Testmozgás

Sokan elfogadják a testmozgás fontosságát. Megértik, hogy életfontosságú szerepe van, és mégis elhanyagolják. Pedig mozgásra lettünk teremtve. Nagyon fontos igazság a szervezet kapcsán, hogy ha nem használjuk, elsorvad, elvész. Nem úgy működünk, mint sok gépezet, amely a sok használat után elkopik, tönkremegy. Az emberi szervezet ellenkezőleg működik. Minél többet használjuk az izmainkat, vázszerkezetünket, annál tökéletesebben működik. És ez idősebb korra is igaz.

Érdekes, hogy amikor valaki testmozgásról hall, mindjárt valami bonyolult mozgássorra gondol, aerobikra, pedig igazából a legegyszerűbbre érdemes gondolni. Ugyanaz a hatszáz vázizom működik, amikor például élénk sétát teszünk. Nem kell tehát nagy dologra gondolni, egyszerűen iktassunk be sétát a napi programunkba.

Fontos, hogy a jó erőnléthez valóban elegendő fizikai tevékenységet folytassunk. A legtöbb ember számára, mivel szellemi foglalkozású, ez az egyensúly hiányzik, ezért erre tudatosan kell figyelni. Azt javasolják azok, akik ezzel foglalkoznak, és nagyon sok kutatást végeztek, hogy a naponkénti harminc-negyven perces testmozgásnak ott kellene lennie a napi programban, hogy kiegyenlítsük a szellemi kimerültséget. Amikor este ágyba kerülünk, sokszor érezzük, hogy fáradtak vagyunk, mégsem tudunk elaludni. Ez csak a fizikai fáradtság hiánya. A legtöbb ember estére szellemileg teljesen kimerül, de fizikálisan még nincsen készen a pihenésre. Ezért, aki alvási zavarral küszködik, annak javaslom, a sétát máris kezdje meg azzal, hogy innen például hazagyalogol. Az eredmény máris látható lesz.

A testmozgásnak nagyon fontos hatásai vannak fizikálisan is. A szívre, az erekre, a tüdőre is hat. Biztosan hallották azt a kifejezést, hogy a szívizom olyan, mint egy kis motor. A megfelelő testmozgás hatására aktívabban működik. Minél többet tornáztatjuk, annál erősebbé válik a szív is. A testmozgás során a szív hatékonyabb munkára van késztetve, ezáltal megerősödik. Azt mondják, a nyolcvanas pulzus az átlagos, és jónak mondható, akár hatvanra is lecsökkenthető, ha valaki igazán megedzi a szívizmait.

Huszonnyolcezer ütést lehet naponta megspórolni, azzal, ha az ember a nyugalmi pulzusa értékét nyolcvanról hatvanra csökkenti. A szív tehát keményen dolgozik, de rajtunk is múlik, mennyire aktívan végzi ezt a tevékenységét. „A második szív” a mi izomrendszerünk. Amikor a szív kipumpálja a vért, az összes vázizom úgy működik, mint egy második szív. Az izmok pumpálják vissza a vért a szív irányába. Tehát nagyon fontos, hogy az izmainkat használjuk.

Ha valaki rendszeresen mozog, és aktívan megtornáztatja a szívizmait, egyharmadára lehet csökkenteni a szívizominfarktus kockázatát. Többnyire az életmódunk révén jutunk el ugyanarra a szintre, mint beteg családtagunk.

Ezenkívül a testmozgás nagyon fontos hatással van az oxigénszállításra is. Megélénkül a vérkeringés, sokkal több vörösvértest, hemoglobin kerül el az egyes sejtekhez, és az erek száma is megnövekszik. A legtöbb hajszálér akkor kezd el működni, amikor megmozgatjuk az izmainkat, és ilyen módon ezek a hajszálerek is aktivizálódnak. A fehérvérsejtek száma is növekszik, ami az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet.

Található a vérünkben zsír is. Sokat beszélgettünk a délután folyamán, és sokan panaszkodnak arról, hogy a vérzsírszintjük nagyon magas. A vérzsír mennyisége is csökken a testmozgás hatására. Csökken az artériák elzáródásának veszélye. Rengetegen panaszkodnak érszűkületre. Tehát az ereket ilyen módon is lehet tornáztatni, az érfalat rugalmassá tenni.

Egy nagyon fontos hatása van a testmozgásnak, amiről talán nem beszélünk eleget. Azt, hogy az izmok erősödnek, az erek tágulnak, a szív jobban működik, ezt tudjuk. De hogy az agyra milyen jótékony hatása van, ezt kevesen ismerik. A legtöbb ember egy bezárt szobában szellemi munkát végez. Egy idő után eltompul a figyelme, nem tud úgy koncentrálni. Ilyenkor van szükség arra a bizonyos testmozgásra, ami nem több, mint egy öt-tíz perces séta a ház körül vagy a környező parkban, és máris felfrissül az ember, hatékonyabb a munka.

