tanítói melléklet

12. tanulmány   −  2007  Szeptember 15 - 21.

Tanulmány Bibliaversek Ajánlott olvasmány Tartalomjegyzék Összesítőlap Főoldal

Hóseás és Gómer, avagy a hűtlen fél bocsánatot nyer

A szombatiskolai tanító célkitűzései

  1. Az ismeretek szintjén: biztosítani a szombatiskola résztvevőit afelől, hogy Isten megkeresi, megváltja és üdvözíti az elveszetteket.

  2. Érzelmi szinten: kifejezésre juttatni Isten irántunk tanúsított szeretetét.

  3. Gyakorlati szinten: késztetni a csoport tagjait, hogy igazi keresztény szeretetet tanúsítsanak az elesettek iránt, és ekképpen vonzzák őket Istenhez.

A tanulmány vázlata

I. Egy szokatlan kérés (Hós 1:2)

  1. “Milyen jelentés rejlik egy név mögött?” – kérdi Shakespeare a Rómeó és Júliában. A Bibliában gyakori jelenség, hogy a név viselője jellemvonásait nevezi meg. Gómert a Szentírás erkölcstelen, züllött nőnek jellemzi. Neve vagy születésének és neveltetésének körülményeire, vagy jövőbeni bukására utal, de jelöli a “tökéletességet” és a “beteljesülést” is. Gómerhez hasonlóan mindannyian elestünk. Mi módon utal a “Gómer” név a tényre, hogy bűnös múltunk dacára Isten kitartóan hív bennünket? Hogyan tesz minket tökéletessé Isten?

  2. A leendő szülők órákat töltenek el azzal, hogy nevet találjanak születendő gyermeküknek. Lehet, hogy Hóseás az apja nevét választotta volna fia számára (Beeri), de az sem kizárt, hogy Gómer a saját apja nevét szerette volna fiának (Diblajim). Isten azonban egy másik nevet adott gyermeküknek, amelynek jelentése: “eltékozolt”, “szétszórt”. A név élő figyelmeztetésként szolgált azon személyek számára, akik hallották ezt a nevet. Milyen figyelmeztetéseket alkalmaz Isten ma az emberek figyelmének és érdeklődésének felkeltésére?

II. Apasági kérdés (Hós 2:7-8)

  1. Gómer esetében az apaság kérdése betű szerint értendő, mivel valóban kérdéses volt, hogy ki gyermekeinek az apja. A Jézus korabeli vallási vezetők azt állították, hogy atyjuk Ábrahám volt. Jézus azonban azt mondta nekik, hogy az Ördög az atyjuk. A mi esetünkben is tisztázatlan az apaság kérdése? Ha az emberek megkérdeznék tőled, hogy “ki az atyád?”, életed bizonyítaná-e, hogy Isten az, s ha igen, hogyan?

  2. Gómer – Izrael jelképe – eltékozolta életét Baált imádó szeretőivel. Figyeld meg, hogyan viszonyult Isten házasságtörő kapcsolataihoz. “Azért íme csalogatom őt, és elviszem őt a pusztába, és szívére beszélek” (Hós 2:14). A megváltás szavai a szeretet szavai. Minket hogyan “csalogat” Isten? Mi módon késztet visszatérnünk Hozzá?

III. A szeretet, mely soha nem adja fel a küzdelmet (Hós 3:1-3)

  1. Hóseás tizenöt ezüstpénzért és másfél mérték árpáért megváltotta Gómert. Jóllehet nem nagy összegről volt szó, elég volt ahhoz, hogy megváltsa az életét. Jézus bűntől megmentő vérének köszönhetően életünk értéke felbecsülhetetlen.

  2. Hóseás visszaadja Gómernek a szabadságát, nevét és szeretetét. Mi több, házasságon kívüli gyermekeit is ugyanúgy szereti, mintha a sajátjai lennének. Mit tanulhatunk ebből a történetből Isten tökéletes megbocsátásáról?

Összefoglalás

Ha visszatérünk Istenhez, teljes mértékben elfogad minket.

Motiváció

A férj elolvasta a búcsúlevelet, amelyet öngyilkos felesége írt. “Meg fogsz-e tudni bocsátani?” – kérdezte a felesége. A nő megcsalta férjét a sógorával, és inkább választotta a halált, mint a megaláztatást és a szégyent. Számára nem létezett alternatíva: szemei előtt homályba borult a megbocsátás útja.

Sokunk életében vannak titkok, amelyeket megpróbálunk elrejteni családunk, gyülekezetünk, barátaink elől, Isten elől azonban semmi esélyünk eltitkolnunk vétkeinket. Ennek az igazságnak vigaszként kell hatnia szívünkre! Tudván, hogy Isten minden cselekedetünket látja, könnyebb kellene, hogy legyen számunkra kegyelme és irgalma trónusához járulnunk.

Kérdezd meg csoportod tagjait, hogy van-e bátorságuk másokkal is megosztaniuk legféltettebb titkaikat. Várj néhány pillanatot, s mielőtt valaki megszólalna, mondd a következőket: “Nem számítok önkéntesekre. Mindenkinek vannak titkai, Isten elől azonban semmit sem rejthetünk el!”

