is, ha Krisztus nem térne vissza az elkövetkezendõ 50 évben?

Összefoglalás: Ma is érvényben van Isten terve, hogy végképp eltörli a bûnt. Áldott reménységünk egy nap valóra válik!

TANULÁSI ÚTMUTATÓ

1. LÉPÉS: MOTIVÁLJ!

Harmónia. Mi jut eszünkbe, amikor ezt a szót halljuk? Egy zenemû? Talán egy kép villan fel, amikor egymás mellett fekszik az oroszlán és a bárány? Piknik egy csodaszép tó partján? Esetleg egy különleges és boldog családi alkalom? Beszélgessünk a csoportban az összhangról! Mi mindent jelképezhet? Volt valami közös a felsorolt dolgokban? Képzeljük el, amint Jézus ölében alszik egy kisgyerek! Milyen lesz a mennyei harmónia? Hogyan tapasztalhatjuk a mennyei harmóniát, miközben még várjuk, hogy Krisztus hazavigyen? Lehetséges ez egyáltalán ezen a világon?

2. LÉPÉS: FEDEZD FEL!

                               BIBLIAKOMMENTÁR

I. Egyetemes megtisztítás: az összhang gátjai

Dán 8:14 a reménység menetrendjét állítja elénk: “Kétezer háromszáz estvéig és reggelig, azután kiderül a szenthely igazsága”. Ugyanakkor bemutatja azt a világot is, amely szöges ellentétben halad Isten tervével, amelynek szüksége van Isten közbelépésére. Beszélgessünk az emberiség bukásáról! Milyen döntések vezettek el ehhez a kétségbeejtõ helyzethez? Lázadásunk mennyiben hat arra, ahogy Istenhez viszonyulunk? Milyen szavakkal jellemezhetnénk az Istennel való kapcsolatunkat? Milyen döntéseket hozunk meg naponta? Mit árulnak el e döntéseink az Istennel való kapcsolatunkról? Min kell változtatnunk?

Gondold át: “Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak” (Ef 6:12). Olvassuk el Jel 12:7-12 szakaszát is! Milyen magyarázatot adnak az olvasott szövegek a földünkön eluralkodó nyugtalanság és rettegés forrását illetõen? Milyen képet ad a nagy küzdelem szemlélet a gonoszságról és a szenvedésrõl, amit e küzdelem létét nem ismerõk nem értenek meg? Miért kell errõl másoknak is beszélnünk?

II. Isten népének és kormányzatának igazolása

Dán 9:4-19 szakaszában Dániel egy imát mond el, amelyben bûnvallomást tesz, és teljesen átadja magát Istennek. Majd merészen arra kéri az Urat, hogy cselekedjék akarata szerint: “hiszen a te nevedrõl nevezték el városodat és népedet!” (19. vers, új. prot. ford.). Isten válasza a 10-24. versekben azt mutatja, mennyire odafigyel kétségbeesett imáinkra.

Hasonlítsd össze és mérlegeld: Hogyan hasonlítható Dániel imádságos lelkülete a Jel 12:7-12 szakaszában bemutatott jelenetekhez, vagy ahhoz, amikor mi járulunk a világegyetem Istenéhez? Hogyan illik Dániel élete a Krisztus és Sátán között dúló nagy küzdelembe?

Gondold át: Jelenések 20. fejezete (1-4. és 11-15. versek) révén beléphetünk a mennyei trónterembe, bepillanthatunk az isteni tárgyalóterembe, ahol az ítélet tart. Elhangzik a végsõ ítélet, amely igazolja Istent és gyermekeit. Hogyan hat világnézetünkre, a Megváltóba vetett reménységünkre és a jövõvel kapcsolatos váradalmainkra az, amit Isten elárul a megváltási terv részleteirõl és diadalmas befejezõdésérõl?

III. Hamarosan hazamegyünk

Nem könnyû tárgyilagosnak maradni, ha az ember nehéz küzdelmek között van. Isten arra hív, hogy lássuk meg az engesztelés ajándéka és a világegyetemben végzett munkája által helyreállított összhangot. A szentélyszolgálat és a bibliai hõsök lejegyzett történetein keresztül bemutatja, hogy mindez lehetséges. Akkor kezdjük megérteni Isten elveit, amikor látjuk ezeknek az embereknek jó és rossz döntéseit.

Gondold át: Olvassuk fel az alapszöveget (Jel 21:3-4), majd Jel 22:3-6 szakaszát! Énekeljük el a Hitünk énekei 5. énekét! Olyan valóságos Isten újjáteremtõ terve, a bûn feletti gyõzelme, mint az, hogy Õ képes véghez is vinni azt! Lásd Zsid 6:13-19! Beszélgessünk arról, hogyan tölti be szívünket Isten reménysége!

3. LÉPÉS: GYAKOROLJ!

    Elgondolkodtató kérdések:

  1. Nézzünk utána a szótárban az igazolás szónak, majd tanulmányozzuk, mit ír a Szentírás az igazolásról! Olvassuk el Zsolt 43:1 versét! Miben hasonlít és miben tér el e két forrás? Mit jelent Isten gyermekeinek igazolása a számunkra?

  2. Hogyan magyaráznánk meg egy 12 éves gyereknek Jézus fõpapi szolgálatát, vagy annak, aki nem hisz Istenben? Krisztus értünk végzett szolgálatának megértése mennyiben befolyásolja azt, hogy viszonyulunk azokhoz, akik bántottak?

  3. “Jól tennénk, ha mindennap elmélkednénk Krisztus életérõl. Vegyük át pontról pontra, képzeljünk el minden jelenetet, különösen a végsõket! Ha így idõzünk értünk hozott nagy áldozatánál, benne való bizalmunk állandósul, szeretetünk elmélyül, Lelke mélyebben áthat bennünket. Ha üdvözülni akarunk, meg kell tanulnunk a bûnbánat és az alázat leckéjét a kereszt lábánál” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 61. old.). Miért olyan fontos megérteni a végtelen szeretet elvét ahhoz, hogy bízni tudjunk a Megváltóban?

Alkalmazás: Isten hív, hogy igényeljük ígéreteit és várjuk válaszait (Lk 21:36-37). Isten ígéreteinek fényében gondoljunk adott élethelyzetünkre, legyen az jó vagy rossz! Tervezzük el lépésenként, hogyan élhetünk az Istenbe vetett hittel és bizalommal!

Bizonyságtevés: Olvassuk el 1Kor 4:5 versét! Isten arra szólít, hogy várjunk szándékai kinyilatkoztatására. Barátaink, rokonaink és szomszédaink között vannak, akik lázadnak Isten akarata ellen. Igyekezzünk Pál szavait megszívlelve élni! Imádkozzunk azokért, akik elfordultak Istentõl! Isten kegyelmével és megnyerõ kedvességgel igyekezzünk megtenni, amire a Szentlélek késztet velük kapcsolatban!

4. LÉPÉS: ALKALMAZD!

Gondold át: Zsid 9:23 által betekinthetünk a függöny mögé, és megláthatjuk, hogy hatott a mennyre az emberiség problémája, a bûn. Válaszként a Szentháromság elküldte a Megváltót. Olvassuk el Fil 2:1-5 verseit! Mit jelent az, hogy Jézus eljött nekünk szolgálni, minket pedig mások szolgálatára hív? Ajánljuk újból Istennek az életünket! Milyen gyakorlati lépéseket tehetünk, hogy Jézus példáját követve mi is szolgálhassuk az embereket? Fogadjuk meg Istennek, hogy igyekszünk mások szolgálatra állni!