Az agynak szükséges megfelelő vérmennyiséget a testmozgással tudjuk biztosítani. A vér frissesége is így lesz biztosítható. Ezzel növeljük az éberséget, az energiát, és nagyon érdekes, de még a lelkesedést is. Az ember sokkal pozitívabban látja a világot. Enyhíti a depressziót. Ha valaki hajlamos a búskomorságra, a testmozgás révén észreveheti, hogy az jótékony hatással van erre is. Tehát a feszültség csökkentésére is alkalmas. Nagyon furcsa, de sok ember kimerültségre panaszkodik, de ez a kimerültség soha nem fizikai, hanem inkább lelki, érzelmi, szellemi eredetű. Alkalmazzuk bátran a testmozgást, mint gyógyszert, gyógy-módot a kimerültség ellen.

Mint ahogy már említettük, az alvási zavarok ellen is jó a testmozgás. Bizonyára hallottunk az úgynevezett „boldogsághormonról”, aminek hivatalos neve endorfin. Ez a hormon a testmozgás révén termelődik. Ez biztosítja számunkra a jó közérzetet, serkentő hatással van a hangulatunkra, és a képességeinket is fokozza. Nagyon sok ember mondja élénk testmozgás után, hogy jól érzi magát. A kedélyállapot javulása nem más, mint az endorfin termelődésének egyenes következménye. A testmozgás hatására csökken a fájdalom, akármilyen furcsán is hangzik. Ám ezt sem szabad túlzásba vinni.

Javítja a memóriát. Helyrehozza az étvágyat. Akinek nincs étvágya, javasoljuk a testmozgáskúrát. Akinek meg túl nagy az étvágya, annak vacsora helyett javasoljuk ugyanezt. A vérnyomást is szabályozhatjuk. A szívizom hatékonyabb működésével a vérnyomás is helyreáll. A verejtékezés révén a méregtelenítés folyamata is hatékonyabbá válik.

Mennyi az a testmozgás, amit az embernek el kell végeznie, hogy a szervezete optimálisan működjön? Hány óra, hány perc, esetleg hány másodperc? Az emberi szervezet számára négy-öt óra fizikai tevékenység szükséges naponta. Ezért javaslunk legalább harmincöt-negyven percet naponta, ami a minimális.

Nagyon fontos, hogy a testmozgást a szabad levegőn végezzük, hiszen ilyenkor nemcsak a testmozgás áldásait élvezhetjük, hanem a tiszta levegőt és a napfényt, ha éppen süt a Nap. Egyszerre nyerünk többféle áldást. Sokkal hatékonyabb a szabad levegőn végzett mozgás. Ha valaki versenyszerűen mozog, sportol, a versenyláz hatására termelődik egy másik fajta hormon, az úgynevezett adrenalin, ami ellentétes hatást fejt ki, mint az endorfin. A túl nagy versenyszellem rombolólag hathat. Javasolt a kellemes élénk séta, ami megdolgoztatja az izmokat, de közben lehet beszélgetni.

A kertészkedés is egy jó lehetőség. Ne gondolják, hogy ez nem ugyanolyan hatékony, sőt, ennek egy olyan eredménye is lesz, hogy gyönyörködhetnek a kezük munkájában. Vigyázzanak arra, hogy ez fokozatos legyen. Ne terheljék meg magukat hirtelen, mert könnyen elmegy a kedvük az egésztől.

Mindenképpen érdemes orvossal konzultálni, ha valakinek egészségügyi problémája van, például magas a vérnyomása, cukorbeteg, csont- vagy ízületi problémái vannak. Elmondhatják, hogy önök ilyen életmódot terveznek, és az orvos is elmondhatja, mire kell ilyenkor nagyon figyelni, nehogy káros következményei legyenek.
Javasoljuk, hogy mielőtt belekezdenek ebbe a programba, tanuljanak meg pulzust mérni, hogy tudják, mennyi az az optimális pulzusszám, amit el akarnak érni. Két helyen lehet mérni a pulzust. A csuklón vagy a nyaki ütőeren. Két-három ujjal könnyen kitapintható mindkét helyen a pulzus. Körülbelül tizenöt másodpercig mérjük, utána megszorozzuk néggyel. Ez egy percnyi mennyiség. Van egy képlet, ami az optimális pulzusszámot mutatja be. Ezt úgy kell kiszámolni, hogy 220-ból kivonják az életkorukat, utána megszorozzák 0,75-tel. Ez az optimális pulzusszám. Ennél feljebb ne menjen, mert ez már megterheli a szervezetet.

Három dologra célszerű figyelni, ha elhatározásra jutottunk. Az első, hogy meg is valósítsuk, a második, hogy legalább háromszor egy héten gyakoroljuk, az intenzitást meghatározza ez a csúcspulzusszám, tehát ne terheljük túl a szervezetet. A harmadik tényező az időtartam. Legalább fél óra naponta. Ez is legyen fokozatos. Ebben is legyünk mértékletesek. Azt gondolom, hogy az kevésbé jelent veszélyt, ha valaki „túl sokat mozog”.

Javaslom, hogy kezdjék el már ma este, de mindenképpen iktassák be napi programjukba. Mindenkinek sok sikert kívánunk ehhez.