A tanulmány elmélyítése

Hóseás házassága az Isten és Izrael közötti kapcsolatot szemlélteti. Hóseás parázna nőt vett feleségül, s választása hasonlít Isten választásához: az Úr Izraelt választotta népének. Az egyetlen dolog, amely rendszeresen visszatér Hóseás és Gómer életében az, hogy amikor Gómer vissza akar térni Hóseáshoz, Hóseás visszafogadja őt. Gómer megtérése rövid ideig tart, majd megint elhagyja férjét egy másik férfiért.

Csak az képes igazán szeretni, aki megtapasztalta már Isten szeretetét és megbocsátását. Az ilyen ember nem teheti meg, hogy a maga során ne szeressen és ne bocsásson meg másoknak. Hóseás kiválóan szemlélteti ezt a fajta szeretetet.

Hóseás könyvének üzenete ezekben a szavakban összpontosul: “Nem végzem el haragomnak hevét... mert Isten vagyok én, és nem ember, a Szent te közötted, és nem haraggal jövök én” (Hós 11:9). Amikor a bűneinkről és az ítéletről van szó, Isten nem úgy bánik velünk, ahogyan mi bánunk egymással. Urunk telve van jósággal és irgalommal. Hóseás és Gómer története három fontos dolgot hangsúlyoz arra vonatkozóan, hogy Isten milyen kapcsolatot kíván kiépíteni velünk:

Gondolj azokra az okokra, amelyek miatt nem fogadjuk el Isten megbocsátását. Vannak-e minőségi különbségek az Istentől távoltartó magatartásformák között? Hogyan viszonyult Izrael Istenhez, aki tárt karokkal várta őt, felajánlván megbocsátását? Olvasd el a következő bibliaszövegeket: Hós 4:8.17; 5:5; 7:10; 9:7; 11:2.5.7; 13:9; 14:4.

Isten kegyelme, irgalma és megbocsátása sokkal nagyobb horderejű annál, hogy azt legsúlyosabb bűneink “működésképtelenné” tehetnék. Izrael bűneinek lajstromát a legsúlyosabb árulások, csalások és házasságtörések alkotják. A hűtlenség és árulás, amelyet Izrael népe és Gómer életében fedezünk fel, rendkívüli méreteket ölt, Isten kegyelme azonban a bűn súlyával arányosan növekszik.

Elmélkedésre szánt kérdések

Ha Isten még akkor is megbocsát, ha a legrettenetesebb bűnöket követjük el, nem kellene nekünk is jobban szeretnünk és támogatnunk egyházunk azon tagjait, akik hátat fordítanak ennek a kegyelemnek?

Miért tűnik úgy, hogy bizonyos vétkeket nehezebb megbocsátani? Mit tehetünk annak érdekében, hogy többé ne ítélkezzünk mások illetve mások tévedései felett?

A tanultak gyakorlatba ültetése

Elmélkedésre szánt kérdések

Mindhárom esetben valódi megbocsátással van-e dolgunk? Elvárja-e Isten, hogy a megbocsátás a kapcsolat teljes helyreállításához vezessen? Magyarázd meg a válaszodat.

Alkalmazandó kérdés

Amikor együtt érzünk valakivel, megosztjuk vele érzéseinket, illetve részt vállalunk az érzéseiből. Nem érezhetünk együtt valakivel, akit ujjal mutogatva vádolunk. Részt kell vállalnunk a szégyenéből, és fenntartások nélkül bátorítanunk kell őt. Milyen mértékben cselekszenek ekképpen gyülekezeted tagjai? Milyen pozitív változásokat eszközölhetünk közösségeinkben a nagyobb együttérzés kinyilvánítása érdekében?

Személyes bizonyságtétel

Milyen felelősség hárul ránk, amikor gyülekezetünk egyik tagjának nehézségei vannak egy bizonyos kísértéssel szemben? Nátán Dávidnak intézett feddőbeszédét egy példázattal kezdte (ld. 2Sám 12:1-14). Mit kell megtanulnunk Nátán módszeréből ahhoz, hogy segíthessünk a bűnökkel küszködőkön?

Személyes alkalmazás

Bíztasd csoportod tagjait, hogy elmélkedjenek Ef 3:18-20 versein, majd kérd meg őket, hogy mondják el, milyen módon dicsőítenék a legszívesebben Istent csodálatos, megbocsátó kegyelméért.

Bátorítsd őket, hogy az alábbi két javaslat szerint fejlesszék megbocsátó készségüket:

Esettanulmány az 12. leckéhez

H. testvér felesége már négyszer hagyta ott a férjét, és mindenik alkalommal más ok miatt. Egyszer azért, mert fukar, és nem ad elég pénzt a vásárlásokhoz, máskor amiatt, hogy távolságtartó a szüleivel szemben, vagy mert jobban szereti a lányát, mint a fiát. Legutóbb azért hagyta el, mert túl hallgatag volt, és nem válaszolt a kérdéseire! A férj minden alkalommal utánament, és meggyőzte, hogy térjen vissza. A gyülekezetből néhányan azt ajánlják neki, hogy hagyja végleg elmenni, és váljon el tőle.

  • Honnan kell a férjnek erőt merítenie ahhoz, hogy elfogadja feleségét olyannak, amilyen? Milyen módszerhez kellene folyamodnia, hogy többé ne menjen el a felesége otthonról?

  • Mi módon kell a férjnek felajánlania feleségének a bocsánatot, hogy meggyőzze tévedéséről?

  • Szerintetek helyes azoknak a tanácsa, akik arra biztatják a férjet, hogy váljék el akadékoskodó feleségétől?